Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Merkez döviz almasa ne olur?

2024.05.07 17:21 - Son Güncellenme: 2024.05.07 17:21
A

Seçim öncesi dönemde en çok konuşulan konulardan birisi döviz kurundaki beklentilerdi. Her ne kadar ekonomi yönetimi Türk Lirası'nı reel olarak değerli tutmak üzere politika uygulamaya devam edeceğini sıklıkla ifade etse de piyasalardaki bazı aktörler kurda oldukça yüksek sayılan gerçek dışı seviyeleri beyan etmişlerdi. Ancak hatırlayacağınız üzere ben yine bu köşede seçim sonrasında kurda yukarı yönlü hareket beklememek gerektiğini ifade etmiştim.

Bugün geldiğimiz noktada döviz kurunda seçim öncesi döneme görece olarak çok ciddi bir değişim olmadığını görüyoruz. Örneğin Dolar/TL'de Mart ayındaki artış sadece %0,17 olurken Nisan ayındaki değişim ise %0,0. Yani Dolar/TL kurunda Nisan ayında değişim olmadı.

Dahası ve belki de en önemlisi hem yurtiçi yerleşiklerin döviz satışına yönelmesi hem de seçim sonrasında artan yabancı sermaye girişi kurun düşmesini sağlayacak şekilde baskı oluşturuyor. Peki buna rağmen kur neden düşmüyor?

Bu sorunun yanıtı Merkez Bankası'nda. Zira eğer Merkez Bankası döviz almazsa kurun çok hızlı bir şekilde yönünü aşağı çevireceğini biliyoruz. Yurtiçi yerleşiklerin döviz satışı DTH verilerine yansırken Merkez Bankası'nın döviz alımları rezervleri artırıyor. TCMB net döviz pozisyonu son 7 iş gününde 15 milyar dolar artarken DTH düşüşü 10,7 milyar dolara ulaşmış oldu.

Cevabını bilmemiz gereken bir diğer soru da Merkez Bankası'nın kurun düşmesini neden istemediği. Burada da esasen ihracatçılar ve turizmcileri ön planda tutmak gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin mevcut ihracatçı profilinin geneline baktığımızda döviz kurunun düşük kalması ihracatçıları zorluyor. Diğer yandan yine kurun görece düşük kalması turizm sektörünün de rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Bu bakımdan Merkez Bankası hem rezerv biriktirmek için hem de ihracatçılar ile turizmcileri desteklemek için kurun daha fazla düşmesine engel olacak şekilde döviz alımı yapıyor.

Söz kur seviyesinden açılmışken bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Önümüzdeki dönemde de kurda çok belirgin yukarı yönlü hareket beklememek lazım. Zira devam eden dezenflasyon programının temel sac ayaklarından birisi döviz kurundaki artış oranının enflasyondaki artışın altında kalması. Bu bakımdan önümüzdeki dönemde de Türk Lirası reel olarak değerli kalmaya devam edecek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları