Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

iletisim@bursadabugun.com

Türkiye'nin belki de en acı birinciliği

2021.08.16 13:46 - Son Güncellenme: 2021.08.16 13:46
A

Türkiye'de halkın alım gücü hızla düşerken, gerek kurlarda gerek enflasyonda yaşanan artışla her şeyin fiyatı da çok hızlı ve astronomik şekilde artıyor.

Kuşkusuz fiyatı en çok artanların başında da otomobiller geliyor. Bu fiyat artışı tabi ki sadece kurdan değil yüksek vergi sisteminden de kaynaklanıyor.

Bugün dünyada otomobillerden verginin vergisini alan başka bir ülke yok. Böyle olunca da nüfusa oranla 1000 kişiye düşen toplam otomobil sayısı 155'i, yılda 1000 kişiye satılan sıfır otomobil sayısı ise 3-4'ü geçemiyor.

UNVANI KAPTIRMIYORUZ

Durum böyle olunca Türkiye dünyada en pahalı otomobillerin satıldığı ülke unvanını kimseye kaptırmıyor. 40 ülke arasında yapılan uluslararası bir araştırmaya göre dünyada otomobil sahibi olmak için en ucuz ve pahalı ülkeler belirlenmiş. Bu araştırmada VW Golf ve Toyota Corolla gibi iki popüler orta segment otomobilin ortalama fiyatlarından yararlanılmış. Her ülkedeki ortalama maliyetler çıkartılırken ortalama gelir, otomobil, sigorta, onarım ve yakıt fiyatları analiz edilmiş.

Ağustos 2021 yılı verilerine göre bugün dünyada en kolay ve ucuza otomobil sahibi olunan ülke Avustralya çıkmış. Yani Avustralya'da ortalama yıllık gelirinizin sadece yüzde 49.48'yle rahatlıkla yeni bir otomobil sahibi olabiliyorsunuz. Bu oran ABD'de yüzde 54,87, Danimarka'da ise yüzde 60,34 olarak gerçekleşiyor. Yani Amerikan halkı yıllık gelirinin yüzde 55'iyle sıfır bir otomobil alırken, Danimarkalılar yıllık gelirinin yüzde 60'ını ayırıp bunu gerçekleştiriyor.

13 YILDA ALABİLİYORUZ

"En acı birincilik" başlığını atmamın sebebine gelince, dünyada otomobil sahibi olmak için en pahalı ülkeler sıralamasının tepesinde Türkiye'nin yer alması. Ülkemizde ne yazık ki ortalama yıllık gelirin ancak 6.5 kat fazlasıyla orta sınıf bir otomobil alabiliyorsunuz. Acı ama gerçek bu! Türkiye'nin hemen ardından Arjantin ve Kolombiya gelirken, Uruguay 4'ncü Brezilya 5'nci sırada. Düşünün Türkiye'nin birinci sırada yer aldığı listede Guatemala bile 7'inci sırada yer alıyor.

Tabi bu noktada şunu da belirtmek lazım. Avustralyalı veya Amerikalı bir vatandaş, ortalama yıllık gelirinin yüzde 50'si ile bir otomobil alırken, gelirinin geri kalanı ile de rahatlıkla geçinebiliyor. Biz ise yemeden içmeden 6.5 yıl çalışıp ancak otomobil alabiliyoruz. Yani aslında onlar gibi gelirimizin yarısıyla geçinip yarısıyla almaya kalksak ancak 13 yılda bunu başarabiliyoruz.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları