Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Vergiler düşürülecek mi?

2022.09.27 16:43 - Son Güncellenme: 2022.09.27 16:43
A

Biliyorsunuz ki, ekonomide 2022'nin gündemi yüksek enflasyon veya bir başka deyişle 'hayat pahalılığı' oldu.

Cepteki yangın sönmedi gitti...

Aylardır tarihi rekorlar kıran enflasyon rakamları ile fiyat hareketleri açısından risk yönetimi her geçen gün daha kritik bir hâl aldı.

Riski yönetmek adına bir de farklı periyodlarda bakmakta fayda var.

Enflasyonun yıkıcı etkisinin azaltılması için atılacak en önemli adımlardan birinin de vergilerde indirme gitmek olduğu konuşuluyor.

Vergiler neden düşürülmeli?

Vergi indirimlerinin çok geniş toplumsal kesimlere ekonomik olarak katkı vereceğinin altı çiziliyor.

Konuya biraz daha detaylı bakmak için Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı (BSMMMO) Hüseyin Halil'e sordum.

Vergi oranlarında indirime gidilmesinin desteklenmesi gerektiğini ve vergilerin düşürülmesinin ekonomiye önemli katkıları olacağını söyledi.

Yüksek enflasyon oranı ile birlikte artan fiyatlara paralel olarak devletin vergi gelirinde de ciddi bir artış oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, devletin vergi gelirlerinin yüzde 100 oranında artış gösterdiğini söylemişti.

"VERGİ ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ EKONOMİYE İVME KAZANDIRACAKTIR"

Başkan Hüseyin Halil, "Tüm sektörlerde enflasyonun üzerindeki vergi yükünden kaynaklı kısmının düşürülmesi piyasanın hareketlenmesini sağlayacaktır. Kurumlar vergisi yüzde 23 oranında uygulanıyor ve bu orandaki düşüş şirketlerin büyümesine ivme katacaktır. Şirketlerin büyümesi istihdama katkı sağlayacaktır. Yine tüm dünyada resesyonun (durgunluk) etkisiyle piyasalar yavaş yavaş sıkışmaktadır. Dolayısıyla büyümeye vereceğimiz katkı vergi oranlarının düşürülmesiyle olacaktır" diyor.

Ve ekliyor:

"Enflasyon düzeltmesi yapılamadığı için 2022 yılının şirket bilançoları ve vergilendirmeleri gerçeği yansıtmayacaktır. Şirketlerin ya da şahıs işletmelerinin bilançoları ciddi oranda erozyona uğrayacaktır. Dolayısıyla 2022 yılının vergi oranları mutlaka düşürülmelidir. Büyüme ve istihdam vergi oranlarının düşürülmesi ile doğrudan ilişkilidir. Dünyadaki emsallerinizle yapacağınız yarışta yatırımcı çekebilmek ancak yatırımların vergilendirilmesi ile doğrudan ilgilidir. İstihdam ve maliyetlerin üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasıyla enflasyona katkı sağlanacaktır. Elektrik, doğalgaz ve petrol ürünlerindeki vergi yükü, üretim maliyetlerinin ana girdilerini oluşturmaktadır. Sanayide kullanılan doğalgaz, petrol ve türevlerine kadar her şeyde inanılmaz vergi yükü var. Dolayısıyla vergi yükü üretici fiyatlarını (ÜFE) tetikliyor. Üretici fiyatları da enflasyonun temelini oluşturuyor. Vergi oranlarının düşürülmesi; istihdama, uluslararası rekabet gücümüze ve gayri safi yurtiçi hâsılaya (GSYH) katkı sunacaktır. Türkiye ekonomisi için resesyon riskini ortadan kaldıracaktır."

Başkan Hüseyin Halil'in paylaşımı önemli mesajlar veriyor.

İlki vergi oranları...

"Vergi oranlarının arttırılması ekonomi üzerinde daha yıkıcı bir durum sergileyecektir."

İkincisi...

"Üretim ve istihdamın artması için girdi maliyetlerinin azaltılması gerekiyor. Girdi maliyetlerinin en önemlisi olan vergilerin düşürülmesi önemli bir adımdır."

Üçüncüsü...

"Vergilerin düşürülmesinin diğer faydası da dünyadan yatırımcı çekebilme, kayıt dışı ekonominin daha da azalması ve ekonominin kayıt altına alınması..."

Hangi açıdan bakarsanız bakın, enflasyona karşı birçok vergi kaleminin yeniden hesaplanması gerekiyor.

'Yıkıcı enflasyona karşı vergiler neden düşürülmeli?' sorumuzu bir kez daha vurgulayalım.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları