Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Yeni yıla yeni vergi: Konaklama Vergisi

2022.12.17 15:49 - Son Güncellenme: 2022.12.17 15:49
A

Yeni yıl yaklaşırken nur topu gibi bir vergimiz daha bizimle beraber olacak...

Devletler cari ve yatırım harcamalarını iki kaynaktan sağladıkları gelirler ile gerçekleştirirler. Devlet bütçesini vergi ve harçlarla denkleştirmeye çalışırken, bütçe açıklarını ise iç ve dış borçlanmalar yolu ile kapatmaya çalışır.

Vergi kalemleri; gelir üzerinden alınan vergiler, servet üzerinden alınan vergiler ve harcamalar üzerinden alınan vergiler olarak sınıflandırılabilir.

Gelir vergileri. Türk vergi mevzuatında şahsi gelir vergisi ve kurumlar vergisi olmak üzere iki tür gelir vergisi bulunmaktadır. Şahsi gelir vergisi ve kurumlar için birçok kural ve hüküm, özellikle gelir unsurları ve net kazancın belirlenmesi açısından aynıdır. Kayıt dışı ekonominin azaltılması çalışmaları çeşitli yönlerden sürdürülse de, gelir vergisi bütçe gelir kalemlerinde istenen düzeye gelememiştir.

Gelir üzerinden alınan vergilerin yetersiz kalması servet ve harcamalar üzerinden alınan vergilere ilgiyi arttırmakta ve sürekli vergi oranlarıyla ilgili değişiklikler yapılmaktadır. Bunun en canlı örneği taşıt satışlarında uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarıdır.

Katma Değer Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Özel Tüketim Vergisi başlıca harcama vergilerindendir. Özel Tüketim Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Gümrük Vergisi ve Harçlar 'da harcama vergileri kapsamında değerlendirilmektedir.

Vergi ödeme gücünün bir diğer göstergesi de servettir. Günümüzde de uygulanmakta olan, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi birer servet vergisidir.

Şimdi gelelim Konaklama Vergisine...

14 Aralık 2022 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan "Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği" ile konu detaylıca açıklanmıştır. Çok detayına girmeden sadece genel kavramını aktarayım.

Konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturur. Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmez.

Kanunun 34 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin oranı % 2'dir. Aynı fıkra uyarınca, Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.

Konaklama deyince yazı ve tatili özleyenler turistik tesisleri, işleri gereği seyahat edenlerde otelleri akıllarına getirmişlerdir. Konaklama vergisi harcamalar üzerinden alınan bir vergi çeşidi olduğu vergi yasaları açısından açıklanabilir.

Bize de yeni yıl yaklaşırken hoş geldin yeni yılın yeni vergisi demek düşüyor.

Kalın sağlıcakla...

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları