Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Zam pazarlığına 'Bursa'dan net cevap!

2023.04.19 19:02 - Son Güncellenme: 2023.04.19 23:40
A

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçi için zam pazarlığı devam ediyor.

Biliyorsunuz ki;

Toplu iş sözleşmelerinde kamu tarafından yeni bir teklif sunuldu.

Hükümetin taban aylığının 12 bin liraya ilk altı aylık zam teklifini ise yüzde 40'a çıkarılmasını işçi tarafı kabul etmedi.

Kamu işçisi tarafının talebi 15 bin taban maaş ve yüzde 45 zam olmuştu.

Kamu tarafa daha önceki görüşmelerde, taban aylığı 11 bin 500 lira, birinci 6 ay için ise yüzde 30 zam önermişti.

Bayramdan sonra görüşmelerde yeni bir teklifin gelme ihtimali bulunduğu konuşuluyor.  

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, toplumun alım gücüyle ilgili sıkıntısının devam ettiğinden ve yüzdelik artışın 30'dan 40'a çıkartılmasının yeterli olmadığından söz etmişti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da beklentilerin büyük olduğuna değinmişti.

Bakalım bayram sonrası görüşmeler nasıl sonuçlanacak!

Gelelim...

HAK-İŞ Konfederasyonu Bursa İl Başkanı ve HİZMET-İŞ Sendikası Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Yavuz ile görüşmeme...

Başkan Mustafa Yavuz'a nasıl değerlendirdiğini sordum:

Önemli ayrıntılara değindi:

"HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı sendikaların kamu örgütlü olduğu işyerlerindeki üyelerimizi kapsayan ve toplam 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü görüşmelerinin ilki 10 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir ve ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin'in başkanlığında 17 Nisan 2023 Pazartesi günü bir görüşme daha yapılmıştır. Toplantıya HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci ile TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Kamu Çerçeve Protokolü Koordinasyon Kurulu üyeleri katılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin, 10 Nisan 2023 tarihinde TÜHİS tarafından teklif edilen 11.500 TL taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 30'luk zam teklifini revize ederek, taban ücret için 12.000 TL ve ücret zammını da ilk altı ay için yüzde 40 civarında teklif ederek bu çerçevede toplu iş sözleşmesini sonuçlandırmak istediklerini ifade etmiştir."

"BEKLENTİLERİ HENÜZ KARŞILAMAMAKTADIR!"

Mustafa Yavuz'un yanıtı net:

"HAK-İŞ Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi bu rakamlar işçilerimiz için çok önemlidir, Bakanımızın bu konuda tekrar inisiyatif göstermesi bizler için olumlu bir gelişmedir. Bugüne kadar gelinen nokta asla küçümsenemez, ancak teklifin hem sendikalarımızın hem üyelerimizin hem de kamuoyunun beklentilerini henüz karşılamamaktadır. Dolayısıyla verilen rakamları HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın da içinde bulunduğu kurul kabul etmemiştir. Bakanımızdan bu tekliflerini tekrar gözden geçirmesini talep edilmiştir."

"KAMU ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİNDE BELEDİYE İŞTİRAKLERİNE 52 İLAVE TEDİYE TALEP EDİYORUZ!"

Ardından şöyle devam etti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işveren sendikası TÜHİS ile HAK-İŞ Konfederasyonumuz ile TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından yürütülen ve 2023-2024 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ortak teklifinde de belirtilen 52 ilave Tediye hakkının Belediye şirketlerine de uygulanması yönünde talebimiz Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından bakanımıza iletilmiştir. HAK-İŞ olarak, kamu çerçeve protokolünün, taleplerimiz de dikkate alınarak en kısa zamanda sonuçlandırılmasını istiyoruz."

Ayrıca...

Başkan Mustafa Yavuz'un asgari ücretle ilgili değerlendirmesini de merak ettim.

Emek ve emekçiyi vurgulayan sözleriyle anlattı:

"Emek hayatın denge ve dinamiğidir."

Emek insan demektir, emek insandan ayrılmaz ve ayrı görülmez bir değerdir.

Emek emekçi ile anlam ve bütünlük kazanır.

Emek hayatın denge ve dinamiğidir.

Hizmetin devam etmesi için bu dengenin asla bozulmaması gerekir."

Ücret artışına dikkat çekti:

"DENGELİ BİR YAŞAM SÜRMEK İSTİYORUZ!"

"Yeryüzünde ölçülmesi en zor ve en hassas değer hiç şüphesiz emek ve alın teridir. Emek ve alın teri olmadan en verimli topraklarda bile hasat olmaz. Emek ve alın teri olmadan en gelişmiş teknolojiyle bile üretim olmaz. Bizler emek verenleriz, biz alın teri ve akıl teri dökenleriz. Biz alın teri ve akıl terinden başka hiçbir sermayesi olmayan işçi ve emekçileriz. Dengeleri bozmak değil, dengeli bir yaşam sürmek istiyoruz."

"PAZARLIK SÖZ KONUSU DAHİ EDİLMEMELİDİR!"

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu dengeyi bozmamak için asgari ücrete 1 Ocak 2022'de Cumhuriyet tarihimizin son 50 yılının en büyük ücret artışını yapmıştır. Bununla da yetinmeyerek 1 Temmuz 2022 tarihinde yüzde 30 ve 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile yüzde 54,66 oranında asgari ücrete artış yaparak emeğe ve emekçiye verdiği değeri ortaya koymuştur. En düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye yükseltilmesinin ardından bizler de temmuz ayında milyonlarca işçi ve işçi aileleri olarak insan onuruna yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücretin belirlenmesi beklentisi içerisindeyiz. Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacağı ücrettir. Tüm aile bireylerinin bu ücrette hakkı vardır, pazarlık söz konusu dahi edilmemelidir."

Öneri sundu:

"VERGİ DİLİMLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKMEKTEDİR!"

"Asgari ücret tespit komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumunca "bekâr bir işçi için " hesaplanan yaşam maliyeti değil, bu fiyatta aile dikkate alınmalıdır. Asgari ücretin ve çalışanların üzerindeki vergi adaletsizliklerinin giderilmesi ve vergi dilimlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Biz çalışanlar olarak ekonomik belirsizlikten ve üzerimizdeki vergi yükünden kurtulmak istiyoruz. Biz gelecek kaygısı duymadan insanca yaşamak istiyoruz. Biz emeğimizin alın terimizin ve akıl terimizin karşılığını istiyoruz."

"Yüksek kur, yüksek enflasyon, faiz ve yüksek fiyat karşısında çalışanlar artık ezdirilmemelidir!"

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ ARTTI!

"Cumhurbaşkanımız ve Çalışma Bakanımızın da yapmış olduğu olumlu söylemlerin neticesiyle sahada görev alan işçi ve emekçi kardeşlerimiz ve bizlerde 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle asgari ücrete ciddi bir artış yapılmasına yönelik beklenti oluşmuştur."

Hükümete seslendi:

"BELİRLEYİCİ OLAN HÜKÜMETİN TUTUMUDUR!"

"Asgari ücret tespit komisyonunda belirleyici olan hükümetin tutumudur. Hükümet tercihini ülkemizin olmazsa olmazı olan işçi ve emekçiden, dar ve sabit gelirliden yana kullanmalıdır. Hükümet, insan onuruna yakışır bir asgari ücretinin belirlenmesi için tüm imkânlarını seferber etmelidir. Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret ancak bu şekilde mümkün olacaktır. HAK-İŞ konfederasyonu olarak biz dün olduğu gibi bugün de yarın da emeğin ve emekçinin alın terini kutsal bilip sendikal mücadelemizi ilkeli kararlı ve onurlu olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Biz bu ülkenin en değerli kaynağı olan işçi ve emekçi tarafını temsil ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, emek ve alın teri olmadan teknoloji ve sermaye hiçbir anlam kazanamaz."

Son söz olarak...

"EVET, ÇARKLAR DÖNSÜN

  EVET, ÜRETİM SÜRSÜN

 AMA BİZİMDE YÜZÜMÜZ GÜLSÜN" diyor HAK-İŞ Konfederasyonu Bursa İl Başkanı ve HİZMET-İŞ- Sendikası Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Yavuz...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları