Ramazan Başan

Ramazan Başan

Pancar deposu hayatımıza renk katacak

2023.11.02 14:27 - Son Güncellenme: 2023.11.02 14:29
A

Pancar olmasa ne olurdu?

Yemeklerin lezzeti, ağzımızın tadı olmazdı.

Şekerin hammaddesidir pancar...

Şeker pancarı (Beta vulgaris) Amaranthacea ailesinden bir yumru bitkidir.

FAO verilerine göre 1 ton şeker pancarından 150 kg şeker elde edilir. Yan ürün olarak 500 kg yaş pancar posası çıkar.

Pancar bulunduğu tabağa ''renk'' verir.

Pancar sağlığımız için de çok önemlidir. Kemik sağlığı ve kemik gelişimini olumlu etkiler, Karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yapar, Kansızlığı önler, Kalp damar hastalıklarına iyi gelir.

Pancarın sağlığımıza ve hayatımıza etki eden bu yönünü çok iyi analiz eden Nilüfer Belediyesi "Pancar Deposu" olarak bildiğimiz ve son 25 yıldır metruk halde olan bir bina ve alanı çok amaçlı bir etkileşim atölyesi olarak yeniden ''tasarladı''.

Neden tasarladı diyorum? Çünkü;

Nilüfer Belediyesi Nilüfer'in geleceğini Nilüferlilerle birlikte tasarlamak amacıyla 2023 yılını "İkinci Yüzyıl için Tasarım" yılı ilan etti.

Tasarımcı, kentsel strateji uzmanı, başarılı kentsel dönüşüm projelerinde imzası olan Ali Faruk Göksu danışmanlığında ve mimar Doğu Kaptan'ın projesiyle ''aynı pancarın hikayesi gibi'' çok amaçlı bir etkileşim atölyesi olarak yeniden Nilüfer'e, Bursa'ya kazandırılıyor.

Nilüfer Belediyesi 'Pancar Deposu' projesinde ben dahil herkesin fikrini sordu. Bizim toplum olarak pek alışık olmadığımız, katılımcı bir yol izlediğini söyleyebilirim.

Projenin başından sonuna kadar mahallelisi, genci, kadını, işsizi, işçisi, sivil toplum kuruluşları ne bekliyor? Herkese sordu, çalıştaylar düzenledi. Birkaçına ben de Gastroder Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği adına katıldım, katılması gereken kişileri dahil etmeye çalıştım.

Sonunda, geçtiğimiz günlerde büyük bir kısmı tamamlanarak açılışı gerçekleşti ''Pancar Deposu''.

Umarım siyah beyaz hayatımıza renk verir.

Gençlere, kadınlara, Beşevler'in konu komşusuna ''değer katar'', zaman zaman biten enerjimize ''şeker pancarı gibi'' güç verir, enerji verir.

Yaklaşık 10 dönüm üzerinde 1600 metrekarelik kapalı alana sahip bu mekanda; etkinlik alanı, atölye ve ortak çalışma mekanları, podcast stüdyosu, toplantı salonları ile sergi alanları yer alıyor.

Gençler ve çocuklar için tasarım odaklı düşünmeyi yaygınlaştıracak eğitim programlarının kurgulandığı Pancar Deposu, farklı sanat dallarına da ev sahipliği yapacak.

Açık mutfağı ile girişimci lezzetleri, tadım tezgahları, yeni nesil menüleri, birlikte pişir birlikte ye köşeleri, eğitim ve deneyim mutfağı, atölyeleri, etkinlik mekanlarıyla kente bambaşka renkler ve hareketlilik kazandıracak olan Pancar Deposu, bölgenin sosyal hayatında da önemli değişikliklere yol açacak gibi gözüküyor.

Yoğun katılımla gerçekleşen lansman toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 'Pancar Deposu'nun dönüşüm yolculuğunu bizlere anlattı.

Pancar Deposu'nu, toplumun farklı kesimlerini yaratım ve tasarım süreçlerinde bir araya getirecek çok amaçlı bir 'etkileşim atölyesi' ne dönüştürmeye karar verdiklerini belirtti. .

Pancar Deposu'nu ek üniteleriyle birlikte yeniden inşa ettiklerini ve alanın 6300 metrekarelik bölümünü yeşil alan olarak düzenleyip, vatandaşların kullanımına sunacaklarını, "Bu alanın; mahalle halkının sanatsal, sosyal aktiviteler gerçekleştireceği alan olmasının yanında, bütün Nilüferliler için nefes alma ve buluşma mekanına da dönüşeceğine inandıklarını anlattı.

Nilüfer Belediyesi'nin tarım ve gıda alanında yaptığı çalışmaların devamı niteliğinde bir işlev de görecek olan alanda bir bostan ile kafeterya da yer alacak. Çok yakında tamamlayıp hizmete açılması hedeflenen bu alan; yaratıcı fikirleri olanlar için, girişimciler için, kısaca toplumun her kesimi için açık bir etkileşim mekanı olacak.

Projenin ikinci etabında ise sokağının yayalaştırılması, cephe yenileme çalışmaları, farklı sokak lezzetlerine alan açılması ile pancar deposunun etkisi tüm bölgeye yayılarak örnek bir sosyal kent merkezi olacak.

Anlaşılan o ki, Pancar Deposu çocukların, gençlerin ve kadınların, yaratıcı fikirleri olan girişimcilerin, geleceğin dijital liderlerini ve özellikle de toplumsal ve çevresel sorunlara duyarlı herkesin adresi olacak .

Tasarımı, sadece mimarlık, peyzaj, ürün tasarımı olarak ele almayan bir anlayışı Pancar Deposu'nda gerçekleştirmek istediklerini anlatan proje danışmanı Şehir Plancısı Faruk Göksu da, "Birçok atölyeye öncülük ettim ama bu atölyenin farklılıkları var. En önemlisi 1940'lı yıllarda yaratılan efsane Köy Enstitüleri'nin, yeni nesil beklentilerle buradan o ruhun yeniden canlanacağına inanıyorum. Yeni bir hikaye yazmamız lazım. Yeni nesil platformlar burada etki yaratacaklar. Bu mekan herkese açık bir mekan olacak. Açık yönetim fikrinin, eylemsel olarak burada gerçekleşmesini istiyoruz. Burası, farklı bileşenlerin yer alacağı yönetim anlayışıyla yönetilecek. Mahalleliyle birlikte sorunları keşfedip, çözmeye çalışacağız" diyerek Pancar Deposu'nun gideceği yolculuğun özetini yaptı bizlere.

Pancar Deposu projesini ben de çok değerli buluyorum. Projenin hedeflerine ulaşabilmesi için STK ve gönüllülerden oluşan bir Danışma Kurulu oluşturulmalıdır.

Pancar Deposu'nun Nilüferlilerin hayatına dokunacağı, sosyalleşeceği ve öğreneceği, dinleneceği, kendisini ifade edeceği, deneyimini paylaşacağı, çok katılımcı, bir merkez olmasını diliyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları