Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Komşunun muhasebecisi...

2022.10.25 08:37 - Son Güncellenme: 2022.10.25 08:37
A

Muhasebeci, Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir olarak mesleğimde 40'ncı yılımı tamamlamak üzereyim. Tabii muhasebeci bir babanın çocuğu olunca 40 yıla çıraklık dönemlerini dahil etmedim.

Çocukluğumdan itibaren iş dünyası ile iç içe olmakla bazı deneyimlerimi hem meslektaşlarım hem de işverenler açısından paylaşmak yararlı olur düşüncesiyle bu yazımı kaleme aldım.

2006 Yılında İstanbul'da düzenlenen Dünya Muhasebe Kongresi'nde muhasebe mesleğinin evrensel olarak "bir işletmenin gelir gider belgelerinin derlenip kayıt altına alınması, mizan ile mali tabloların (bilanço, gelir tablosu vb.) düzenlenmesi, analiz ve denetim" boyutlarıyla bir bütün olarak tanımlanmasında tüm dünya meslektaşlarınca ortak bir tanım olarak benimsendiğine şahitlik ettim.

Ülkemizde bu sürecin kayıtlama, analiz ve bağımsız denetim boyutunda Mali Müşavirler, analiz, bağımsız denetim ve vergi denetimi boyutunda ise Yeminli Mali Müşavirler işletmelere hizmet vermektedirler.

Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler hizmetlerini sunarken yasa, yönetmelik ve en önemlisi etik kurallara uygun hareket etmek zorundadırlar. Prensipli ve özenli çalışma ile hem devletimizi korumak hem de mükellef haklarına dikkatli davranmak zorundadırlar.

Meslek mensupları bırakın başka meslektaştan müşteri almayı, kendi isteği ile gelen müşteriyi dahi belli kurallarda kabul etmek durumundadırlar. Hele hele ücret indirerek müşteri kabulü maalesef yapılan, ama asla yapılmaması gereken bir davranış biçimidir.

Burada müşterilerimiz olan vergi mükelleflerine de büyük görevler düşmektedir. Biliyoruz ki, işverenler satarken değil alırken kazanmak isterler. Dolayısıyla masraflarını da en aza çekmeleri onların başarılı ve mutlu olduklarını gösterir. Ancak muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavir ücretini aşağı çekmek ve bu yüzden meslek mensubunu değiştirme çabası işverenlere mutluluk değil zarar getirebilir. Meslek mensubunun ücretine göre değil, onun bilgi ve becerisine göre değerlendirilmesinde fayda olacaktır.

Yazımın başlığındaki "komşunun muhasebecisi" deyimi de piyasada sıkça kullanılan bir deyimdir ve bu sözle olan ya da olmayan değerlerle başka meslek mensubu örnek gösterilerek ücret pazarlığı yapılabilmektedir.

Muhasebe ve muhasebecilerin hak ettiği değeri gördüğü bir dünya özlemiyle...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları