Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Vergi cezalarında indirim uygulaması...

2022.10.12 14:31 - Son Güncellenme: 2022.10.12 15:31
A

Maliye cezalarda indirim uygulaması ile mükellefler veya vergi sorumluları adına kesilen cezalar hakkında yargı yoluna gitmeden uyuşmazlıkların kısa yoldan çözümlenmesi sağlanmaktadır.

7338 sayılı Kanunla, Vergi Usul Kanununda yer alan cezalarda indirim, tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşma hükümlerinde yapılan düzenlemeler kapsamında, "Vergi Cezalarında İndirim Uygulaması Broşürü" güncellenerek www.gib.gov.tr internet sitesinde kullanıma sunmuştur.

Söz konusu broşürde;

  • Vergi cezalarında indirim uygulamasının kapsamı,
  • İndirim uygulamasından kimlerin yararlanabileceği ve yararlanma şartları,
  • Cezalarda indirim oranları,
  • Uzlaşmanın gerçekleşmesi durumunda, uzlaşılan cezalarda indirim oranı,
  • 2022 yılında 6.800 TL'yi aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının indirim oranı,
  • Cezalarda indirim sonrasında tahakkuk eden tutarın ödemesi,

gibi konularda açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir. 

    Yayınlanan broşürden istifade ederek okurlarımızın ilgisini çekeceğini düşündüğüm bölümlerini aktarmaya ve açıklamaya çalışacağım.

    Mükellefler, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalar için düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açma, uzlaşma ve cezada indirim talep etme gibi haklara sahip bulunmaktadır.

    Mükellefler veya vergi sorumluları adına düzenlenmiş olan vergi ziyaı cezası, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları ile uzlaşmanın gerçekleşmesi durumunda ise uzlaşılan cezanın belli bir oranda indirim yapılmak suretiyle kalan tutarın ödenmesine imkan sağlayan bir kolaylıktır.

    İndirim uygulamasının kapsamına; Vergi ziyaı cezası, Usulsüzlük cezası ve Özel usulsüzlük cezası, girmektedir.

    Vergi aslına bağlı olmaksızın, düzenlenen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları indirimden yararlanır.

Cezalarda indirim uygulamasından:

İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurulması,

İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkının ve indirimden kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat gösterilerek vadesinin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödenmesi,

Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergiyi veya vergi farkının ve indirimden kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının belirlenen süreler içinde ödenmesi,

İhbarnamenin dava konusu yapılmamış olması şartıyla yararlanılabilir.  

 Cezalarda İndirim Oranları Nedir?

Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarının yarısı (%50),

Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i indirilir.

Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken konu; mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını süresinde ödemez veya dava konusu yaparsa cezalarda indirimden yararlanamaz.

Dikkate değer bir konu da; mükellef vergi ziyaına kaçakçılık sayılan fiillerle sebebiyet verirse bu ceza için ceza indirimi hükümlerinden yararlanabilir, uzlaşma hükümlerinden ise yararlanamaz.

Cezalarda indirim sonrası tahakkuk eden cezalar;

gib.gov.tr adresinden veya GİB Mobil uygulamasından ister İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak, ister giriş yapmadan Hızlı Ödeme adımlarından "Belge Numarası İle Ödeme" adımı üzerinden;

Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,

Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile

Anlaşmalı bankaların Şubelerinden,

Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.),

PTT işyerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödenebilir.

Bizler vatandaş ve vergi mükellefleri olarak yükümlülüklerimizi doğru ve zamanında beyan ederek ödemeliyiz. Ancak; olası durumlarda devletimizin sunduğu yanlıştan dönme kolaylıklarından da yararlanarak görevini yapmış bir vatandaş ve mükellef huzuruyla yaşamalıyız.

Huzurlu ve sağlıklı günler dileklerimle.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları