Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Sanayi üretimi sinyal veriyor!

2023.10.10 12:14 - Son Güncellenme: 2023.10.10 12:16
A

Ekonomi yönetiminin bir süreden bu yana sürdürdüğü sıkılaşma programı ve küresel ekonomideki olumsuz seyrin iç piyasaya etkisi giderek belirginleşiyor. Özellikle dışarıda düşen PMI verilerine bağlı gerçekleşen talep daralması ihracat tarafını zorlarken sanayi üretimi de bundan etkilenmeye devam ediyor. 

TÜİK tarafından son açıklanan Sanayi Üretim Endeksi verisi de aylık bazda düşüşe işaret etti. Temmuz ayında %0,3 azalan sanayi üretimi Ağustos ayında da %0,8 azaldı. Bu veriler bir süredir 50 baz puanın altında seyreden PMI verileri ile de uyumlu bir seyre işaret ediyor. PMI endeksi Ağustos ayında baz değer olan 50'in altında 49 ve Eylül ayında 49,6 olarak gerçekleşmişti. 

Sanayi Üretim Endeksi'nin alt kırılımlarına baktığımızda en hızlı düşüşün dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında olduğunu görüyoruz. Ara malındaki düşüş de dikkate değer. Bu veriler içerideki sıkılaşma programı ile de uyumlu olarak değerlendirilebilir. 

İçeride uygulanan politika ve dışarıda yaşanan gelişmeler ışığında önümüzdeki dönemde benzeri gelişmelerin devam edeceğini değerlendirebiliriz. Dahası 2024 yıl başından itibaren gelişmelerin istihdam piyasasına da olumsuz yansıması muhtemel. Ayrıca bir süre konkordato haberlerine de hazırlıklı olmalıyız. 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları