Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Türkiye'nin gururu TEKNOSAB...

2023.08.29 17:51 - Son Güncellenme: 2023.08.29 17:51
A

Ekseriyetle siyaset yazıp çizen bendeniz müsaadeniz olursa bu kez  yazı içeriğinde bir değişiklik yapıp;

(ki bu değişikliğin sebebi bizzat haber refleksi ile hareket etmektir)

Ekonomiye dair şehrimizi ilgilendiren çok mühim bir gündem maddesini enine boyuna irdelemek kaydıyla güzel haberler vermek isterim.

O zaman bir sualle başlayalım Değerli Okur ;

Ülkemizin ilk yüksek teknoloji sanayi bölgesinin nerede olduğunu biliyor musunuz?

Bir diğer sual;

Bu önemli sanayi üssünün kaç yılda yaşama geçirildiğinden haberdar mısınız?

Ve de aynı zamanda;

Yüksek teknolojili bu sanayi bölgesinin kuruluş sürecinden sonra Türkiye'de en kısa sürede üretime geçen OSB olduğunu duydunuz mu peki?

Özellikle şehir ekonomisi ile ilgili gelişmeleri ucundan kıyısından da olsa takip edenlerin bu sorulardan sonra tahmin ettiği üzere Bursa'mızda konuşlandırılan Türkiye'nin ilk yüksek teknolojili sanayi bölgesi TEKNOSAB'dan söz ediyorum.

Tam 25 milyar dolarlık  dev bir  yatırım....

Şimdi TEKNOSAB'ın kuruluş sürecine dair geçmişe şöyle bir göz atalım;

Yıl 2017;

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TEKNOSAB Projesi'ni açıkladığında o zaman  Bursa'da bu projeye inanan kişi sayısı inanın abartmıyorum bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardı.

Kuşkusuz ki;

TEKNOSAB'ın konuşlandırılacağı bölgede 25 yıldan bu yana bir türlü faaliyete geçemeyen Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSAB) ve Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB gibi başarısız girişimlerin olması bu inançsızlığın başlıca sebebiydi.

Yani iş insanlarının TEKNOSAB'ın da benzer kaderi paylaşacağı yönünde ağırlıklı endişeleri mevcuttu.

Hal böyle olunca da;

İlk etapta çok sayıda sanayici ve iş insanı TEKNOSAB'ın başarılı olmasının mümkün olmadığını düşünerek projede yer almak istemedi.

Ancak BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve ekibinin üstün gayret ve çabalarıyla kuruluş sürecinin hemen akabinde 4 yıl gibi kısa bir zaman diliminde fabrikaların çalışmaya başladığı TEKNOSAB Türkiye'de en kısa sürede üretime geçen OSB oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır geçtiğimiz hafta bir dizi ziyaretlerde bulunmak için geldiği Bursa'da programı çerçevesinde TEKNOSAB'a da geniş bir süre ayırıp bölgede incelemelerde bulundu.

BTSO'unu çalışmalarının yakinen takip ettiğini söyleyen Bakan Kacır gördüğü tablodan oldukça memnundu.

Dile kolay;

TEKNOSAB'da şimdiden 8 fabrika üretime başlamıştı ve 2023 öncesinde altyapı yatırımları tamamlanmış parsellerde 63 adet yatırımcı inşaat aşamasındaydı.

Bölgedeki fabrikalar tam kapasite üretime başladığında Bursa'nın yıllık ihracatının 25 milyar dolara, kilogram başına ihracat birim değerinin ise 6 dolara yükselmesinin hedeflendiği bilgisini de aldı Bakan Fatih Kacır...

Yeri gelmişken belirteyim;

45 bin yeni istihdam hedefi ile hayata geçen TEKNOSAB, dünyanın en önemli pazarlarına 3,5 saatlik uçuş mesafesinde bulunuyor.

Genişleme çalışmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda devam bölgenin kuruluş VİZYONU gayet net;

Teknolojik ve güvenilir altyapısı ile yüksek ekonomik potansiyeli olan sektörlerin verimliliğini artırmak, ihracatta ileri teknolojinin payını güçlendirmek, geleceği şekillendiren, özgün ve yenilikçi yaklaşımı ile katma değerli projeler üretmek ve böylelikle ölçek ekonomisinin getirdiği avantajları da kullanarak Türkiye'deki dönüşüme model olmak.

MİSYONU da çok açık TEKNOSAB'ın;

Yüksek katma değerli, ileri teknolojiye dayalı, verimli, çevreye duyarlı, dışa bağımlılığı azaltan, güvenli ve sürdürülebilir bir üretim sistemini yerleştirebilmek, fiber optik altyapısı, veri merkezi, akıllı şebekeleri, güvenilir ve yenilenebilir enerji kaynakları ile sanayi kuruluşlarının sonuç odaklı uygulanabilir projelerine ve bilim/araştırma camiasının fikirlerine uygulama sahası oluşturmak.

Bölgedeki enerji ihtiyacının önemli bir kısmının rüzgar ve güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacağı TEKNOSAB'da 1.5 GW yenilenebilir enerji yatırımı hedefleniyor.

Bölge sanayicilerinin de katıldığı toplantıda aynı zamanda TEKNOSAB'ın da Yönetim Kurulu Başkanı olan İbrahim Burkay, kent ekonomisinin hedeflerine ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Sanayi ve Tekonoloji Bakanı Fatih Kacır'ın bölgeyi ziyaretinde bir konuşma yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay Bursa'nın teknolojik dönüşümünü büyük oranda gerçekleştirdiğine vurgu yaptı ve imalat sanayisinde orta-yüksek teknoloji üretiminin payının yüzde 52 olduğuna dikkat çekti.

Bu oranın Türkiye ortalamasının iki katı olduğunu ifade eden Burkay, kilogram başına ihracat birim değerinin ise 3,5 dolardan 4,5 dolar seviyelerine geldiğini kaydetti. Buna rağmen Bursa'nın yıllık ihracatta 16-17 milyar dolar barajını aşmakta güçlük çektiğini söyleyen Burkay, bu eşiğin aşılması noktasında firmaların kapasite artışlarına imkan sağlayan, deniz, demir ve kara yolu ulaşım ağlarıyla entegre yeni sanayi alanlarına ihtiyaç olduğuna işaret etti. Bursa'da sanayiye ayrılan binde 8'lik payın yüzde 1,5'a taşınması halinde kişi başına düşen milli gelirde 20 bin dolar seviyelerini yakalamanın mümkün olabileceğini de kaydetti Başkan Burkay...

İbrahim Burkay'ın konuşmasını deyim yerinde ise pür dikkat dinleyen Bakan Fatih Kacır da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle BTSO tarafından hayata geçirilen başta TEKNOSAB olmak üzere GUHEM -BUTEKOM ve Model Fabrika gibi projelerin önemine değindi.

Bakan Fatih Kacır ayrıca orta yüksek ve ileri teknolojiye geçişi başarmış Bursa'da BTSO'nun çabaları ile su kaynaklarını tüketen ve düşük teknoloji alanında üretim yapan yatırımların 6. Bölgeye taşınması çalışmalarını önemsediğini belirtti.

Bu arada Bakan Kacır'ın Başkan Burkay'ın konuşmasından notlar da aldığını belirteyim...

Görünen o ki 25 milyar dolarlık  dev bir  yatırım, yeni sanayi devrimine geçişte kilit rol oynayacak Türkiye'nin yüksek teknolojili ilk organize sanayi bölgesi TEKNOSAB ve daha birçok rol model projenin Bursa'da yaşama geçmesinde imzası olan Başkan Burkay ve ekibinin çalışmalarını oldukça önemsiyor Bakan Kacır...

Yazının sonunda Bakan Kacır'a BTSO ekbinin, üye işadamlarının Bursa'ya dair projeler ve ekonomiye ilişkin hazırladığı raporları da bire bir ilettiğini ve de sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin gururu olan TEKNOSAB gibi dev yatırımları yaşama geçirebilen Başkan Burkay ve ekibinin Bakan Kacır'ın Bursa ziyaretinden sonra bir başka örnek projeyle daha Türkiye'de gündem olabileceği izlenimimi aktarmış olayım.

Yeni yazıya değin kalın sağlıcakla...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları