Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Yeni bir yerleşim alanı kuruluyor

2023.03.13 20:25 - Son Güncellenme: 2023.03.13 20:25
A

Bugün ilgimi çeken önemli bir projenin detayından bahsedeceğim.

Şöyle ki;

TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu), SEDEFED (Sektörel Dernekler Federasyonu) ve Habitat Derneği, 'Ortak İş Birliği Platformu' kurdu.

Bir süredir de seferberlik başlatmış durumdalar.

Projenin ismi, KASABA...

Evlerin, sosyal donatıların ve çalışma alanlarının bir arada olduğu geniş bir alan düşünün...

Hem sürdürülebilir yaşam merkezleri anlamına geliyor.

Hem de organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerine entegrasyonu planlanan proje sayesinde iş gücü kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

KASABA projesi Hatay-Samandağ, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da toplam 1.800 konteynerden oluşacak.

Proje kapsamında toplamda 500 yaşam alanı 100 donatı alanından oluşan 600 yapılık Sürdürülebilir Yaşam Merkezi'nden bahsediliyor.

"EN BÜYÜK SORUN BARINMA..."

MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya'ya 'KASABA' projesinin detaylarını sordum:

"Asrın felaketi diye adlandırılan depremlerin yarattığı hasarı onarmak adına ülkemiz adeta seferber oldu. Bu seferberlik doğrultusunda dört bir yanından ve her kesiminden destekler, bölge insanımıza ulaştırılıyor. Bölgeden bizlere gelen bilgiler ışığında en önemli sorunun barınma konusunda yaşandığını anlıyoruz. Biz de MARSİFED olarak, çatı kuruluşumuz Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED), Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen ve 'KASABA' adı verilen bin 800 konteynerlik 'Sürdürülebilir Yaşam Merkezi' için var gücümüzle çalışıyoruz."

"AMAÇ ÜRETİMİN BÖLGEDE KALMASI"

Tek tek projenin önceliklerini sıraladı:

"Birinci önceliğimiz kalıcı konutlar yapılana kadar barınma sorununa çözüm bulmak. Ardından ikinci hedef, bu merkezlerin kentlerdeki ekonomik faaliyet alanlarına entegre edilmesi. Bu projeyle, depremden etkilenen kentlerden göçün önlenerek, istihdam ve iş gücü kaybının önüne geçilmesi ve üretimin bölgede kalmasına katkı sağlanması amaçlanıyor."

HER ÜYE KENDİ BÜTÇESİNDEN DESTEK...

Başkan Ramazan Kaya, önemli bir ayrıntının daha altını çizdi:

"Hatay-Samandağ, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a kurulacak olan 'KASABA'lar için her üyemiz bütçesi doğrultusunda destek sağlıyor. Deprem bölgesindeki illerimizde hayatın normale dönmesi epey zaman alacak, farkındayız. Buralarda 'hayatın normale dönmesi' adına var güçle çalışacağız. Yalnız altını bir kez daha altını çizmek istediğim konu var. O da ülkemizin deprem ülkesi olduğu. Lütfen bu gerçekle ciddi ciddi yüzleşelim. Artık bu depremlerden, bu acılardan, bu yıkımlardan, bu kayıplardan ders çıkaralım. Çıkarmaz isek inanın her gün, ülkemiz, vatanımız, vatandaşımız, kısacası biz kaybedeceğiz. Hatta ve hatta kaybetmeye mahkum olacağız. Şapkayı önümüze koymak için, iş işten geçmeden adım atmak için, vakti gelmedi mi, soruyorum. Mal yerine bir şekilde konuyor ama yitip giden canların yerini hiçbir şey doldurmayacak. 'Allah bir daha böyle acı yaşatmasın' diyoruz. Marmara Bölgesi ve Bursa'nın da deprem riski altında olduğu gerçeğini unutmadan, gerekli düzenlemelerin biran önce uygulanmaya başlanması gerekliliğini yineliyorum."

Özetle...

Depremden etkilenen kentlerde kalıcı konutlar yapılıncaya kadar bölge halkının barınmanın yanı sıra sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacak sürdürülebilir yaşam merkezlerinin ilk etabı olarak Hatay Samandağ'da 266 konteynerlik alanın kurulumuna başlanmış.

Barınma amacıyla kurulacak konteynerler, bir evin tüm temel gereksinimlerini de içeren şekilde hazır olarak teslim edilecekmiş.

Diğer konteynerler ise revir, sağlık ocağı gibi sağlık hizmetleri; kreş, derslik gibi eğitim alanları; oyun, kütüphane, kadın merkezleri, yaşlılara özel alanlar, çay ocağı gibi sosyal donatılar; atölye, ticaret, endüstri gibi çalışma alanları ile depo, güvenlik ve yönetim alanlarını kapsayacakmış.

Üç şehirde kurulacak merkezlerde 6 bin kişinin barınma dâhil sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması planlanıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları