Çetin Sabırlı

Çetin Sabırlı

Yerel seçim sonuçlarına dair...

2024.04.12 17:15 - Son Güncellenme: 2024.04.12 17:16
A

31 Mart seçimleri geride kaldı. Türkiye'nin önemli metropollerinden biri olan Bursa siyasi anlamda değişim yaşadı. Güncel siyasi gelişmelerde önemli bir parametreyi teşkil eder Bursa. Hatta Bursa sonuçları Türkiye'yi yansıtır diyen çok kişiyi biliyorum. Bugün biraz bu değişimden bahsedeceğim. Aslında yaşanan değişimden öngörülebilecek farklı etkilenmelerde olacaktır. Bunların başında, bürokrasi, siyaset, yerel yönetim anlayışı hatta spor dünyası.

Evet başlayalım...

20 yıldır yerel iktidarda olan AK Parti daha önce hiç yaşamadığı yerel muhalefet tarafında olacak. Aynı şekilde 40 yıl sonra CHP belediyesi olarak yerel iktidarın icraatlarını göreceğiz. (Bu arada 1999- 2004 DSP belediyeciliğini ayrı katagoride tutuyorum.) Büyükşehir Belediye başkanı olarak göreve gelen Mustafa Bozbey aslında bu görev için sürpriz sayılmayacak isimlerden biri. 20 yıl Nilüfer Belediyesi başkanlığından dolayı özellikle kent merkezinde tanırlılığı çok yüksek. Keza ilçelerde Mustafa Bozbey dediğinizde karşılığı olan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Görevli olduğu dönemlerde sosyal belediyecilik ve etkin iletişimi çok fazla önemseyen bir yönetici olarak bilinir. Bu özelliği zorlu görevde kendisinin işini kolaylaştıran unsurlardan olacaktır. Aynı şekilde merkez ilçe belediye başkanı seçilen Erkan Aydın da benzer özelliklere sahip. Önemli bir farklılıkları Erkan Aydın'nın yerel yöneticilik tecrübesinin olmamasına karşılık, 2 dönem T.B.M.M' de yaptı milletvekiliği ile bu açığı kapatmasında önemli bir unsur olacaktır. Bu arada CHP seçimlere girerken yönettiği 3 ilçe belediye başkanını değiştirerek, değişimde %100 oranında gerçekleştirirken, buna karşılık AK Parti değişimde çok düşük oranda kaldı. Bu hususta AK Parti yönetimi seçim değerlendirmelerinde bu sonucu da masaya yatıracaktır.

AK Parti demişken yurt genelinde bazı kentlerde yaşanan oy oranındaki düşüşten Bursa da nasibini aldı. Girdiği tüm seçimlerden 1. parti olarak çıkan AK Parti ilk defa 2. parti oldu. Durum böyle olunca bayram sonrası büyük hareketliliğe sahne olmasını bekliyorum. Ayrıca yaz aylarına ertelen kongre sürecinin de start alacağını düşündüğümüzde öngörüm belde, ilçe ve il başkanlılıklarında değişim kaçınılmaz görünmektedir. Tabi öncesinde tüm teşkilatların en aşağıdan en yukarıya kadar kapsamlı bir değerlendirme yaptıktan sonra olacağı kesin. Çünkü seçmenin genel iktidar partisine önemli bir mesaj verdiğini tüm AK Partililer kabul etti.

Kent yaşamımızda yerel yönetimlerin önemi çok büyük. Tamamlanan, tamamlanmayan, başlamış, devam eden ve günlük standart hizmetlerin devamı mutlaka gündemde olacaktır. Ancak spor dünyasında bazı beklentiler mevcut. Temeli atılan spor salonunda bir proje revizesi beklentisi var. Bu konu yeni yerel yöneticilere iletildi. Bir de Bursaspor konusunda büyük bir beklenti var. Ben bu konuda da yeni yerel yönetiminin "değişimden" yana tavır alacağını öngörüyorum. Bekleyip hep birlikte görelim.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları