Mahmut Uçakcan

Mahmut Uçakcan

Dijital çağda kaybolmak

2023.10.06 13:08 - Son Güncellenme: 2023.10.06 13:08
A

Günümüzde teknolojinin hızlı yükselişi, hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da geçmişe dair bazı özel anıları geride bırakmamıza neden oluyor. 

Özellikle dijitalleşen dünyada büyüyen bir nesil olarak, çocukluğumuzun sıcak anılarına olan özlem, zamanla daha da derinleşiyor. Özlemek, bir bakıma, geçmişin bize sunduğu o masumiyet, arkadaşlık ve özgürlük dolu günleri yad etmek demektir.

Çocukluğumuz, renkli balonlar, tertemiz yağmurlar ve masum oyunlarla dolu bir masaldı. Sokaklarda oynayan, ağaçlara tırmanan, tozlu ayakkabıları ve gülen yüzleriyle çocukluğumuz, ne kadar da unutulmazdı. 

Ancak şimdi, o sokaklar belki de dijital dünyanın beton yığınlarıyla yer değiştirdi. Parklarda koşan çocukların yerini, ekran başında büyüyen çocuklar aldı. O masum anılar, günümüzde teknolojinin gelişimiyle birlikte giderek birer nostalji haline dönüşüyor.

Gençlik yılları, keşiflerle, maceralarla ve hayallerle dolu bir dönemdir. Arkadaşlarımızla geçirdiğimiz uzun sohbetler, çılgınca planlar yapma heyecanı ve gelecek hakkındaki umutlarımız, gençlik yıllarımızı şekillendiren anılardı. 

Ancak, günümüzde sürekli güncellenen sosyal medya hesapları ve sanal ilişkiler, gerçek dünya bağlantılarını gölgede bırakıyor. Özlemek, o gerçek arkadaşlıkları ve sıcak sohbetleri aramak anlamına geliyor.

Hatırlanması gereken sadece ders kitapları ve sınavlar değildi; okul yılları, eğlence, arkadaşlık ve öğrenme dolu bir serüvendi. Eski arkadaşlarla geçen kahkahalar, sırların paylaşılması ve ortak anılar, bir ömür boyu sürecek bağlantılar kurmamıza neden oldu. 

Ancak, günümüzde, eski arkadaşlarımızın hayatlarına sosyal medya üzerinden bakmak yerine yüz yüze anıları paylaşmanın özlemini çekiyoruz.

Özlemek, geçmişi özlemek demektir. Ancak bu özlem, bize geçmişin değerini hatırlatır. Teknolojinin hızlı ilerleyişiyle birlikte, çocukluk anılarına, gençlik heyecanlarına ve eski arkadaşlıklara duyduğumuz özlem, aslında bu anıların ne kadar değerli olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. 

Belki de bu özlem, bizi geçmişteki güzellikleri daha çok takdir etmeye ve gelecekteki anılarımızı daha bilinçli bir şekilde yaşamaya yönlendiriyor. Unutmayalım, geçmişin izleri, şu anki anılarımızı şekillendirir ve geleceğe rehberlik eder.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları