Pınar Yeniyiğit

Pınar Yeniyiğit

iletisim@bursadabugun.com

Yerel seçime doğru kim, nereden aday? Detaylar bu yazıda!

2023.11.22 15:28 - Son Güncellenme: 2023.11.22 15:39
A

Hava soğuk...

Ve fakat konu siyaset olduğu vakit gündem her daim sıcak değerli okur...

Malumunuz yerel seçime endeksli mevcut konjonktürde de partilerin kulislerinden yansıyan tablo ne bir eksik ne de bir fazla tıpatıp aynı.

Elde kalem kağıt- aday-toto oynayanlar bir yanda sabit görüntü verirken, diğer yanda da il il gerçekleştirilen anketlerin istişareleri 'Hararetli genel merkez tespitleri' eşliğinde sürmekte.

Her daim olduğu gibi yerelde de seçimin gongunun en erken çaldığı parti olan AK Parti'de aday belirleme süreci oldukça derin, hummalı ve de kapsamlı araştırmalara sahne oluyor.

Şöyle ki;

AK Parti Genel Merkezi çok kısa bir süre önce başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak üzere ilçe ilçe tüm adayları belirlemek için dev bir anket yaptırdı.

Anket kapsamında 20 bini aşkın kişiyle yüz yüze görüşüldü.

Edindiğim bilgiye göre bu araştırma henüz yeni tamamlandı ve raporları da bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın masasına konulmak üzere hazır halde bekletilmekte.

Yerel seçime doğru son araştırma olan bu anketin hemen akabinde şu sıralar genel merkez kurmaylarının oldukça önemsediği, 'Akil' çevrenin fikir ve önerilerine danışılması süreci devak etmekte.

 Yani Genel Merkezin Bursa'da kıymet verdiği isimler tek tek aranıyor ve

-Anketten şu şu isimler çıktı. Siz ne dersiniz ? Bu isimleri nasıl bilirsiniz?

 Kabilinden sorular yöneltiyor.

Tahmin edeceğiniz üzere ankette çıkan isimler 'Akil' çevreden de geçerli not alırsa adaylık sürecinde epey bir yol kat etmiş sayılacaklar.

İlaveten;

Seçim takvimi gereği, partinin il ve ilçe yönetimlerinde görev yapanlar ve  bürokraside çalışanlar için son istifa tarihi 1 Aralık saat 17.00 olarak belirlendi ki bu da AK Parti'nin tüm Türkiye'deki belediye başkan adaylarını Aralık ayı başı itibarıyla belirleyeceği anlamına geliyor.

Bu arada hep konuşulan mevcut milletvekillerinden belediye başkanlıklarına aday yapılıp yapılmayacağı mevzusu da büyük ölçüde netleşmeye başladı.

Denen o ki;

AK Parti Anayasa değişikliği süreci için ciddi bir hazırlık içerisinde ve bu sebepten ötürü belediye başkanlıkları hedefiyle söz konusu olabilecek milletvekilli istifalarına olumlu bakılmıyor tabii ki birkaç vekil dışında. O vekillerinin kim olacağını ve nerelerden aday yapılacağını da çok yakın tarihte görmüş öğrenmiş olacağız.    

Şimdi gelelim AK Kulislerin nabzına ve kim nereden aday adayı olacak? Kimlerin isimleri hangi belediye başkanlıkları için konuşuluyor? Suallerinin yanıtlarına;

En çok merak edilen mevzu Büyükşehir kuşkusuz...

Mevcut Başkan Alinur Aktaş tabii ki doğal olarak aday. Kulislerden kulağımıza fısıldanan Başkan Aktaş'ın aday yapılma olasılığının depremin vurduğu Hatay'da yürüttüğü çalışmalarla yükseldiği...

Osmangazi'de üç dönemini dolduran Mustafa Dündar'ın da Büyükşehir için adı sıklıkla telaffuz ediliyor ve Dündar da Büyükşehir'i istiyor. AK kulislerden gelen son dakika verilerine göre adı anketlerden de çıkıyor Mustafa Dündar'ın.

Genel seçimlerde Bursa'dan Milletvekili seçilen ve seçimlere hazırlık sürecinde sergilediği performans ile Bursalıların ilgisine ve takdirine mazhar olan, özellikle gençlerle kurduğu gönül bağı ile dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı  Mustafa Varank'ın da adı Büyükşehir için geçiyor. Varank'ın şu anda aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın çalışma grubunda yer aldığını göz önünde bulundurursak kulislerde konuşulan adaylık mevzusunun ne derece söz konusu olabileceğini tabii ki de bekleyip görmek gerekiyor.  

Bursa Büyükşehir için konuşulan bir diğer isim de tecrübeli siyasetçi son genel seçimlerde Artvin Milletvekili olarak seçilen Faruk Çelik. Eski Bakan Faruk Çelik hali hazırda zaten Vekil. Ve fakat genel merkezin kararı olan az sayıda milletvekilinin belediye başkanlıklarına aday yapılabileceği ihtimali göz önünde bulundurulduğunda Faruk Çelik'in Büyükşehir adaylığının kulislere konu olması da gayet doğal.

Ve Hakan Çavuşoğlu. Bursa Eski Milletvekili. Eski Başbakan Yardımcısı. 3 dönem kuralı hasebiyle vekilliğe yeniden aday olmadı. Batı Trakya camiasından geliyor. Çavuşoğlu'nun da Büyükşehir'e sıcak baktığı ve genel merkez anketinde isminin vatandaşa sorulduğu edindiğim bilgiler arasında.

AK Kulislerde Büyükşehir'e aday olma olasılığı çokça konuşulan bir başka isim de AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan. Genel seçime hazırlık sürecinde başarılı bir performans sergiledi. AK Parti  Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Vekili Efkan Ala ile çok uyumlu bir çalışma trafiği içerisinde. Aralarından su sızmıyor desem yeri var Başkan Gürkan'la. İşte bu uyum sebebiyle de adı kulislere büyükşehir için konu oluyor AK Parti İl Başkanı'nın.

Her ne kadar daha 'Yıldırım'da yapılacak  çok işimiz var' vurgusu yapsa da Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın da Büyükşehir için adının geçtiğini ve Önder Matlı ile Zekeriya Birkan isimlerinin de AK kulislerde kulaktan kulağa fısıldandığını ifade ettikten sonra Osmangazi'ye geçelim.

Öncelikle AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ın adının Osmangazi Belediye Başkan adaylığı için de telaffuz edildiğini belirttikten sonra AK Parti Osmangazi İlçe Eski Başkanı Ali Yılmaz'ın aday adayları arasında yer aldığı bilgisini aktarmış olayım. Bilindiği üzere Ali Yılmaz ilçe başkanlığı süresince başarılı bir yönetim anlayışı sergiledi ve sürekli sahada olan vatandaşla hasbihal halinde bulunan bir siyasetçiydi.

Semih Pekset de bugün Osmangazi için aday adaylığı dosyasını verdi İlçe Başkanlığı'na. AK Parti'nin genç kuşak siyasetçilerinden olan Pekset genel seçimlerde de milletvekili adayıydı.

Yeri gelmişken Başkan Mustafa Dündar'ın üç döneminin dolması nedeniyle de Osmangazi'nin talibinin çok olduğuna işaret etmiş olayım.

Misal; Cüneyt Karlık, Mehmet Yetim,  Mustafa Çaltılı, Mükerrem Özdemir, Mustafa Bektaş, Cem Kürşat Hasanoğlu ve Serkan Işık da Osmangazi için aday adaylığı dosyası verecek.

Mevcut ilçe belediye başkanlarından da Osmangazi'ye taliplilerin olduğunu sağır sultan bile duydu ayrıca.

Ve fakat yazımın tam da bu noktasında AK Parti genel merkezinden yapılan 3 dönem kuralı ile ilgili son açıklamayı da hatırlatmış olayım; ne deniyordu o açıklamada?

Bazı istisnalar dışında üç dönem kuralı uygulanacak. Yani üç dönemi dolan bazı başkanlarla (Kanımca sayıları bir elin parmaklarını geçmez) yola devam da denilebilecek.

Tabii ki bu durumda istisna başkanlar arasında Mustafa Dündar da olabilir mi?  Ve Osmangazi'de gelecek dönemde de Mustafa Dündar'la yola devam denilebilir mi? Soruları doğal olarak gündeme geliyor. Bakalım süreç hangi gelişmelere sahne olacak? Yine bekleyip göreceğiz.

Yıldırım'dan da birkaç kelam etmek farz kuşkusuz bu yazıda.

Dün itibarıyla 5 yıllık icraat sunumu için düzenlediği basın lansmanına katıldığım Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın 'Ne Varsa Yıldırım'da var' sloganıyla ürettiği hizmetlerle ilçe halkıya gerçekten de sağlam gönül bağı kurduğunun ve bu sebeptendir ki Yıldırım'a en güçlü aday olduğunun hatta ve hatta kanaatimin yeniden aday yapılacağı yönünde olduğunun altını çizeyim.  

Bu kanı genel olarak AK Parti Yıldırım kulislerinde de hakim. Malumunuz hal böyle olunca da önümüzdeki yerel seçimler için Yıldırım'dan çok sayıda aday adayının çıkmayacağı yönünde kanaat belirmiş durumda.

Yazımın sonunda AK Parti Yıldırım İlçe Eski Başkanları  Ali Erbay ve Hüdayi Yazıcı'nın da adaylık dosyası vereceğinin konuşulduğunu aktarmış olayım. Bugün de Ali Molla Salih AK Parti Yıldırım'dan belediye başkanlığı aday adaylığını dosyasını vererek açıkladı. Gelecek yazıda Nilüfer ve diğer ilçelerin AK Parti  aday adaylarını irdeleyeceğim. Tüm aday adaylarının yolunun açık olması dileği ile kalın sağlıcakla...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları