Kemal Tığoğulları

Kemal Tığoğulları

Ar-Ge indirimini bekleyen tehlike...

2022.11.01 08:39 - Son Güncellenme: 2022.11.01 08:39
A

2021 Yılı Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinde Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar İstisnası ve/veya Ar-Ge İndirimi kullanan mükellefler için tehlike çanları çalmaya başlıyor...

3 Şubat 2021 tarihli resmî gazetede yayınlanan 7263 sayılı kanunun 6ncı maddesi ile 4691sayılı kanuna Ek-3'ncü madde eklenmiştir. Eklenen bu maddede şöyle denilmektedir:

- 1/1/2022 tarihinden itibaren geçici 2 nci madde kapsamında yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançları tutarı 1.000.000 Türk lirası ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde ikisi pasifte geçici bir hesaba aktarılır. Bu fıkra kapsamında aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20.000.000 Türk lirası ile sınırlıdır.

- Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye'de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır.

-Söz konusu tutarın ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması durumunda, bu Kanun kapsamında yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlar tutarının yüzde yirmisi, ilgili yılda yararlanılan gelir ve kurumlar vergisi istisnasına konu edilemez.

-Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir. Cumhurbaşkanı bu fıkrada yer alan tutar ve oranları birlikte ya da ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye, beş katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Cezai duruma düşmemek için gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ne yapmalıdır?

Öncelikle Mart 2022 ayında verilen Gelir Vergisi Beyannamesinden veya Nisan 2022 ayında verilen Kurumlar Vergisi Beyannamesinden sonra Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar İstisnası ve/veya Ar-Ge İndirimi kullanımının %2' sini hesaplayarak ve üst sınıra dikkat ederek fon ayıracaklardır. Örneğin; bu kapsamda 3 milyon TL. bir istisna veya indirim tutarı olan firma 60 bin TL. fon ayıracaktır.

Fon hesaben ayrıldı, peki şimdi ne olacak, bahsedilen yatırımı nasıl yapacağız? Yatırım yapacak kanunda geçen nitelikte şirketleri nereden bulacağız, yatırım yapmazsak neyle karşılaşırız soruları sıklıkla bizlere sorulmaya başladı.

Bankaların veya bu konuda yetkilendirilmiş şirketlerin girişim sermayesi yatırım fonu paylarına veya kuluçka merkezlerindeki girişimcilere yatırımların yıl sonuna kadar yapılması gerekmektedir.

İki paragraf önce verdiğim örnekte 60.000.- TL. fon yatırımını yapıp riskini almaktan çekinirseniz istisna ve/veya indirim yaptığınız tutardan 600.000.- TL. eksilterek gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinizi düzeltmeniz gerekmektedir.

İstisna ve indirim uygulayan firma yetkililerinden gelen bir diğer soru ise; ayırdığımız fon ile yıl sonuna kadar gerektiği şekil ve yerlere yatırım yaptık, bu fonları ne zaman satabileceğiz olmaktadır. Mevzuatta bu konuda bir açıklık bulunmamaktadır. Ancak kurumların iki yıldan fazla elinde bulundurdukları iştirak hisseleri ve gayrimenkullerinin satışından doğan kazançların % 50'si kurumlar vergisinden muaftır demekle yetinebiliriz.

Bu uygulamanın yalnızca bu yıla ait olmayıp devam etmekte olduğunu düşünürsek yetkililerin mükellefler cezai duruma düşmeden bir an önce gerekli açıklamaları yapmaları gerekmektedir.

Cezasız günler dilerim.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları