Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Yasa şoku! İş kaybı yaşatır mı?

2023.11.07 18:17 - Son Güncellenme: 2023.11.07 18:21
A

'Tam Tasdik Sınırının Genişletilmesi', 'Meslektaşın İş Kapasitesinin Belirlenmesi (Kota)' ve 'VDK'nın Raporuna İstinaden Meslektaşa Sorumluluk Yazılması' konuları derken, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (BSMMMO) gündemi yoğun...

Gelir İdaresi Başkanlığı'nda taslak olarak hazırlanan ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacak olan kanun teklifine karşı tepkiler yüksek...

Zira sorunlar çözülmek için sırada bekliyor.

Bugün Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından BSMMMO Hizmet Binası'nda açıklama yapıldı.

"Mesleğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz!" diyorlardı.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından sorunların dile getirildiği, önerilerin paylaşıldığı ve beklentilerin ifade edildiği pek çok bilgi paylaşımını Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı (BSMMMO) Hüseyin Halil'den dinledik.

Paylaşımlarda çözümler için öneriler de yer alıyordu.

Açıklamada öne çıkan notlar şöyle;

İlk madde 'Meslektaşların iş kapasitesinin belirlenmesi (KOTA)'...

Meslekte kalitenin daha fazla olması ve muhasebe büro fabrikalarının önüne geçilmesi için muhasebe bürolarının kapasitelerinin sınırlandırılması gerektiğine dikkat çekildi.  

Büro standartları ve tahsilât sorunu giderilmeden kotanın tek başına sorunu daha karmaşık bir hale getireceği vurgulandı.

Eylem planının altı çizildi:

"Mesleğimiz ile ilgili her konuda olduğu gibi kota ve büro standartları konularında da Odalarımız ve TÜRMOB'un ortak akıl ile alınacak bir çalışma ve eylem planının hayata geçirilmesi zorunludur. Ve bu konudaki tavrımız her zaman meslektaşımızın ve meslek mücadelemizin lehinedir."

İkinci madde 'Tam tasdik kapsamının genişletilmesi'...

"İstisnasız her beyanname, serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından onaylanıp verilmelidir" denildi.  

Ardından kabul etmedikleri vurgulandı:

"Mali müşavirlerin yetkisinde olan beyan ve bildirim işlemlerinin devlet kurumları haricinde herhangi başka bir meslek grubu tarafından onayını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz!"

123 BİN 750 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR...

Başkan Hüseyin Halil şöyle devam etti:

"Net satış, aktif büyüklük, işçi sayısı vb. kriterler konularak kontrol veya tasdik edilmesi bizlere duyulan güveni sarsacağı gibi 123 bin 750 meslektaşımızın neredeyse tamamının haksız rekabet ile karşı karşıya kalacağı bir ortam yaratacaktır. Buna asla izin vermeyeceğiz!"

"TÜRMOB SINIFTA KALDI!"

 "TÜRMOB yönetimi bu konuda biz mali müşavirlerin haklarını korumak konusunda sınıfta kalmıştır" denildi.

TÜRMOB'a dikkat çekildi:

"123 bin 750 Serbest Muhasebeci Mali Müşaviri TÜRMOB Yönetim Kurulu'nun 4 üye temsil ederken, 5 bin 53 Yeminli Mali Müşaviri 5 üye temsil etmektedir. Yönetim Kurulu dağılımındaki bu adaletsizliği, mesleğimizin temsilindeki en büyük sorun olarak görüyoruz. TÜRMOB Yönetiminin tamamı YMM'lerden oluşabilir. Ancak, bu durum zorunluluk olarak dayatıldığında meslek yasası anti demokratik hale gelmekte ve TÜRMOB'u tüm üyelerinin hak ve menfaatlerini gözeten bir üst birlik olmaktan çıkarmaktadır."

35. maddede yer alan 'yeminli mali müşavir olması' zorunluluğunun kaldırılmasının altını çizildi:

"3568 Sayılı Kanunu Madde 35: "Birlik Genel Kurulu Üyeleri arasından 3 yıl için seçilen 9 asıl ve 9 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinden 5'inin yeminli mali müşavir olması zorunludur" denmektedir. Bu maddedeki zorunluluğun kalkmasını her platformda dile getireceğiz. Meslektaşlarımızın adil temsiliyet hakkını sonuna dek savunacağız."

Üçüncü madde 'VDK'nın raporuna istinaden meslektaşlarımıza sorumluluk yazılması'...

Meslektaşlarının hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadığını ve mesleği layıkıyla yapmayan devletimizi zarara uğratan hiçbir meslektaşlarının da yanında olmadıklarını vurguladı Başkan Hüseyin Halil...

"Fakat erişime imkânı olmadığı bilgiler nedeni ile de cezalandırılmaları hukuk devleti anlayışına sığmamaktadır. Somut tespitler olmadan meslektaşlarımıza yazılan sorumluluk raporlarının tamamını reddediyoruz. "Suçu ispatlanana kadar herkes masumdur" diyoruz. Kaldı ki, idare bile sahte ve yanıltıcı belge düzenleyen mükellefleri kısa sürede tespit edememektedir. Bu halde bile hakkında sahte belge düzenleme raporu olan mükellefler, zaman zaman yargıya başvurup lehlerine sonuçlanan kararlar vardır. Böyle durumlarda meslektaşlarımız da mağdur olacak ve bu mağduriyetlerinin nasıl giderileceği bizleri endişelendirmektedir. Tasarı ile Maliye Bakanlığı'na mesleki faaliyetten yargı kararı olmaksızın alıkoyma yetkisi tanınmakta ve Bakanlığın vesayeti meslek örgütünün üzerine daha ağır bir şekilde binmektedir."

Anlıyoruz ki, serbest muhasebeci mali müşavirler endişeli ve haklarının gasp edildiğini düşünüyorlar.

Elbette önerileri de var.

Şöyle ki;

"Meslek mensubu sadece meslek örgütünce belirlenen suçlardan dolayı disiplin hükümlerine muhatap olmalıdır. Adli kovuşturmalar istisnadır. Meslek örgütü meslektaşı koruma misyonunu terk edemez. Meslektaşlarımız potansiyel suçlu değildir. Maliye vesayetine hayır!"

Son olarak...

"TÜRMOB ve mesleki kamuoyuna açık çağrımızdır!" diyerek çağrı yaptılar.

Velhasıl denilen o ki...

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, meslekleri adına rahatsızlık duydukları konuları TÜRMOB'un 94. Başkanlar Kurulu toplantısında TÜRMOB Yönetimi, 85 Oda Başkanı ve Bakanlara iletmişler.

Fakat istenen sonuca ulaşılamamış.

Öte taraftan da "Yasa sonrası serbest muhasebeci mali müşavirler iş kaybı yaşar mı?" sorusuna cevap aranıyor.

Yasa tasarısına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirttiler.

Aynı zamanda TÜRMOB yönetimine de çağrılarını tekrarladılar.

Şu sözlerle:

"Tasarının lehinde bir duruş sergilediğini gözlemlediğimiz TÜRMOB yönetimini duyarlı olmaya, meslektaşın hak ve menfaatlerini korumaya, evrensel hukuk normlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları