En kritik süreç başlıyor

2019.10.17 09:12 - Son Güncellenme: 2019.10.17 09:13
A

TÜRKİYE'NİN terör örgütü PYD-YPG'nin güney sınırlarından temizlenmesi, burada Suriyeli mülteciler için bir güvenli bölge oluşturması ve oldu bitti oluşumları engellemek amacı ile başlattığı Barış Pınarı operasyonu birinci haftasını hatta 8. gününü bitirdi.

Neredeyse tüm dünyada Türkiye'ye karşı gerçekten haksız bir karalama kampanyası yürütülmesine rağmen Ankara olanca kararlılığı ile harekata devam ediyor. 

Sahada, masada, medyada her yerde koordineli doğrudan ya da dolaylı görünen ya da görünmeyen ülke ve aktörlerin saldırıları artarak devam ediyor. 

KRİTİK 5 GÜNE DİKKAT 

Yaşananlara bakılınca Türkiye Rusya ABD eksenindeki gelişmeler önümüzdeki 5 gün içinde harekatın süreci hakkında bize bilgi verecek gibi görünüyor. 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo öncülüğünde üst düzey bir heyet ABD Başkanı Donald Trump'ın acil kodlu direktifi ile bugün Ankara'da olacaklar. 

Kulislere göre Ankara'ya operasyonu bitirmesi yönünde yeni bir teklif paketi getirebilecekleri konuşuluyor. 

Ancak Ankara terör örgütleri ile arabuluculuğa sıcak bakmıyor. Ara formüller ise sürpriz olabilir. Olumsuz müzakereler iplerin kopması ihtimalini ve ABD ile ambargoların restlerin havada uçuştuğu bir dönemi başlatabilir. Ama bu noktada çok da kötümser olmamalı. Her an bir çözüm de gelebilir ihtimali akıllarda olmalı. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 22 Ekim'de Rusya'ya gidiyor. Bu da çok belirleyici olacak. Yine denklemde son hamle ile Esad rejimini harekat bölgesindeki Münbiç'e süren Rusya'nın da ABD ile bölgede ileride çekişme içinde olduğu düşünüldüğünde eğer Türkiye süreci akıllıca yönetirse saha kazanımlarından da öte kazanımları elde edebilir. 

Türkiye zaten Kobani ve Münbiç'e girmeyi düşünmüyor ama teröristlerin bölgeyi terketmesini istiyor. Bunu da ABD ve Rusya isterse yaptırabilir. 

Suriye kuzeyinde bu haftaya dikkat. Çünkü en hassas süreç asıl şimdi başlıyor. Dünyanın en zorlu satrancı. Türkiye hem kendisine yönelik tehdit baskı ve haksız algı operasyonlarına karşı koyarken kahraman evlatları ile saha da işin askeri bölümünde mücadele veriyor. 

Güzel olan herşey ülkemizle ve evlatlarımızla olsun. 

Önemli not; 

Barış Pınarı Harekatı'nda Dün Gece İtibarı ile Son Durum:

2 ilçe merkezi (Rasulayn ve Tel Abyad), 1 belde ve 56 köy YPG/PKK'dan ele geçirilmiş durumda.

Harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 653.

4 askerimiz şehit oldu, 27 askerimiz yaralandı. 

23 Suriye Milli Ordusu ( eski adı ile ÖSO) mensubu şehit, 108 yaralı. 

Terör örgütünün havan ve roketle şehirlere saldırıları sonucu 20 sivil şehit, 212'si ise yaralı. 

Operasyonda şu ana dek 30'a yakın terörist teslim oldu.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları