Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Fiş mi, fatura mı?

2023.04.07 17:49 - Son Güncellenme: 2023.04.07 17:50
A

İş hayatının olağan akışında bir takım ufak harcamalar için fatura düzenlettirmek yerine zamanla yarışmak adına fiş, yani ödeme kaydedici cihaz fişi almak pratik çözüm olarak gözükmektedir. Ancak Ö.K.C. fişi ile yapılan harcamaların gider kaydedilme ve K.D.V. açısından indiriminin mümkün olup olmadığını açıklamaya çalışacağım.

Danışmanlığını veya denetimini üstlendiğimiz firmalarda karşılaştığımız sorunlardan biri; genellikle firma dışına giden teknik servis veya müşteri temsilcilerinin yemek ve ufak yedek parça alımlarında fatura yerine Ö.K.C. Fişlerini gider belgesi olarak firmaya getirmeleridir.

Birazdan kısaca yasal çerçevesini anlatmaya çalışacağım gerekçeler ile ilgililere bu tür mal veya hizmet alışlarında fatura almalısınız dediğimizde, biraz sitemkâr bir tavırla "kolaysa gelin siz alın, fatura istediğimizde zorluklarla karşılaşıyoruz" diye cevap vermektedirler.

Vergi Usul Kanunu 232nci maddesinde şöyle denilmektedir:

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;                

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

İlk paragrafta sayılanlar alışları fatura kesme sınırından az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

Ancak; işletme faaliyetini ilgilendiren ve az miktarda yapılması o an için zaruri olan; Kırtasiye ve temizlik malzemelerinin alımı ile ilgili fişler ile taksiciler tarafından düzenlenen belgeler ve akaryakıt fişleri ile seyahat harcamalarına ilişkin biletler gider olarak kaydedilebilir.

Bunun dışında en çok karşılaşılan yemek bedelleri ve küçük yedek parça alımlarında mutlaka fatura alınmalıdır.

Katma Değer Vergisi yönünden ise;

KDV mükelleflerinin işletmelerinin ihtiyaçları için küçük çapta aldıkları kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi genel giderlerin ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilmesi mümkündür. Ancak, bunlar dışında kalan alış ve giderler (akaryakıt fişi ile seyahat belgeleri hariç) ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilemeyeceğinden, söz konusu belgelerde yer alan katma değer vergisi de indirim konusu yapılamayacaktır.

Netice itibariyle; firmaların firmalardan aldıkları mal ve hizmetler için yukarıda sayılan küçük çaplı harcamalar haricinde yemek ve yedek parça alımı gibi harcamalarında vergi kanunları karşısında zor durumda kalmamak ve gider yazmak ile KDV indiriminden yararlanmak için mutlaka fatura talep etmeleri gerekmektedir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları