Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Seçim sonrası için senaryolar

2024.03.19 11:32 - Son Güncellenme: 2024.03.19 11:39
A

Bir süreden bu yana seçim sonrasına ilişkin senaryolar merak ediliyor. Bu son derece normal bir durum. Ancak bazı yorumlar ve yorumcuların aşırıya kaçan değerlendirmeleri ve sözüm ona kulis haberleri piyasalardaki dalgalanmanın boyutunu artırıyor.

Öncelikle ekonomi yönetimi ile ilgili "dedikodu" niteliğindeki sözde kulis haberlerine bakalım. Bir ara en çok yayılan haber seçim sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in görevden ayrılacağıydı. Ancak özellikle Merkez Bankası başkan değişikliğindeki rolü ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına baktığımızda Şimşek'in uzun bir süre daha görevinin başında kalacağını öngörebiliriz. Hatta Erdoğan'ın dün yaptığı bir konuşmada "Uyguladığımız ekonomi programı üzerinden şüpheler oluşturarak seçim sonrası için felaket tellallığı yapanlar, her zamanki gibi kısa vadeli vurgun amaçlıyor." İfadelerini kendisinin programa sahip çıktığının önemli bir göstergesi olduğunu belirtebiliriz.

Seçim sonrası politikalara ilişkin bir diğer algı da döviz kuru ile ilgili. En çok yayılan dedikodu ise seçimlerin ardından kurun serbest bırakılacağı. Ancak mevcut ekonomi programının ana sac ayaklarından birisi TL'nin reel olarak değerli kalması. Bunun için de kurdaki yıllık artış oranının enflasyondaki yıllık artış oranının altında kalmasın gerekiyor. Ekonomi yönetimi de bu bağlamda kurdaki aylık hızını belirli seviyelerde tutmak için rezerv yönetimi yapıyor ve diğer regülasyonları kullanıyor.

Bunun ana nedeni döviz kuru geçişkenliğinin yani kurdaki artışın enflasyona etkisinin yüksek olması. Bu bakımdan kurdaki artış eğer belirli bir sınırda tutulamazsa enflasyonu dizginlemek çok mümkün olamaz. Hal böyle olunca da ekonomi yönetiminin kurun çok hızlı artmasına müsaade etmesini beklemek çok akılcı değil.

Son olarak vergiler tarafına bakalım. Seçim sonrasında bazı vergi kalemlerinde ben de düzenlemeler bekliyorum. Ancak bunların ağırlıklı olarak ithalatı kısıcı kısımlarda olacağını değerlendiriyorum. Zira vergi sadece kamu gelirlerini artırmak için değil aynı zamanda cari açığın kontrol edilmesi için de kullanılan bir enstrüman.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları