Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Seçimsiz bir dönemde ekonomi politikaları

2024.04.02 10:24 - Son Güncellenme: 2024.04.02 10:24
A

Türkiye yerel seçimleri tamamladı. Sonucundan bağımsız olarak seçimlerin tamamlanmış olması son derece önemli bir eşiğin geçilmesi anlamına geliyor. Zira bir süreden bu yana piyasalarda seçim belirsizliği, seçimden sonrasına ilişkin gerçek dışı senaryolar ve nihayet seçim sonrasında ekonomi yönetiminde değişiklik olacağı algısı işleri zorlaştırıyordu.

Ancak seçimlerin son derece demokratik bir şekilde tamamlanmasının ardından hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten gelen açıklamalar mevcut ekonomi programının devamına işaret ettiği için piyasalarda belirgin bir değişim olmadı. Hatta açıklamaların pozitif algılandığını da söyleyebiliriz.

Bundan sonrasında uzun bir dönem seçim olmayacağı öngörüsü ekonomi politikalarında atılması gereken adımların rahatlıkla atılabileceğine işaret ediyor. Bundan sonrasında ana hedef olan enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın makul seviyelere indirilmesi konusu daha çok konuşacağız. Bununla birlikte bütçe açığını kapatmak tarafında ilave adımları da göreceğiz.

Önümüzdeki dönemde hem ticari hem de bireysel tarafta daha ciddi sıkılaştırma adımlarını göreceğiz. Kredi kartlarına ilişkin düzenlemeler de dahil olmak üzere artık kredi kullanmak hem daha maliyetli hem daha da zor olacak. Diğer yandan bütçe tarafında ilave vergi düzenlemelerin gündeme geleceğini değerlendiriyoruz. Ayrıca vergi tarafında daha fazla tahakkuk ve daha fazla tahsilat konusunda bakanlığın daha fazla denetim yapacağını öngörebiliriz.

Vergi düzenlemelerin bir kısmı da ithalatı kısmaya yönelik olacaktır. Özellikle yüksek gelir grubunda halen ithalatı artıracak şekilde ciddi bir talep var. Bu talep cari açığı düşürme politikası ile örtüşmediği için bu konuda mutlaka yeni adımlar geleceğini beklemekte fayda var.

Bir diğer önemli konu da alacaklar tarafında yaşanacak. Köşe yazılarımı takip eden okuyucularımın hatırlayacağı üzere uzun bir süreden bu yana alacak tahsilatına önem verilmesi gerektiğini ifade ediyordum. İşte piyasaların daha da daralacağı önümüzdeki dönemde alacakların tahsilatı firmaların en önemli konularından birisi olmaya devam edecek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları