Ramazan Başan

Ramazan Başan

Gece eğlence ve yemeklerinde gastronomi eksik kalıyor

2024.01.09 12:03 - Son Güncellenme: 2024.01.09 12:03
A

Bursa'da yemek ve eğlence hayatı neden gelişmiyor?  Restoranlar neden en yakınındaki İstanbul ile rekabet edemiyor, yerinde sayıyor? Bursa'da restoran işletmelerinin ömrü neden kısa? Bu konudaki en değerli yorum ve değerlendirmeleri müşteriler ve müdavimleri veriyor.

Müşteriler restoranları yemek lezzeti, ortam, ambiyans, eğlence, manzara, servis kalitesi, fiyat -performans oranı, dekor, müşteri memnuniyeti gibi onlarca kritere göre bir yerlere konumlandırıyor ve derecelendiriyor.

Ben de bir müşteri gibi sık sık restoranlara gidiyor, bir gastronomi yazarı olarak bu sayfada değerlendirmelerimi sizlerle paylaşıyorum. İyi ve varsa kötü yönlerini (kötü demeyelim gelişime açık yönleri diyelim) zaman zaman bu sütunlarda yazıyorum.

İşte son olarak bunlardan bir de Bademli'de geçen yıl açılan Laluka.

Bir restoran açıldıktan bir yıl sonra bir şeyleri oturtmuş olmalı. Bir de restoranını Bademli gibi rekabetin bol olduğu -kızıl okyanusta- açarsan standartların yukarıda olmalı.

Eğlence ve Lezzetli Bir Yemekti Amacımız

Şirket yöneticileri için bir cumartesi eğlenceli ama bir o kadar da lezzetli bir yemek yapalım dedik.  Bu işleri iyi organize eden bizden Nesibe'ye görev verdim. Nesibe son dönemin yeni restoranı ve adını sıkça duyduğum Laluka'yı önerdiğinde biz de bir deneyimleyelim dedik...

Dekorasyonu ile ambiyansı ile çok şık bir restoran olmuş Laluka.

Valeye bıraktığım araç için numaralı bir kart verdi. Bir çok yer sinyalli bir kart sistemine dönmüş, dışarıda beklememek için sinyaline bastığınızda 5 dk.'ya aracınız kapıda oluyor. Lalauka buna henüz geçmemiş anlaşılan.

Salonda WC'yi bulamayanlar için WC yönlendirme yazısı çok amatör kalmış. Işıklı bir yönlendirme tabelası olsa daha iyi olacak. Mekanınn açılır kapanır tavanları, ışık düzeni ve şöminesini beğendim. Bir kış günü için şömine başı mükemmel.

Haftanın neredeyse her günü canlı müzik var. Cumartesi gece saat 10'a doğru çıkan sanatçı ve orkestrası vasat ayarında. Orkestra denildiğinde ben iki bas gitar, bir bateri filan bekliyorum. Çıkan ise darbukacılar oldu. Solistin sahne kıyafeti çok sıradan. Gelen müşteriler bile daha şıktı desem anlarsınız.  Sahne işi çok profesyonelce yönetilmeli. Ses düzeninde hatalar yaşandı. Müzik restorana nişan yemeğine gelen elli kişilik bir grubun nişan düğünü gibi bir şeye dönüştü. Davulcu masa masa dolaşıp bahşiş topladı. En sinir olduğum konudur, versen bir türlü vermesen ayıp olur. Biz de verdik gelince, abi anons edeceğiz sahnede dedi.  Ee 20 kişi geldik grup olarak bir anons edilse iyi olurduk. Bekledik anons eden olmadı.

Müzik olmadığında salonda yoğun bir gürültü uğultu var. Ses emiciler ve ses düzeni ile bu uğultu emilmeli.

Hayaller Paris Gerçekler Eminönü

Biraz araştırınca Laluka, Gürcü dilinde meze demek olduğunu görünce, benim de çok sevdiğim etnik mutfağın örneklerini görür varsa Gürcü yemeklerini test ederiz diye düşündüm.

Maalesef gelen mezeler bildiğimiz şakşuka, humus vb. marketlerde satılan, dök tabağa ver cinsten..  Laluka'da tabaklar antep işi, tabaklar içindeki mezeden daha gösterişli.

Biz yirmi kişi gittiğimizden dolayı hesap karışmasın diye fix menüden gidelim dedik. Fix menüsü 1.100 TL. Fix menüsü fiyat - performans odaklı ki, toplam elde ettiğiniz değere göre uygun. Malum hayat pahalı, ucuz ne kaldı ki..

Mezeler ve gelen ara sıcak tek parça peynirli çin böreği bildiğimiz gibi.. Yenilebilir cinsten.

Et menüde antikrot yazıyor. Son bir saat bizi arayıp antikrot yerine dana kürek özel bir et sunumu yapacaklarını söylüyorlar. Ben kürek sevmem, ama bu tür işlerde zorlama yapar da illaki antikrot istiyorum dersen sana incecik çok pişmiş bir antikrot gelir pişman ederler adamı bilirim. Zorlama yapmadan kürek olabilir dedim. Kürek iyi pişmiş, patates garnitürü ile birlikte sınıftan geçti. Tatlı kabak tatlısı ama çıtır cinsten, Hatay işi.. Ama pekmezle kaynatmamışlar, açık renk özensiz bir sunumla gelen bir kabak..

Yemekte ve mezelerde aklımda bir şey kalmadı.

Bu arada servis gayet iyi, başlangıçta ilgilenen garsona iki yüz lirayı sıkıştırınca ilgilenme daha iyi oluyor, biz de öyle yaptık.

Ben alkollü mekanlarda arada çay içmeyi severim. Saat 11:00 'e doğru çay servisi istediğimde  çay servisinin onbirde başlayabileceğini söyledi ilgilenen garson. Ee tamam 5 dakikası var veririsin o zaman dedik, erken istesek vermeyecekler onu anladık.

Gece Gelen Hesaplarda Her zaman Yanlışlık Olur(!)

Hesap istediğimizde en önem verdiğim konu olan doğru hesap gelip gelmediğidir. Her zaman bir yanlışlık (!) olur. Bu sefer de yirmi kişi geldiğimiz halde yirmi bir kişilik hesap geldi. Neyse ki gördük düzelttiler. Bu sefer de kuveri nereye yazalım abi dediler. Oysa fix menü tekliflerinde solist, müzik, kuver gibi extralar fiyatın içerisinde yazdığı halde, çakır kafa alırız diye bir deneme yaptılar her halde... Kuver konusu aslında her restoranda olması gereken bir kalemdir bana göre. Ama burada fiyata dahil edildiği halde eklenmeye çalışılması hoş değil tabi ki..

Restoranın kurucuları bu sektörde çok deneyimli insanlar. Yukarıdaki bir çok hatayı nasıl fark etmiyorlar ve önlem almıyorlar anlamış değilim.

Bu sayfamda zaman zaman güzel örnekleri sizlere sunmaya gayret ediyorum. Gittiğim mekanlarda memnun kalmanın yanında hayal kırıklığına uğradığım zamanlar da oluyor...

Bu da bunlardan biriydi. Bir musubet bin nasihattan iyidir derler.

Umarım Laluka bu küçük ama önemli detayların farkına varır, daha güzel ve örnek bir restorana dönüşerek sektörde uzun yıllar yerini alır.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları