Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Yeni zam kapıda!

2022.09.29 17:45 - Son Güncellenme: 2022.09.29 20:20
A

İş dünyasının feryadı...

Çünkü yüksek limitli Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği istiyor!

Çünkü KOBİ'ler yeni finansman hamlelerini bekliyor!

Çünkü sanayiciler endişeli!

Çünkü BOTAŞ'ın sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 10 üzerinde zam hazırlığı planladığı konuşuluyor...

Endişeli dönemler geçiyoruz...

Ve tabi bir de seçim ekonomisi var. Seçim yaklaştıkça torba yasa ile birlikte birçok madde gündemde...

Örneğin yeni ekonomi politikalarıyla enflasyonun düşmesi hedefleniyor...

Peki, enflasyonu yendik diyelim hayat pahalılığını nasıl yeneceğiz?

Hayat pahalılığına nasıl bir çözüm bulunacak?

Ya hammadde fiyat artışları ne olacak? Akaryakıt, elektrik ve doğalgazda artan maliyet artışları ne olacak?

Benzin ve motorin fiyatlarına nasıl çözüm bulunacak?

Ya üreticinin yükselen finansman maliyeti...

Ya tüketici...

Asgari ücrete en az yüzde 50 - yüzde 80 arası zam gelmesinin beklendiği yönünde söylentiler devam ediyor.

Fiyatlar geri gelecek mi? Üretici ile tüketici arasındaki ticari denge yeniden kurulabilecek mi?

Ya belirsiz döviz kurundaki oynaklık...

Dolar, dünya paraları karşısında güçlenmeye devam ediyor. Dolar yükseliyor; Euro, TL ve sterlin değer kaybediyor. Rusya - Ukrayna savaşı ve yaptırımlar sonrası dünyada enerji krizi var. Avrupa'da birçok fabrikada üretim durma noktasına geldi.

Sanayiciler, dünyada yaşanan enerji sorunu nedeniyle zam endişelerini dile getiriyor.

Sanayiciden iş dünyasına, esnaftan vatandaşa, işsize ve dar gelirliye kadar endişeler artıyor, sıkıntı büyük!

Sanayici, enflasyondaki hedeflenen yavaşlamanın fiyatlara yansımayacağını belirtiyor, imalat ve ihracat odaklı KGF desteğine ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Aynı zamanda fiyatların düşmesini beklemenin hayalci bir yaklaşım olduğunu belirtiyor.

"Enflasyon hızı yavaşlayabilir, fakat fiyatlar düşmeyecek ve eski fiyatlar da geri gelmeyecek. Sanayicinin yatırım yapması yani, risk altına girmesidir. Döviz kuru dalgalanmalarından dolayı sanayicinin kazanmadığı halde ödemiş olduğu vergilerden kaynaklı bilançolarda zarar tabloları oluştu ve hatta bazı sanayiciler sermayelerinden tüketti. Enflasyon oranı inebilir, fakat burada satın alacak olduğumuz ürünlerin fiyatlarının düşüp düşmediği önemli. Önümüzdeki günlerde kredi garanti mekanizmasıyla desteklenecek yeni finansman hamleleri bekliyoruz" sözleriyle değerlendiriyor iş dünyası...

Nereye gitsem dönüyor dolaşıyor sohbet aynı...

"Dertliyiz!"

Öte taraftan da...

İŞ DÜNYASI HAREKETLİ...

Ekim ayı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı Odalar ve Meslek Komitesi için 'seçim ayı' olarak geçecek.

Mevcut başkanlardan birçoğu yeniden aday olurken; yarışa yeni isimlerin yanı sıra mevcut yönetimlerin karşısına çıkan adaylar da var.

Bu heyecanı daha sakin yaşayacak odalardan biri olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) meslek komitesi seçimleri 1 Ekim 2022 Cumartesi günü yapılacak. Oda Hizmet Binası'nda yapılacak 'Meslek Komiteleri' ve 'Meclis Üye' seçimlerinin ardından 7 Ekim Cuma günü de BTSO Meclis Başkanlık Divanı, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, TOBB Delegeleri ve Meslek Komitesi Başkanları ve Yardımcıları seçimleri yapılacak.

BTSO Meclis ve 2018-2022 çalışma döneminin son 'Müşterek Komiteler' toplantısında BTSO'da başkan ve adaylığını açıklayan tek isim olan İbrahim Burkay, başta finansmana erişimden vergi indirimlerine, kira yardımlarından gelir kaybı desteklerine kadar üretimi, istihdamı ve ihracatı koruyan ve geliştiren pek çok düzenlemenin hassasiyetle gerçekleştirdikleri çalışmaların neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

 'BTSO Eylül Ayı Meclis ve Müşterek Komiteler' toplantısına yoğun katılım olduğu iş dünyasında minnettarlık vardı. Çeşitli meslek komitelerini temsil eden iş insanları, tek tek söz alarak İbrahim Burkay'a övgü yağdırdı.

GÖKHAN TÜYDEŞ'İN AJANDASINDA NELER VAR?

Gelelim Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'na...

8 Ekim 2022 tarihinde  'Meslek Komiteleri' ve 'Meclis Üye' seçimlerinin ardından 15 Ekim günü de yapılması planlanan Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KTSO)  Yönetim Kurulu seçimleri öncesinde adaylığını açıklayan iş insanı Gökhan Tüydeş'i aradım.

Gökhan Tüydeş'e projelerini sordum.

Büyüyen ve gelişen Karacabey vizyonu için yola çıktıklarını anlattı.

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkan Adayı Gökhan Tüydeş, ajandasından çıkan TEKNOSAB'dan sanayicilere, KOBİ'lerden esnafa, tarım, hayvancılık, enerji, akaryakıt ve çiftçiye kadar önemli projeleri şöyle paylaştı:

"Karacabey İleri Sanayi Bölgesi Projesi'ni hayata geçirilmesi için tüm aktörleri bir araya getirecek ve projenin tüm safhalarında aktif rol oynayarak sanayicilerimize fayda sağlayacak ama bunun yanında tarım ve hayvancılık sektörünün de ihtiyacı olan verimli alanlarının sınırlarının aşılmasına kesinlikle izin verilmemesi için ilçenin tüm dinamikleri ile birlikte çalışacağız."

"Büyüyen ve gelişen Karacabey vizyonunda şehir - sanayi planlamasının, lojistik ve depolama alanları planlamasının ve bu planlara bağlı olarak konut alanları planlamasının Bakanlıklar, Kaymakamlık, Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşları bir arada ortak akılla gerçekleştirilmesi için çalıştaylar yapılmasını destekleyeceğiz."

"Yeni açık ve kapalı fuar alanlarının oluşturulması ve akabinde kooperatiflerimiz, sanayicilerimiz ve esnaflarımız ile çok katılımlı büyük fuarlar organize etmek için ilçenin tüm dinamiklerini harekete geçireceğiz. İhracatçı KOBİ'lerimizin mevcut e-ticaret ve e-ihracat platformlarından daha çok faydalanabilmelerini sağlamak için gerekli destekleri sağlayacak ve yol gösterici olacağız. Üye kayıtlarının devam ettiği TEKNOSAB ve ilçemizde yerleşik insan gücümüz için yeni istihdam ve iş imkânları sağlamak amacıyla sosyal medya üzerinden bir CV platformu oluşturacağız."

"TEKNOSAB'da odamız ve üyelerimiz için sosyal tesis ve hizmet merkezi talebinde bulunarak, bu bölgede yerleşik üyelerimize daha konforlu ve hızlı hizmet vereceğiz. Yapımını üstlendiğimiz ve açılışını gerçekleştirdiğimiz Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi'nde yetişmiş ara elemanlarımızı sanayicilerle buluşturacak ve istihdamlarını sağlamak üzere gerekli eğitimlerin ve yatırımlar alınmasını sağlayacağız. Esnaf odası üyelerine Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile piyasadan daha düşük faizli kredi imkânı sunan uygulamaya benzer bir uygulamanın; Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri için de hayata geçirilmesi için TOBB ve Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunacağız."

"Artan enerji ve akaryakıt maliyetlerinin düşürülmesi veya belli bir seviyede stabil tutulması amacıyla TOBB nezdinde bir komisyon kurulmasının sağlanması ve kurulacak bu komisyonun ilk faaliyeti olarak enerji faturalarındaki KDV oranının sıfırlanması için ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunmasını önerecek ve bu önerimizin takipçisi olacağız."

"İlçemizdeki ticari hayatın önde gelenlerinden olup Odamızda aktif olarak görev almayan üyelerimiz arasından bir Yüksek İstişare Heyeti oluşturulması ve bu kurulun en az 6 ayda bir Oda organları ile bir araya getirilerek; gerçekleştirilen faaliyetlerin ve yapılması planlanan faaliyetlerin tarafsız bir gözle değerlendirilmesinin ve yol gösterici olmasını sağlayacağız. Özellikle esnaf ve tacir üyelerimizden meslek komitesi toplantılarında alınan sorun ve taleplerin ivedilikle TOBB nezdinde ilgili kurullara çözüm önerilerimiz ile birlikte aktarılmasını sağlayacak ve bu taleplerimizin takipçisi olacağız."

"Oda üyelerimiz için hali hazırda mevcut indirim anlaşmalarına ilave olarak eğitim-öğretim, sağlık, konaklama, yeme-içme ve giyim vb. sektörlerde yeni indirim anlaşmaları gerçekleştireceğiz. Karacabey Sanayi Sitesi'nde yerleşik üyelerimizin sorunları ve talepleri kapsamında Sanayi Sitesi Kooperatifi ile müşterek toplantılar tertipleyecek; gerek ilçe belediyesi gerekse büyükşehir belediyesi nezdinde çözüm önerilerimizi güçlü bir şekilde ileteceğiz. Üyelerimizin ticari anlaşmazlıklarının çözümü için bir zorunluluk halini alan tahkim ve arabuluculuk mekanizmasının, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde kurulmuş TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi bünyesinde Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi olarak hizmete alınmasını sağlayacağız. Her zaman söylediğimiz gibi biz büyüyen ve gelişen Karacabey vizyonunun temsilcileriyiz."

 

 

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları