Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

BESKOOP Çataltepe'ye neye göre, nasıl ve nereden üye kaydetti...?

2021.05.31 07:36 - Son Güncellenme: 2021.05.31 07:36
A

Çokça derin ve bir o kadar da  çetrefilli bir mevzu şu Çataltepe...!

Ne siz sorun, ne de ben söyleyeyim;

İşin içinde  olmayanı yok....

Türkiye'nin en büyük esnaf sitesi projesinden rant sağlamaya çalışanı da var;

'Ben yaparsam olur' deyip, göz boyamaya çalışıp;  kaba tabiri ile devasa projeye adeta yapışanı da .

Amma velakin Bursa kamuoyunun ve de esnafın içi rahat olsun bu saatten sonra artık bu tekerlek gerisi geriye dönmez...

Çünkü artık mevcut haliyle binlerce esnafın kanayan yarası olan  bu mega proje, hem İktidar Partisi'nin hem de Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde...!

Biz yılan hikayesi Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi'nde olanı biteni yazdık, çizdik, bu satırlardan anlattık.

Sorunlara çözüm odaklı yaklaşımı ve de vatandaşın sıkıntılarına duyarlılığı ile bilinen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da binlerce esnafın mağduriyetine kayıtsız kalmadı...  Bundan bir ayı aşkın süre önce projenin taraflarını İktidar Partisi'nin il başkanlığında polis nezaretinde hararetli bir toplantıda dinledi İki Başkan.

Uzunca süredir  ağzını bıçak açmayan ve bu halet-i ruhiye durumundan mütevellit de adı suskun başkana çıkan BESOB Başkanı Arif Tak  da vardı toplantıda ...

BESOB tarafından TOKİ devreden çıkarılarak 2018 yılında sıfır bedelle ve de toz kaldırılmadan(projeye katılım sağlayan bini aşkın esnaftan habersiz) kurulan BESKOOP'un hali hazırda dahi  'Nerelerde görev yapmıştır?, Kimdir acep?' sualleriyle sorgulanan Kooperatif Başkanı Erol Köse de...

Ve tabii ki mağdur esnafın temsilcisi oda başkanları ve başkan yardımcıları da...

Bu olağanüstü toplantıdan çıkan sonucu da hatırlatıp, bu yazının en mühim kısmına geçelim;

Tahmin edeceğiniz üzere; BESOB Başkanı Arif Tak'a projenin neden yıllardır yaşama geçemediğinin sual edildiği toplantıda, (Başkan Tak'ın bu zor suale ilişkin ikna edici bir yanıt veremediği  edindiğim bilgiler arasında) bir zor soru daha sorulmuştu ve yine Başkan Tak'tan yanıt vermesi beklenerek, BESKOOP'un neden sessiz sedasız kurulduğu ve 2 yıl boyunca Çataltepe esnafına bu kooperatifle ilgili bilgi verilmediği de sual edilmişti.

Başkan Tak bu suale de sadece üç kelimeden oluşan kısa bir cevapla "O dönemde düşünemedik" yanıtını vermişti.

Konuyu uzatmayayım;

Toplantı sonunda çok mühim bir karar alınmıştı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından BESOB ve  BESKOOP' un bugüne kadar Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili  yaptığı tüm çalışmaları inceleyecek denetleyici bir üst kurul oluşturulmuştu. İşte bu üst kurul bir ayı aşkın süredir çalıştı ve tüm denetimleri tamamladı.

Yine edindiğim bilgiye göre;  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş çok yakında, bir ya da iki hafta içinde üst kurul çalışmalarında gelinen nokta ve ortaya çıkan sonuç ile ilgili net bir açıklama yaparak devasa proje ile ilgili yeni bir yol haritası çizecek.

Çataltepe Esnaf Projesi esnafın istediği gibi TOKİ'ye devredilebilecek mi?

Yoksa farklı bir formül üretilerek yüklenici bir kuruluşa mı verilecek?

Ya da  kooperatifin yapısında düzenlemeye gidilip esnaf ikna edilerek bu kooperatife üye olmaları sağlanıp yola devam mı edilecek?

Bu suallerin yanıtlarına da çok az kaldı...Yani eli kulağında...

Yeri gelmişken; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın ve de AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ın Çataltepe ile ilgili asla geri vites yapmayacağını bir kez daha hatırlatmış olayım.

Buraya kadar mevzunun backgroundunu net anlattığım düşüncesiyle geçiyorum Çataltepe ile ilgili oldukça mühim boyut arz eden son gelişmeye;

Hani BESOB'un suskun Başkanı Arif Tak'ın bir kooperatif kurdurarak yukarıda da yazdığım üzere sıfır bedelle projeyi devrettiği BESKOOP var ya;

2018 yılından bu yana aradan geçen süre zarfında bugüne kadar 530 esnafı kaydeden bu kooperatif, üyelerinin büyük çoğunluğunu Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne üye olmayan, altını çizerek bir kez daha yazıyorum ' BESOB'a Üye Olmayan !' esnaf işletmelerinden sağlamış.

Şöyle ki Bundan 12 yıl önce projenin başlangıcında TOKİ'nin devrede bulunmasından ötürü güvenle Çataltepe Sitesi'nden yer alan tam bin 200 esnaftan BESKOOP'a (Edindiğim son listedeki net rakamlarla) çok az sayıda kişi üye olmuş.

BESKOOP'un son üye listesi ile projeye dahil olan BESOB üyesi esnafın listesi (BESOB sitesinde yayınlanan ve iki ay önce de yayından kaldırılan) kıyaslandığında  ortaya çıkan tablo aynen şu verileri içeriyor;

BESKOOP Kooperatifi'ne hali hazırda üye 530 esnaf var.

Diğer tarafta da BESOB üyesi başlangıçta  projeye katılan bin 200 esnaf bulunuyor. İki liste kıyaslandığında BESKOOP'un üye listesinde BESOB üyesi sadece ve sadece 163 esnafın olduğu ortaya çıkıyor.

Yani ortada çok net bir biçimde 367 esnafın dışardan kayıt olduğu gerçeği var.

Bu 367 üyenin 13'ü de Bursa dışından firmaların esnaf temsilcileri.

O halde yeniden soralım;

BESKOOP, Kooperatifler Yasası'na göre BESOB üyeleri haricinde, dışarıdan üye kaydedebiliyor mu?

Peki yasaya göre BESKOOP'un Bursa dışında diğer şehirlerden üye kaydetmesi mümkün mü?

Ve de BESOB üyesi olmayan ve farklı şehirlerden de üye kayıtları yapan BESKOOP bu uygulama ile mega projeyi başlangıçtaki çerçevesinden ve amacından çıkarmış olmuyor mu? 

Kuşkusuz ki Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu üst kurulca yürürlükte olan Kooperatifler Kanunu'na göre bu sorulara da yanıt arandı.

Şimdi gelinen noktada Türkiye'nin en büyük esnaf sanayi sitesi mottosuyla startı verilen Kestel Çataltepe ile ilgili tüm dikkatler Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ta.

Ve beklenti de çok net; Başkan Aktaş'ın açıklayacağı yeni yol haritası ile projenin iki yakasını bir araya getirerek tarafları uzlaştırıp yepyeni bir formülle inşaat sürecinin tamamlanması ve Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi'nin hayat bulması...Tabii ki projeye taa başından beri  inanıp sitede yer alan ve tam 12 yıldır sabırla bekleyen BESOB üyesi bini aşkın Bursalı esnaf işletmesinin mevcudiyeti ile ...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları