Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

2023 için döviz kuru beklentisi ne yönde olacak?

2023.01.12 12:08 - Son Güncellenme: 2023.01.12 12:08
A

Döviz kuru seviyesi gelişmekte olan ekonomileri çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü hem maliyet kanalından gelen baskıyı artırıyor hem de geçişkenlik etkisi ile enflasyon beklentilerini artırıyor. Bu bakımdan herhangi bir ülkenin para biriminin özellikle ABD Doları karşısındaki değeri anlık takip edilen bir veriye dönüşmüş oluyor.

ABD Doları'nın değerini takip etmek için Dolar Endeksi verisine bakıyoruz. Bu konuda daha önce bu köşede detaylı bir yazı kaleme aldığım için burada yinelemeyeceğim. Ancak kısa bir hatırlatma yapayım. Dolar Endeksi, ABD Doları'nın değerini ölçmeye yarıyor ve aşağıdaki para birimlerinin farklı ağırlıklarda endekse dahil edilmesi ile hesaplanıyor: Euro, Japon Yeni, İngiliz Poundu, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı.

Şimdi gelelim Dolar'ın sahibi olan ABD Merkez Bankası Fed'in son dönemdeki politikalarına. Fed bir süreden bu yana yüksek enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaştırıcı para politikaları uyguluyor. Bu politikaların temelinde faiz artışları ve bilanço daraltma var. Her iki konuda atılan adımlar Dolar'ın değerini artırdığı için de Dolar Endeksi'ni yukarı itiyor. Ancak konu sadece Fed ile sınırlı olmadığı için ABD Doları'nın aşırı değerlenmesinin önüne geçmek isteyen diğer merkez bankaları da faiz artırarak cevap verince endeks dalgalanıyor.

Elbette Fed'in attığı adımlara neden olacak en temel gelişme ise ABD enflasyonu. Fed, yüksek enflasyonu düşürmek maksadıyla çok sert adımlar attı. Çok hızlı faiz artışları ve oldukça sert bir bilanço daraltması yaptı. Görünen o ki bu sert adımların olumlu sonuçları da son enflasyon oranlarına yansımaya başladı. Hal böyle olunca Fed'in ekonomiyi desteklemek üzere attığı sert adımları yavaş yavaş yumuşatmaya başladığını gördük. Örneğin faiz artış hızını yavaşlattılar. Bu durum Dolar'daki düşüş beklentisini de beraberinde getirdi.

Bank of America'nın son raporuna göre 2023'ün ilk çeyreğinde Doların Euro karşısında biraz toparlanacağı ancak sonrasında zayıflayacağı bir dönem kapıda.

Euro / Dolar paritesi Türkiye için son derece önemli. Zira Türkiye'nin ihracatı ağırlıklı olarak Euro ile yapılırken hammadde ithalatı Dolar cinsinden. Bu bakımdan Euro/Dolar paritesinin yükselmesi Türkiye'nin lehine bir durum olarak değerlendiriliyor. Bu bakımdan Bank of America'nın ve BNP Paribas'ın ekonomistlerinin bu yıl sonuna doğru parite beklentisini 1,10 olarak tahmin etmiş olmasının Türkiye için olumlu olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Öte yandan Doların zayıflaması meselesini doğru okumak gerekiyor. Zira biz içeride Dolar/TL tarafında bir düşüş beklemiyoruz. Bir süreden bu yana uygulanan para politikalarının etkisi ile kurun artmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz. Dolar Endeksi'nin zayıflaması bizde sadece kurun artış hızını yavaşlatacak şekilde sonuçlar doğuruyor. Diğer yandan Merkez Bankası'nın politika faizini tuttuğu yere görece olarak TL'nin halen aşırı değerli olduğunu da not edelim.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları