Ramazan Başan

Ramazan Başan

Nostaljik Bir Yolculukta Ocakbaşı Kültürü

2024.01.04 17:07 - Son Güncellenme: 2024.01.04 17:22
A

Duvarlarını süsleyen Münir Nurettin Selçuk, Selahattin Pınar, Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Neyzen, Alaatin Yavaşça, Safiye Ayla, Tatyos Efendi  gibi  Türk Sanat Müziğinin duayen isimlerinin yanında, Şener Şen, Yaşar Kemal, Cahit Sıtkı Tarancı, Gönül Yazar, Nejat Uygur, Metin Akpınar, Ferhan Şensoy, Kemal Sunal, Ferdi Özbeğen gibi besteci, şair, yazar ve sinema sanatçılarının resimlerini görebileceğiniz bir mekandır Manj....

Ocakbaşı kültürünün lezzetleriyle birlikte kahkahası ve sohbeti bol sofralarıyla sizi keyifli bir nostaljik yolculuğa çıkarıyor.

Duayen isimlerin en üst sırasında ise, sanata ve sanatçıya en yüksek itibarı veren, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün birbirinden farklı siyah beyaz resimleri ise mekana ruhunu veriyor.

Bu isimlerin ortak özelliği dik duruşlarıyla, yaptıklarıyla zirveye çıkan, tarihin sanat, edebiyat sayfalarına kazınmış, milyonlarca gönüllerin tahtında yer edinmiş nesillerden nesile aktarılan efsane isimler olması...

Hasan Yücel Manj Ocakbaşı'nın kurucusu.

Onun bu işletmeyi hayata geçirmesi bir tesadüf değil.

Yılların birikimi ve deneyimini hayalleriyle buluşturmuş Hasan Yücel...

Hasan Yücel'in 67 yaşındaki annesi Fatma Yücel'in varlığı ise, Manj'ın mutfağının esaslarını oluşturuyor. Ankara Çubuk'lu Fatma Yücel, besicilik yapan bir aileden geliyor. Çocukluğundan beri et yemeklerinin ve büyük sofraların mutfağında olmuş.

Anne Elinin Değdiği Mutfak

Anne Fatma Yücel, aynı zamanda çok iyi bir hamurgah ... Mantılar, börekler, ekmek çeşitleri de elinden gelen maharetler arasında...Manj'a olan desteği Tokat Erbağ'dan gelen yapraklarla yaprak sarma, lahana sarma, Nazilli'den gelen biberlerle, Manisa'dan gelen domates kuruları ile mezeler yapmak, mutfağın düzenini, lezzetini sağlamakla sınırlı..

Ama her şeyden önce oğluna ve gelinine verdiği manevi destek onu mutlu ediyor.

Bu arada Hasan Yücel ve eşi,  gelen müşterileri evlerine gelmiş misafir edasıyla kapıda karşılıyor, sofralarında onlarla sohbet ediyor ve giderken de memnuniyetlerini öğrenerek uğurluyorlar.

Hasan Yücel her gün Manj Ocakbaşı'na bir mabede gider gibi gidiyor. Orada yarattığı konukseverlik tüm çalışanların güler yüzüne yansımış, duvarlarındaki duayen isimlerin ustalığı, manevi desteği, gelen ailelerin adabı muaşeretleri, eski yılların meyhane kültürünü günümüze taşıyor. Yüzyıllardır bugüne gelen bu yemek ve sohbet kültürün en önemli özelliği ise reçeteleri sır gibi saklı mezeleri ve emekleri.

Her Mevsime Özgü Ayrı Meze

Her mevsimin sebzeleri ve meyveleriyle menülerini yaptığını ancak değişmeyen lezzetlerinin ise ana menülerinde yer alan ocakbaşında pişirdikleri kuzu ciğerleri, adana ve urfa kebapları ve et şişleri olduğunu söylüyor.

Mekanın ocakbaşında oturmak ayrı bir keyif. Maharetli ellerde lezzete dönüşen kebapları izlemek ayrı bir ritüel. Mekanın diğer eşsiz özelliği ise şöminede yanan odunları çıtırtıları eşliğinde şömine önündeki mermer masalarda yemek yemek.

Yemeklerinize ve sohbetlerinize eşlik eden arka fonda çalan Müzeyyen Senar, Zeki Müren ve Ferdi Özbeğen nameleri sizleri mest ediyor.

Mezelerini çıtır bamya turşusunu, nazilli biberli yoğurtlu mezelerini,suyu içerisinde hapsolmuş etlerini ve tabiki ortamını, şömine başını çok beğendim.

Ocakbaşı kültürünün lezzetleriyle birlikte kahkahası ve sohbeti bol sofralarıyla sizi keyifli bir nostaljik yolculuğa çıkarıyor.

Bu nostaljik  yolculukta  sohbet eşliğinde lezzetli yemekler yenilen Manj Ocakbaşı'nın gastronomide farklılaşarak yer edinmesini övgüye değer olduğunu düşünerek sizlerle paylaşıyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları