Ramazan Başan

Ramazan Başan

Bursa gastronomisinde rolümüz büyük

2023.10.22 09:10 - Son Güncellenme: 2023.10.22 09:19
A

Bursa et kültürünün, mangal kültürünün zengin olduğu, 'kendin pişir kendin ye' diye tabir ettiğimiz eti görsel bir ziyafete, lezzetli bir sofraya dönüştürmeyi seven bir kültürden geliyor. 

Bursa döner kebabının ve köftenin ilk ortaya çıktığı coğrafyalardandır. Hatta başkentin Bursa'dan İstanbul'a geçmesinin ardından Topkapı Sarayı'nın et ihtiyacının  temin edildiği şehirdir Bursa.

Bursa- Balıkesir coğrafyası tarih boyunca hayvancılığın ve etin adresi olmuştur.  

Bursalı özellikle kuzu etini dana etine göre daha çok sever. 

Bursalı kasap mantığını benimser. Kasap tezgahını restoranın içinde görmek ister. 

Etin kalitesini hayvanın beslenmesi, bulunduğu coğrafya ve iklimi, ırkı ve cinsi belirler. 

Ancak etin lezzetini de etin kendisi kadar, pişirilme şekli, hazırlanma teknikleri, pişirilme teknikleri ve pişiren ustanın mahareti belirler. 

İşte bizler de eti, etin lezzetini ve sunumunu yerinde izlemek, tadına bakmak üzere Gastronomi Buluşmaları serimizi Bursa'nın yeni ve modern mekanı Rol Steak House'da yaptık. 

Kurucu başkanlığını yaptığım GASTRODER Gastronomi Kültür ve Seyahat  Derneği'nin  iki ayda bir düzenlediği,  gastronomi ve turizm denildiğinde akla gelen  isimlerin bir arada olduğu bu ayki buluşmada kimler yoktu ki? Her toplantıda farklı kişilerle tertiplediğimiz çok sevdiğim büyüklerim ve dostlarım...

Türkiye'nin önde gelen profesyonel mutfak üreticisi İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık,

Bursa'nın dünyaya açılan başarılı markası Kardelen Kestane Kurucusu Mümin Akgün

Bursa Gastronomi Festivali'nin başarıyla ikincisinin gerçekleşmesinde büyük emeği olan Bursa Büyükşehir Dış İlişkiler Daire Başkanı Abdül Kerim Baştürk,

Etin kitabını yazan ve okutan, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Tayar,

Bursa'ya gelen turistlere Bursa'yı anlatan ve gezdiren profesyonel rehberlerimizin oluşturduğu Bursa Rehberler Odası Başkanı Denizhan Sezgin,

TURSAB'a bağlı Güney Marmara Seyahat Acentelerinin bir araya gelerek oluşturduğu birliğin Bölge Başkanı Murat Saraçoğlu

Bursa-Çin Kardeş Şehirler Fahri Konsolosu, çok yönlü insan Nejat Yahya,

Gastroder Başkan Yardımcısı, Etkinlik Komitesi Başkanı, Bursa'da çok sayıda nitelikli ve özgün içeriklerle etkinlikler yaparak Bursa'ya sosyallik katan Özgür Gül,

Almira'da  uzun yıllardır çalışan, Genel Müdür'ü,  deneyimli isim Yılmaz Çavdar

Özellikle Uludağ'da turizm ve işletmecilikte deneyimli isim, Rumelisiad Üyesi Oğuzhan Maviçiçek,

San Sebastian kentinde yaşamış, oranın meşhur cheesecake'in en güzel halini Bursa'da yapan Kemal Demir, 

Reklam ve tanıtımda Bursa'nın tecrübeli ismi Yalçın Etkin,

Rol Steak House markasının ilk fikrinden bugüne kadar oluşmasında katkıları olan, Yönetim Kurulu Danışmanı, turizm ve hizmet sektöründe deneyimli isim Atilla İçin,

Gastronomi Buluşmaları'nın ev sahibi Rol Steak House'un ortakları 

Sezer Taşpınar Yönetim Kurulu Başkanı, YK Üyeleri Metin Çavdar /Taner Mutlu /Emrah Babur

Ve Rol Steak House'a ismini veren, tüm bu lezzetlerin ustası, hem kasap hem de  Executive Chef Ömer Sarı 

Rol Steak House'a Bursa'nın kale giriş kapısını andıran 4 metreye 3 Metre enindeki devasa kapısından giriyorsunuz. Ahşap ve işlemeli devasa bir kapı.. 

Rol Steak House yerine başka bir isim olsun deseniz, restoranın ismini Kapı Steak House koyardım doğrusu.. Çünkü bu kapı Restoranın ihtişamını anlatan en önemli figür. Belki logosu olabilir. 

Kapıdan girdiğinizde tavandaki figürler sizi hayrete düşürüyor. Tavanda 10x10 cm ebatlarında tam 4500 adet küçük ahşap kütükler zımparalanıp boyandıktan sonra 28000 adet çivi kullanarak tavandaki mükemmel dekoru oluşturuyorlar. 

Yine Rol Steak House girişinde tam karşısındaki duvarda devasa bir eser sizi karşılıyor; Azeri bir sanatçının yaptığı yeşil ve turkuaz ve bakır renklerden oluşan, bana zamanda yolculuk gibi sonsuzluğu çağrıştıran, baktıkça sizi içine çeken, içerisinde kaybolduğunuz muazzam bir eser... 

Rol Steak House'un etleri de bu sanat eserleri kadar konuşulacak güzellikte. 

Özellikle pişirme yöntemleri ve hazırlama teknikleri ile Bursa'da adından söz ettirecek. 

Dünyanın en iyi restoranlarının da mutfaklarında kullandığı Rationel Profesyonel Fırınlarda pişirilen etler tel tel önünüze özel bir sunumla geliyor. 

Arzunuza göre mangal kömüründe veya tereyağında, hatta tuzda ... 

Etin her türlüsü var menüde...

Sucuk, sosis olarak veya kurutulmuş et olarak...

Dana asado, tandır çeşitleri, Tomahawk,Şatobiryan, Kuzu Kafes, NY Steak,Fiorentine, T-Bone, Porter House, dana lokum, şaşlık, şehzade, antrikot, köfte çeşitleri, ızgaralar, füme tabakları, ara sıcaklar ve zengin kahvaltılar... 

Dry Aged (Et Yaşlandırma) Dolabında ise, kaliteli dana etlerinin %80-86 nem ve sıfır derece sıcaklıkta, 21 ila 28 gün arasında kendi kemiği üzerinde bekletilmesinden oluşuyor.

Etin daha yumuşak olmasını sağlayan bu yöntem etin daha aromatik kokmasını sağlıyor. 

İlk olarak A.B.D'de uygulamaya başlayan bu yöntemi Türkiye'de de önemli et markalar tercih etmekteler. 

12 kişilik ve yapımı devam eden odalarda misafir gruplar için VIP odalarda, gelen misafirlerin kendilerini rahat ve özel hissedebileceği şık bir mekan olmuş Rol Steak House.

Alkolün olmadığı ancak taze meyve suyu ve çok özel karışımlardan oluşan ferahlatıcı kokteyller, limonatalar, frozenlar, milkshakeler, soğuk ve sıcak içecekler size eşlik ediyorlar. 

Mekanda şirket toplantı yemeklerinin yapılabileceği, misafirlerinizin ağırlanabileceği imkanları mevcut. 

Menülerinde özellikle meze ve ara sıcak gruplarında, müşteri talepleri doğrultusunda zaman içerisinde eklemeler yapabileceklerini düşünüyorum, şerbet menüsü gibi.. 

İşletme sahipleri yurt içinde ve yurt dışında çok mekanı gezerek,  içeriğini ve konseptini  birlikte karar vermişler. 

Kendilerini tanıdığıma memnun oldum, çok misafirperver ve vizyoner kişiler. 

Rol Steak House'un Bursa Gastronomisine ve Turizmine değer katacağını, birçok mekana da örnek olacağını düşünüyorum. 

Gastronomi Buluşması'na katılan tüm misafirler bu konuda aynı fikirdeler. İşletmelerin şehirlerin gastronomi kimliklerinin oluşmasında ne kadar önemli bir ROL' e sahip olduklarını, bu işletmelerin ürün ve hizmet kalitesindeki seviyesi bulunduğu şehrin markasını ne kadar çok etkilediğini konuştuk. 

Bursa başkentlik yıllarına kadar uzanan gastronomisi ile, derin tarihi ve eşsiz doğası ile turizmin gelişmesine nasıl etki ediyorsa, bu tür şık ve kaliteli bir o kadar da lezzetli menüleriyle gastronomi sahnesinde ROL alan işletmeleriyle daha iyi neticelere ulaşacağına inanıyorum. 

 


 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları