Ramazan Başan

Ramazan Başan

Sohbetli Sofralar ile Selanik Sofrası

2023.11.13 08:40 - Son Güncellenme: 2023.11.14 14:21
A

Gastronomi ile Atatürk'ün en önemli ortak noktası Atatürk'ün misafirlerini davet ettiği yemekli sofralarıydı. Mütevazi bu sofralarda yenilen yemeklerden ziyade sofraya katılanlar ve sofrada alınan kararlar, konuşulan kıymetli konulardı. 

Gastroder Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği olarak, ölümünün üzerinden 85 yıl geçmesine rağmen inkılapları ve düşünceleri ile Türk milletine ışık tutmaya devam eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bizler de hatırasına uygun bir biçimde anmalıydık.

Bursa Anadolu Lisesinden mezun Selda Güleç, İstanbul'da İstinye'de kömürlükten modern bir etkinlik merkezine dönüştürdüğü SG İmalathane'de, sıkça ağırladığı konuklardan biri de müzisyen, yazar, gazeteci Kürşat Başar'dı.

Kürşat Başar'ın Bursalı Selda Güleç ve Aslı Yörükoğlu ile birlikte düzenledikleri Kürşat Başar'la Sohbetli Sofralar diğer adıyla Seyr-ü Sefer'i neden Bursa'da gerçekleştirmiyoruz diyerek başladığımız bir etkinlik dizisinin ilkini Siesta Balkantürk'te düzenledik

Kürşat Başar ile Sohbetli Sofralar 10 Kasım gecesinde Selanik Sofrası'na dönüşüverdi. Her şey birbiri ile bu kadar mı uyar? Her şey bu unutulmaz geceyi yapmamız için bir araya gelmişti sanki.

Siesta Balkantürk sahibi Müşfik Çırpanlı Selda Güleç'in okul arkadaşı.

Müşfik, Balkanlı göçmen bir aileden geliyor. Soyadından da anlaşılacağı üzere Bulgaristan'ın güneyinde yer alan Çırpan Kasabasından...

Anne tarafı Bulgaristan'ın Razgrat-Rusçuk tarafından. Herkes gibi Atatürk sevdalısı Müşfik de...

Balkan yemekleri tutkusu hep var, yemek ve gastronomi onun işinin ötesinde bir uğraşa dönüşmüş durumda...

Selda Güleç, Kürşat Başar ile müthiş işler başarıyor. Sık sık geldiği Bursa'ya vefa duygusunu çok yoğun yaşıyor, bilgi ve deneyimini Bursa'ya aktarmayı çok seviyor.

Kürşat Başar'ın yemek masasında yaptığı sohbetler de aynı Atatürk'ün sofrası gibi yemeğin ötesinde kurulan dostluklarla, hatıralarla bir 'değere' dönüşüyor.

Yer :Balkan kökenli iş insanlarının kurduğu Balkantürksiad'ın binası ve Siesta Balkantürk.

Konu : Selanik Sofrası/ Sohbetli Sofralar

Menü ise pek tabi ki Atatürk'ün sevdiği yemekler.

Selanik Sofrası menüsünün hazırlanmasında emeği olan, Selda Güleç ve Müşfik Çırpanlı'nın haricinde Müşfik'in annesi Meliha Çırpanlı'nın tariflerinden referans alan, bu tavsiyelere maharetini de ekleyen Siesta'nın aynı zamanda Balkan göçmeni olan aşçıbaşısı Mesut Kaygısız'ı da unutmayalım.

Selanik Menümüzde ilk olarak mezelerle başlıyoruz. Peksimet kırıkları üzerine, domates rendesi, beyaz peynir ve kekikli zeytinyağı ile muhteşem bir Dakos Salatası geliyor soframıza.

Sofradaki Peksimet ekmeği, Bursa'nın yetiştirdiği ekmek üstatlarından Pasto Hakan Doğan'dan geliyor. 

Zeytinyağlı Hasanağa Enginarı ise, Türkiye'nin enginar kralı Bursalı Kazım Özcan'ın elleriyle, özenle seçtiği enginarlar fava eşliğinde giriyor Selanik Sofrası'mıza...

Menümüzde Mustafa Kemal Paşa'mızın yine çok sevdiği zeytinyağlı kurufasulye pilaki de var.

Etsiz kuru fasulye, Ata'mızın çok sevdiği bir yemekti. Kuru fasulyeye, "yağlı fasulye" derdi. Yanında ayran veya limonata içiyordu. İki dilim ekmeği ayrana batırarak yiyordu.

Müşfik Çırpanlı'yı Bursa'da herkes çok seviyor.

Böyle bir menü yapacağını duyan destek olmuş.

Bir komşusu Boşnak usulü ıspanaklı açma börek yapmış, böreğin arası kaymaklı olandan. Böreği bile pişirip teslim etmiş Müşfik'e...

Ana menüde bir Balkan klasiği bizi karşılıyor; ciğer sarma...

Bilen bilir, Müşfik Çırpanlı dondurmayı çok iyi yapar. İtalyanların Gelato dedikleri cinsten. İtalya'dan usta gelip yıllarca destek verdi Müşfik'e...

Bu nedenle de tatlımız güllü dondurmalı irmik helvası oluyor.

İçecekler Cumhuriyetle yaşıt olan Doluca'dan...

Doluca desteğiyle her yemek için ayrı bir şarap eşleşmesi düzenlenmiş.

Yemekte Doluca'nın 25 yıllık emektarı, Eğitim ve Pazarlama Müdürü Ebru Günaçan Hanımefendi bize çok değerli bilgiler verdi.

Doluca, 'Kutman ailesinin' Cumhuriyet'e ve gastronomiye kazandırdığı, üç kuşaktır devam eden Türkiye'nin en eski ve köklü markalarından biri. Lezzetli içecekleriyle 'soframıza ve sohbetimize ayrı bir keyif' kattı.

Hayatına 16 kitap, başarılı bir gazetecilik ve televizyon kariyeri sığdıran Kürşat Başar Selanik Sofrası Sohbetli Sofralar serisinde 10 Kasım nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk'ü ve sofralarını konuşurken davetlilerin katılımı ile hayata ve geçmişin izlerine dair kaliteli bir sohbetler gerçekleştirdik.

Bu değerli etkinliğe katılan birbirinden kıymetli, Bursa eşrafından olan davetliler de sohbetleriyle geceye ayrı bir anlam ve değer kattılar.

Bu değerli Sohbetli Sofralar etkinliğini Kürşat Başar ile başta Bursa'da ve başka şehirlerde de devam ettireceğimiz gibi gözüküyor.

Geceyi düzenleyen emek veren herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Kürşat Başar Kimdir?

Kürşat Başar; 1963 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun olan sanatçı, aynı fakültede yüksek lisansını tamamladı. Gazetecilik hayatına Hürriyet gazetesinde çalışarak başladı.

Hürriyet Gösteri, Güneş, Aktüel, Tempo, Yeni Yüzyıl, Star, Akşam, Cumhuriyet gibi yayınlarda köşe yazarlığı, editörlük ve yöneticilik yaptı.

TRT FM, Power FM ve PowerXL'de radyo programcılığı yaptı.TRT'de TV kanallarına adımını atan Kürşat Başar, Kanal 6'da "Tempo", Star TV'de "Her Şey Yolunda", Cine 5'te "Başka Yerde Yok", Kanaltürk'te

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları