Ramazan Başan

Ramazan Başan

Başkanlar esnaf lokantalarını sever

2024.04.03 11:16 - Son Güncellenme: 2024.04.03 11:16
A

Aylardır siyasetin rekabet dolu tansiyonu yüksek tansiyonlu günleri geride kaldı.

Şimdi ise moda tabiriyle 'gülümseme zamanı' :)

Siyasetçiler halkın arasına karışmayı çok sever. Özellikle de seçim zamanı...

Bu nedenle esnaf lokantaları yıllardır siyasetçilerin en çok uğradı yerlerden biridir.

Erdal Şef Bursa'nın başarılı şeflerindendir... Yıllardır esnaf lokantası işletir.

Erdal Şef'in lokantasını yıllardır Belediye Başkanları, siyasetçiler ziyaret eder, Şef'in birbirinden lezzetli yemeklerinin tadına bakarlar.

Erdal Şef'in Nilüfer Belediyesi 'nin hemen yanı başındaki Agora Çarşısı'ndaki lokantasına uğradım geçenlerde. 120 TL'ye üç kap yemekle ekonomik ama bir o kadar da lezzetli iftar menüsü ile tam bir 'Halk Lokantası'...

İlginç bir lokanta burası. Lokantada kitap reyonu gibi kitaplık var. Lokantadaki kitaplığa okunmuş 10 kitap bağışlayana yemek bedava. Müdavimler gelirken kitap getiriyorlar.

Kimler Geldi Kimler Geçti

Erdal Şef buralara kimler geldi kimler geçti diye söze başladı...

Neredeyse Bursa siyasetçilerinin hemen hepsi Erdal Şef'in yemeklerini yemiş.

Erdal Şef'e siyasetçilerin yemek seçimlerini, yemek alışkanlıklarını sordum...

Turgay Başkan'ın Başkanlık ofisi hemen yüz metre ileride diyorum. Ne zaman gelir ne yer?

Erdal Şef gülerek cevap veriyor: Turgay Başkanım bir yandan çok yoğun oluyor yemeklerini ofisine söylediği çok oluyor biz teslim ediyoruz. Turgay Başkan yediğine çok dikkat eder, bir nev'i diyette gibi beslenir.

Turgay Başkan en çok ne sever diye soruyorum Erdal Şef'e...

Cevap veriyor o da : En çok zeytinyağlıları sever Turgay Başkan... Hafif beslenir, etli yemeklerden tavuk, köfte gibi yemeklerden uzak durur. Enginar, bakla, ıspanak gibi sebzeyi çok sever. Çorbalardan da tavuk suyu, mercimek gibi hafif çorbaları sever. Kelle paça gibi çorbalardan uzak durur. Salatayı, mevsim salatalarını çok sever. Hijyen kurallarına çok hassastır Turgay Başkanım..

Mustafa Bozbey İsrafı Sevmez

Peki Mustafa Bozbey? Mustafa Bozbey ile yıllardır tanışıyorsun, yemek verdiğin çok oldu sanırım diyor şimdi yüksek bir oy oranı ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen olan Mustafa Bozbey'in yemek alışkanlıklarını soruyorum Erdal Şef'e :

-Mustafa Bozbey Başkan'ım çay içmeye, yemek yemeye olsun çok sık esnaf lokantamıza uğrar. Bozbey Başkan'ım et yemekleri olsun, sebze yemekleri olsun pek ayırt etmeden hepsini sever. Ama asla fazla porsiyon yemez. Çok az porsiyon yemek ister, yemeğini bitirir, israfı hiç sevmez...

En büyük özelliği ise yemek yerken mutlaka sohbet eder. Genellikle misafirleriyle gelir, muhabbet ederek yemek yer. Yemekte çok neşelidir. Kendisi biz kalabalık aileden geliyoruz yemek bizim için aile buluşmasıdır derdi.

Erdal Şefim Bozbey Başkan'ım en çok ne yemek sever diye soruyorum;

Bozbey Başkan'ım kuru fasulyeyi, pilavı çok sever. Pilavın üstüne kuru ya da nohut ekletir. Biz köy çocuğuyuz kavurma severiz der.

Alinur Başkan ile hiç yemek sohbetin olmadı mı Erdal Şef'im?

Maalesef hiç olmadı. Hiç denk gelemedik.

Hikmet Şahin Mütevazidir

Ama rahmetli eski Başkan Hikmet Şahin ile çok yemek sohbetimiz olmuştur.

Hikmet Şahin Başkan arpacık soğanlı kuz etini çok severdi. Soğan kebabının hastasıydı. Bir anım var Hikmet Başkan ile onu anlatayım:

Bir gün Hikmet Başkan benden süt helvası istiyor. Çok yoğun saatimiz lokantada. Makamına bir tabak süt helvası göndereceğim. Mutfakta o sırada beşamel sos çıkmıştı. Yeni elamanlardan biri yanlışlıkla bir tabak beşamel sosu süt helvası sanarak üzerine tarçın fındık döküp gönderiyor. Başkan bir yanlışlık olduğunu tadına baktığında anlıyor. Bu süt helvası değil diyor. Beşamel sos süt, kaşar, un, muskattan yapılan bir sostur.Beni arıyor, oğlum ne yaptın sen böyle diye? Tabi ki biz sonra özrümüzü diliyoruz, süt helvamızı götürüyoruz ama Başkan bu yanlışlığa hiç kızmıyor bilakis çok gülüyor.

Recep Altepe diye soruyorum Erdal Şef'e? Yemek alışkanlığı nasıldı eski Başkan'ın?

Erdal Şef: Recep Altepe Başkan Arnavut kökenlidir. Bu nedenle sulu ve etli yemekleri çok severdi.

Şadi Başkan'ın Eline Kepçe Yakışıyor

Rekor bir oy oranı ile seçilen Nilüfer Belediye Başkan'ımız Şadi Başkan ne sever Erdal Şef diye soruyorum?

Şadi Başkan'ım gelir tezgaha geçer kendisi servis yapar, kendi tabağına kendisi koyar.

Şadi Başkan'ın eline servis kepçesi çok yakışıyor diyor Erdal Şef.

Şadi Başkan'ım çok güler yüzlüdür. Bana 'seni gördüğümde kendimi unutuyorum sen benden daha çok güler yüzlüsün der... Şadi Başkan da esnaf ile sohbeti çok sever.

Şadi Başkan en çok neyi sever Erdal Şef?

-Şadi Başkan en çok ısırgan otu çorbasını sever, kelle paça çorbasını çok sever, Artvinli olduğundan cağ döneri sever, sebze yemeklerini sever.

Zülfü Livaneli, Şenol Şankaya çok kez yemek servisi yaptıklarımdandır. Bursa Valileri ve bürokratları olsun, yolu buraya düşen gelir yemek yer. Ben eskiden Hayat Lokantası'ndaydım. Oraya çok gelirlerdi.

Siyaset yemek ilişkisi her daim vardır. Yemek alışkanlıkları, yemek tercihleri, esnaf lokantalarına uğrama sıklıkları, halkla karışmaları seçimden seçime olmamalı, daha sık esnaf lokantalarına uğramalılar diyor Edal Şef..


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları