Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Spor kulüplerinin tutacakları defter ve kayıtları...              

2022.09.09 08:41 - Son Güncellenme: 2022.09.09 08:46
A

 Bugüne kadar köşe yazılarımda spor yer almadı. O konunun uzmanları özellikle güncel gelişmeleri yorumlarıyla aktarıyorlar. Ancak hem spor hem de defter kitap işin içine girince konuyu es geçemedim.

 7 Eylül 2022 tarihli Resmî Gazetede "SPOR KULÜPLERİ TARAFINDAN TUTULACAK DEFTER VE KAYITLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" yayımlandı. Sıcağı sıcağına ve de sizleri sıkmadan konuyu özetlemeye çalışacağım.

 Bu Yönetmelik, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile spor federasyonlarının faaliyetlerine katılmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran spor kulüplerini ve üst kuruluşları kapsar. Halka açık spor anonim şirketleri sermaye piyasası mevzuatına tabidir.

Spor kulüpleri iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır.

Spor kulüpleri 6102 sayılı Kanun uyarınca ve 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa uygun şekilde işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutarlar. Ancak, bünyesinde ticari işletme, iştirak, bağlı ortaklık veya spor anonim şirketi bulunduran ve/veya kamu yararına çalışma statüsü bulunan spor kulüplerinin bilanço esasına göre defter tutmaları zorunludur.

Spor kulüpleri aşağıda yazılı defterleri tutarlar:

a) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1) Karar Defteri,

2) Üye Kayıt Defteri,

3) Evrak Kayıt Defteri,

4) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri.

b) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1) (a) bendinin (1), (2) ve (3) numaralı alt bentlerinde kayıtlı defterleri işletme hesabı esasına göre defter tutan spor kulüpleri de tutarlar.

2) İşletme Hesabı Defteri,

3) Demirbaş Defteri,

4) Borç-Alacak Defteri.

Spor kulübü yöneticileri;

a) Ellerinde bulundurdukları her türlü belgenin yangın, hırsızlık, rutubet, sıcaklık, su baskını, toz ve her türlü hayvan ve haşeratın tahribatına karşı korunmasından ve mevcut asli düzenleri içerisinde muhafaza edilmesinden,

b) Elektronik ortamda teşekkül eden ve/veya depolanan belgeler için her türlü afet, siber saldırı, yazılım veya donanım kaynaklı veya olası diğer tehdit ve risklere karşı gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve olası belge kayıplarının engellenmesi amacıyla felaket kurtarma planlaması yapılması ve yürütülmesi ile yedekleme ünitelerinin tesis edilmesinden sorumludur.

 Bilanço esasına göre defter tutan spor kulüplerinin Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı (Kurul Kararı)'nın 3 üncü maddesine göre:

a) Kurul Kararında yer alan ekli listede yer almaları halinde finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS), 

b) Bağımsız denetime tabi olup, ekli listede yer almaması halinde ise finansal tablolarının hazırlanmasında isteğe bağlı olarak TFRS'nin esas alınabilmesi saklı kalmakla birlikte Büyük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları (BOBİ FRS), 

esas alınır.

(2) Kurul Kararı uyarınca TMS uygulama kapsamına dahil olmayan spor kulüplerinin finansal tablolarının hazırlanmasında Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esas alınır. 

 Dileriz bu yönetmelik ile spor kulüpleri daha şeffaf ve daha kurumsal yönetilir. En büyük bütçeli spor kulüplerinden can çekişen spor kulüplerine kadar tüm camianın beklentilerini karşılamanın yanı sıra, kulüp ve alacaklıların haklarını şeffaflık ilkeleri doğrultusunda korumalarına da yardımcı olacağı inancıyla yönetmeliğin hayırlı olmasını dilerim.

Bir sonraki yazımda görüşmek umuduyla.

 

                 

                      

              


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları