Ramazan Başan

Ramazan Başan

Kafe ve restoranlar yangına ne kadar hazır?

2023.11.14 14:56 - Son Güncellenme: 2023.11.14 15:24
A

Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın en ünlü caddelerinde biri olan Özlüce Bulvarı'nda yer alan bir plazada çıkan yangın nedeniyle iş merkezinin küle döndüğünü üzülerek ve endişe ederek izledik.

Yangının gece yüzlerce çalışanın bulunmadığı 01:00 sularında çıkması, plazada faaliyet gösteren 100'ün üzerindeki ofisin kapalı olması, iş merkezindeki yangının  bir faciaya dönüşmesini önledi.

Yangının çıkış sebebini uzmanlar ve itfaiye raporları ayrıca yazacaklar çizecekler. Yıldırım düşmesi de olabilir iş yerinde bir tedbirsizlik de olabilir.

Ancak yangının plazanın alt katında bulunan bir cafede başlayıp tüm binayı sarması akla cafe ve restoranların ve mutfaklarının yeterince güvenli olup olmadığını, önlemlerin alınıp alınmadığı sorusunu gündeme taşıdı.

Binalar, restoran ve kafeler açılırken alınan bir takım ruhsatlarla faaliyetlerine başlıyorlar.

Ancak sonrasında yeterince denetleniyorlar mı?

Bu konuda çalışanlar, işletmeciler yeterince bilinçli mi?

Bu konudaki dikkatsizliğin, tedbirsizliğin bedelini insanlar canlarıyla, dişiyle tırnağıyla kurdukları işyerlerinde kurdukları hayallerini kaybederek ödüyorlar.

İşyerleri özellikle restoranlar tehlikeli sınıfa giren bu iş modelleriyle yangın için önlemleri alıyorlar mı?

Özellikle kış aylarında kafelerin açık ve kapalı alanlarını ısıtmak amacıyla projelendirilen doğalgaz sistemleri kurulurken ve kurulduktan sonra düzenli denetimi belediye tarafından, itfaiye müdürlükleri tarafından yeterince yapılıyor mu?

Hali hazırda neredeyse tüm plaza ve iş merkezlerinin altında yer alan restoran ve cafeler bu konuda patlamaya hazır bir nükleer tesis gibi desek yanlış olmaz.

Bu konuda idarelere ve kurumlara çok büyük bir sorumluluk düşüyor.

Her işte olduğu gibi burada da önlemlerin göstermelik olduğunu hepimiz görüyor ve biliyoruz. Bu işin şakası ve keşkesi yok!!

İşletmeler, günlük rutinlerinde mutfak ile ilgili açılış ve kapanışlarında bu konuda işletme sorumluları gerekli kontrolleri yapıyorlar mı?

Mutfakta ocakta bekleyen yağlar, kızartma yağları belirli bir sıcaklıktan sonra alev alırlar.

Mutfaklar gelişen teknolojide bu konuda sensörlerle yeniden düzenlenebilir.

Dünyada birçok mutfak özellikle alışveriş merkezleri alevli pişirme alanlarını iptal ederek sadece elektrikli pişirme ünitelerine geçti bile. Tüplü ve doğalgazlı pişirme sistemleri için ek önlemler alınmalıdır.

Özellikle bacalar ve davlumbazlarda biriken yağlar düzenli periyotlarda temizlenmelidir.

Davlumbazlara sensörler yerleştirerek belirli bir sıcaklık değerinin üzerine çıktığında otomatik söndürücü salan sistemler mutfaklarımızda mutlaka olmalıdır.

Vardiya bitimlerinde açık kalan ocak, gaz olmadığına emin olduktan sonra işyerleri terkedilmelidir.

İşletmeleri düzenli olarak kontrol eden, ruhsat sonrası planlarda yapılan değişiklikleri

kurumlar denetlemelidirler.

Büyük binalarda yıldırım riskine karşı paratonerler var mıdır kontrol edilmelidirler.

Binaların çatılarına konulan altında yüzlerce insanın geçtiği tabelalar rüzgara fırtınaya karşı yeterince güvenli midir kontrol edilmelidirler.

Belediyeler parasını peşin peşin aldıkları tabelaların güvenliğini düzenli olarak denetlemelidirler.

Günün her saatinde mutlu olmak, keyifli vakit geçirmek için gittiğimiz kafe ve restoranlar yemekleriyle ünlü şefleriyle anılmak yerine ihmal ve tedbirsizlikleriyle faciaların sebebi olarak anılmamalıdırlar.

Bu konuda vicdan sahibi işletmelerin ve yöneticilerin kararlılığı, önlemlere karşı duyarlılığı bu kazalar ve facialar önleyecektir.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları