Ramazan Başan

Ramazan Başan

Sağlık turizminin yeni adresi Uludağ

2024.03.11 10:55 - Son Güncellenme: 2024.03.11 10:55
A

1923 Cumhuriyet ilan ediliyor.

Sonrasında Atatürk tüm yurtta savaştan çıkmış bir toplumun yaralarını sarmak amacıyla sağlık konusunda hamleler yapıyor.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında baş gösteren salgın hastalıklar nedeniyle sanatoryumlar inşa edilmeye başlar.

1924 yılında Atatürk'ün talimatıyla ilk inşa edilen kurumlar İstanbul'daki Heybeliada Sanatoryumu ve Başkent'te tüberkülozla mücadele için açılan Keçiören Sanatoryumu'ydu.

Havası suyu ile endemik bitki örtüsüyle öne çıkan Uludağ'da hastalara şifa olması amacıyla Kirazlıyayla Sanatoryumu yapılmasına karar verilir. 1949 yılında tamamlanır. İlk olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenler, aileleri ve eğitim alanına dahil olan vatandaşların kullanımı için bir dinlenme tesisi olarak tasarlanır. Ancak verem hastalığının yaygınlaşması üzerine burası, bulunduğu iklim koşulları ve bölgenin özelliği sebebiyle bir sanatoryuma dönüştürüldü.

Cumhuriyetin İlk Kadın Mimarı Tasarladı

Binanın mimarları Anıtkabir'i de tasarlayan Prof. Emin Onat ve Cumhuriyet'in ilk kadın mimarlarından Prof. Leman Cevat Tomsu'ydu. Özellikli bir mimari estetiğe sahipti. Mimarlık yayınlarında kolektif tasarım bilincine sahip, çevresi ile kurduğu uyumla örnek bir eser olarak gösteriliyordu. Yapıldığı yıllarda oldukça dikkat çekmiş ve deneyimleyenler tarafından beğeniyle karşılanmıştır.

Yapının tapusunda tasarımdaki fikri ifade eden şu cümleler yazılıydı: Bu bina; şarken, garben, şimalen ve cenuben ormanla kaplı bir alanda tesis edilmiştir.

Doğayı bozmadan doğanın ruhuna uygun bir biçimde restore edilen otele bu yazı herkesin görebileceği bir yere asılmalıdır.

Sanatoryumun doğudan, batıdan, kuzeyden ve güneyden ormanla çevrili bir alanda inşa edildiğini açık eden bu cümleden anlaşılmaktadır ki bu yapı, bakir bir doğanın içinde ormanın gereklilikleri ve sonuçları gözetilerek tasarlanmıştır.

Ana bina, 24x30 metre ölçülerinde bir avluyu çevrelemektedir. Bakım odaları, hasta yatak servisleri, ortak kullanım alanları ve geniş sirkülasyon alanları bu kısımda bulunmaktadır. Yeni binada resepsiyon ve bekleme oturma alanları bu avluya yapıldığından, gökyüzünü gören bir çatının altında kahvenizi içmek çok güzel .

BTSO Sorumluluk Aldı

Kirazlıyayla Sanatoryumu, 1979 yılında sağlık kuruluşu olarak kullanılmak kaydıyla Uludağ Üniversitesine devredilse de1983-1994 yılları arasında üniversiteye bağlı konaklama tesisi olarak hizmet vermiştir. 2000 yılında kapatılan yapı Tarım ve Orman Bakanlığına tahsis edilmiştir. 2015 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bakanlıktan kiralanan yapı restore edilerek yeni bir projeyle kullanıma tekrar açılmıştır.

Bursa Ticaret ve Sanayii Odası binayı dünyanın önde gelen otel markalarından olan Swissôtel ile anlaşarak burasının otel ve sağlık alanında bir adres olmasını, üyelerine uluslararası standartlarda eğitim verebileceği, toplantı ve etkinliklerin yapılacağı prestijli bir Business Schooll haline getirmiş. Bu konuda sorumluluk alarak bu tesisi Bursa'ya kazandıran İbrahim Burkay ve ekibini tebrik ediyorum.

Yıllardır Türkiye'nin en önemli ekonomi zirvelerinden olan Uludağ Ekonomi Zirvesi umarım artık burada gerçekleşir.

Business Schooll

Şirketlere yönelik büyük, küçük toplantı ve etkinlik salonları Business Schooll'un hakkını verirken, benzersiz bir deneyim sunan SPA ve hamamlarıyla, özel kür ve tuz odaları, açık ve kapalı havuzlarıyla Swissotel Uludağ, sağlık turizminin adresi olacağının haberini şimdiden veriyor. Uludağ'ın büyüleyici doğasında zindelik ve well-being odaklı aktiviteler sunan otel, zihinsel ve fiziksel yenilenmeye önem veriyor. Oteli çevreleyen nefes kesici ormanlarda trekking ve stretching aktivitelerinin yanı sıra Pürovel SPA & Sports'un sunduğu aqua gym, yoga, nefes terapisi ve SPA hizmetleri sağlıklı hayatı benimseyen tüm müşterilerine hitap ediyor. Rahatlatıcı İsveç ve aromaterapi masajları, yoga ve meditasyonun yanı sıra Pürovel SPA & Sport'ta sunulan kişiye özel sağlık danışmanlığı hizmeti, her misafirin ihtiyaçlarını keşfederek PRP, mezoterapi ve ozon terapisi gibi uygulamalarla kişiselleştirilmiş deneyimler yaratıyor.

Türkiye'nin en önemli sağlık otoriteleri ile anlaşan otel, yakın zamanda sağlıklı yaşam konusunda yapacağı faaliyetler ve organizasyonlarla Bursa'mızı Sağlık Turizminde hak ettiği konuma getireceğini düşünüyorum.

Müşteri Merkezli Bir Ekip

Otelin Genel Müdürü Ufuk Demir, Executive Chef ve Sous Chef'i  Gürkan Taş, Satış Direktörü Gamze Eren, SPA ve Wellness Direktörü Lara Kefi ve bizlerin ve bir çok iş insanının yakından tanıdığı, güler yüzünü hiçbir zaman kaybetmeyen Kurumsal Satış Müdürü Alpay Altay müşterilerine daha iyi hizmet için kolları sıvamışlar.

Uludağ Milli Parkı'nın etkileyici doğasında benzersiz bir konaklama deneyimi sunan Swissôtel Uludağ, sürdürülebilir mutfağı ve özel menüleriyle sağlıklı beslenmeyi odağına almış.. Bölgenin çiftçilerinin yetiştirdiği yerel lezzetleri dalından tabaklara taşıyan Swissôtel Uludağ Bursa mutfağının coğrafi işaretli ürünlerini, lezzetlerini de menülerine eklediklerini görüyorum. Hasanağa enginarını, Akçalar incirini, yörenin meyvelerinden yapılan reçellerini, Bursa Kebabını başarıyla sunuyorlar.

Bursa sağlık turizmde çok iyi işler yapabilir. Ürünü var ama bunları sunacağı otelleri maalesef çok eski. Yakın zamanda Afyon'un tüm otellerini gezdim. Markalarıyla bir zamanlar nam salmış Afyon'un eski otelleri, yeni yapılan yeni ve modern lüx otellerin gölgesinde kalmış. Swissôtel Uludağ'ı gezince benzer bir sürecin Bursa'yı beklediğini görüyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları