Ramazan Başan

Ramazan Başan

Yemesek de görmesek de nedir bu ıstakoz?

2024.04.16 10:53 - Son Güncellenme: 2024.04.16 10:53
A

Siyaset kazanına ıstakoz düştü.

Birkaç gündür ağzının tadını bilen bir milletvekilinin Monoko'da ıstakoz yemesi ile birlikte ahali çarşıda pazarda ıstakoz aramaya başladı dersek yalan olur.

Hamsiden başka balık bilmeyen bizler deniz kabuklularını hiç bilmeyiz.

Bilmek değil öğrenmemek ayıp.

Şehrin tek gastronomi yazarınız olarak, ıstakozun bu kadar konuşulduğu bir gündemde ıstakozu yazmazsam olmazdı.

Yemesek de görmesek de ıstakoz nedir ne değildir gastronomi bilgimizi zenginleştirelim değil mi? İşte size tekmili birden ıstakoz dosyası :

Istakoz (i) ile değil Isparta'nın (ı)sı ile yazılır bu arada.

Istakoz Denizlerin Vakko'sudur.

İstakozlar, deniz kabukluları en lezzetlisidir. Çok özel davetlerin baş tacı olan ıstakozun canlı olarak pişirilmesi gerekmektedir. İnternette 3.500 TL'ye satılmakta.

Denizden çıkanların Vakko'sudur desek yanlış olmaz.  Genellikle tereyağı ve limon ile servis edilir.  Dünyanın en lezzetli yemeklerinden biridir, ancak bütün bir ıstakozun servis edilmesi göz korkutucu olabilir.

Istakoz yemeye nasıl hazırlanacağınız ve pençelerden, kuyruktan, gövdeden ve bacaklardan her son sulu lokmayı nasıl kazacağınız hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız devam edelim. Sizler için ıstakoz nasıl yenir anlatayım.

İşte, ıstakoz nasıl yenir? Ama önce nasıl seçilir?

Istakoz Nasıl Seçilir?

  1. Istakozunu size soran bir restorandaysanız dişi mi erkek mi seçeceğinize karar vermelisiniz.
  2. Bir erkek ve bir dişi arasında seçim yapın. Kuyruk etini seviyorsanız dişi bir ıstakoz seçin, çünkü dişilerin kuyrukları yumurtaların taşınması için daha büyüktür.
  3. Sağlıklı ve canlı görünen birini seçin. Rengi ve gözleri parlak olmalıdır.
  4. Uyuşuk veya hastalıklı görünen ıstakozlardan kaçının. Görünür kabuk hasarı veya bulutlu gözleri olan ıstakozlar kontamine olabilir. Kıvrılmış kuyruklu ıstakozlar muhtemelen zaten ölmüştür, bu yüzden onlardan kaçının.

Istakoz Yemeğe Nasıl Hazırlanır?

  1. Istakoz genellikle kaliteli restoranlarda servis edilir, ancak onları yeme deneyimi biraz dağınık olabilir. Yemek yerken çatalınızdan küçük ıstakoz parçaları fırlayabilir ve giysilerinize tereyağı damlatabilirsiniz. Önlükler genellikle sağlanır, ancak her ihtimale karşı kolayca lekelenmeyen bir şey giymek isteyebilirsiniz.
  2. Ellerinizi kullanmaya hazır olun. Istakozun çeşitli kısımlarını tutmadan yemek çok zor. Istakozun kabuğuna, bacaklarına, pençelerine, kuyruğuna ve iç kısımlarına parmaklarınızla dokunmayı bekleyin. Yemeğin sonunda, ıstakoz anatomisine oldukça aşina olacaksınız.
  3. Araçları bilin. Istakoz, yeme deneyimini biraz daha kolaylaştırmak için kullanılan aşağıdaki ekipmanlarla servis edilir:
  4. Fındıkkırana benzeyen bir ıstakoz krakeri. Bu olmadan, içindeki ete ulaşmak için ıstakozun sert kabuğundan geçmekte zorlanacaksınız.
  5. Bir ıstakoz çatalı veya ıstakozun et için yarıklarını kazmak için kullanılan küçük bir metal çatal olan ıstakoz kırması.

Istakoz Nasıl Yenir?

  1. Pençeleri bükün. Çıkarmak için her bir pençeyi aşağı ve gövdeden uzağa doğru çekin. Her bir tırnağın dibinde bükün, böylece kıskaçları bağlı iki ıstakoz "kolu" kalır.
  2. Eti kollardan çıkarmak için bir ıstakoz çatalı kullanın.
  3. Eklemdeki pençeleri kırarak başparmağı pençelerden çıkarın. Başparmak bölümünde et göreceksiniz. Istakoz çatalınızı kullanın veya çıkarmak için seçin.
  4. Pençelerin büyük kısmını kırmak için ıstakoz krakerini kullanın, ardından çıkarmak için ıstakoz çatalını kullanın.
  5. Bacakları ıstakozdan çekin. Eti bacaklardan emmek kolaydır. Bazı insanlar, bir ıstakozun sıfır beden bir modelden daha ince bacakları ve çok daha fazlası olduğu için rahatsız olmaz.
  6. Kuyruğu gövdeden ayırın. Kuyruğu açın ve çatalınızı veya kazmanızı kullanarak eti kuyruktan tek parça halinde çıkarın.
  7. Vücudun alt kısmındaki kesikleri kesin. Ana gövdenin kabuğunu çekerek açın ve bulabildiğiniz beyaz et parçalarını çıkarın.
  8. Dişi bir ıstakozunuz varsa, vücudun içinde kırmızı yumurta görebilirsiniz. Bunlar yenilebilir ama ıstakozun en lezzetli kısmı değildir.

Ya da hiç bunlarla uğraşmayın şef garsona söyleyin parçalayıp getirsin. Siz sadece içini yiyin.

Kuzey Ege ve Bozcaada-Gökçeada'nın ıstakozu ve eti biraz daha sert olan kıskaçsızı dünyanın en iyilerinden. Kanada ve ABD'den ithal olanlar yarı yetiştirme ve etleri pamuk gibi. Bizimkiler 'yeşil' değil, Avrupa'da 'mavi' denen, siyaha bakan lacivert renkte olanlar. Etleri biraz daha sert ama tatlı. Bu düzeyde ıstakoz Fransa'nın kuzeybatısında Brotonya'da, kıskaçsızıysa Güney Akdeniz'in kayalık kısımlarında bulunuyor (özellikle Hyere adası).

Istakoz Helal mi?

Her şeyin helalini haramını ayırt eden ahali diyanete benden evvel sormuş.

Diyanet cevap vermiş.

Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir .

Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.

Bulabilirseniz bir çeşit afrodizyak olan ıstakoz yiyin. Hem de üç öğün yiyin.

Milletvekili iseniz yemezseniz ayıp olur.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları