Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Vatandaş mağdur oldu!

2023.07.06 20:34 - Son Güncellenme: 2023.07.06 20:34
A

Geçtiğimiz haftalarda Antalya'daydım.

Öncelikle şunu belirteyim.

Antalya en fazla göç alan iller arasında.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs 2023 verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışlarında yine ilk sırayı bin 245 konut satışı ile Antalya alıyor.

Biliyorsunuz ki;

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rusya ve Ukrayna vatandaşları Türkiye'yi güvenli liman görmüş, kalacak yer bulmak için öncelikli olarak Antalya'yı tercih etmişlerdi.

Savaşın etkisiyle de kent yoğun göç aldı.

Ve Antalya'da emlak piyasası da dalgalanmaya başlamıştı.

Kira ve ev satış fiyatları Rusya-Ukrayna savaşının ardından zirveye çıkmıştı.

Her iki ülkenin vatandaşlarının da ilgi gösterdiği Antalya'da kira bedelleri 3-4 katına çıktığı ve hatta 20 bin, 40 binlere çıktığı konuşulmuştu.

Rus ve Ukraynalılar tatil için geldikleri Antalya'ya yerleşmeye başlamıştı.

Çünkü iki ülkeden kente gelişlerin amacı değişmişti.

Aileleriyle birlikte gelen Ukraynalıların bir kısmı yakınlarının yanına yerleşirken, geliri yüksek olanlar ise gayrimenkul satın alma ya da kiralamayı tercih etmiştiler.

Talebin artmasıyla, insanların da birbirinden etkilenmesiyle kiraların aşırı bir artışı oluşmuştu.

Duymuştuk...

Antalya'dayken esnaf ve orada yaşayan vatandaşlarla da sohbet ettim.

Ortak gündem fiyatlardaki bu inanılmaz artışın, Antalya'da dar gelirli vatandaşların yaşama standartlarını çok fazla düşürdüğü.

Sohbet ederken, bazı cümleleri de not ettim.

Ortak kaygılar vardı.

O dönemde...

Vatandaşlar, son dönemde Antalya'da nüfusun artması ve göçün fazla olmasıyla kiralık ev bulmanın çok zorlaştığını söylediler.

Özellikle yabancı yatırımcıların kentten yoğun bir şekilde konut alması ile piyasada ciddi artış olduğu ve burada mağdur olanın yerli halk olduğundan söz ettiler.

Kiralar ödenemez duruma geldiğine, özellikle de öğrenci ve yeni evleneceklerin bu artışlardan en fazla mağdur olan kesim olduğunu belirttiler.

TL'yi koruma kanunu olmasına rağmen, satış ve kiraların neredeyse yüzde 80'inin dolar, sterlin ve Euro üzerinden yapıldığına da değindiler.

Evlerin değerinde değişen bir şey olmadığını ama döviz kurundan dolayı fiyatlarda doğal olarak ciddi artış olduğunu belirttiler.

Kira fiyatlarının bu denli yükselmesinin yüzde 90 nedenini ise döviz kuruna bağladılar.

Şuanda Antalya'da yabancıya emlak satışlarının durdurulduğundan da söz ettiler.

Turizmcilerle de sohbet ettim.

Rusya ve Ukrayna'dan gelen turist sayısında azalma olduğundan bahsettiler.

Ardından verilere göz attım.

2021 yılının 1 Ocak- 21 Aralık döneminde Antalya'ya hava yoluyla gelen 9 milyon 2 bin 217 turistin, 3 milyon 586 bin 928 ile Rus, 1 milyon 271 bin 672 turistle Ukrayna vatandaşı olmuş.

2023 yılının 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında Antalya'ya en çok turist yüzde 26,32'lik oran ve 827 bin 618 ile Almanya'dan gelmiş.

Almanya'yı yüzde 24,92 oran ve 783 bin 737 turistle Rusya, sonra da yüzde 11,20 oran ve 352 bin 184 turistle İngiltere takip etmiş.

Beş aylık dönemde hava yoluyla Antalya'ya en çok turist gönderen diğer ülkeler ise sırasıyla Polonya, Hollanda, Litvanya, Kazakistan, İsrail, Belçika ve Ukrayna olmuş.

Antalyalı vatandaşlarla sohbetimiz ekonomiydi.

Antalya'da duyduklarımı ve vatandaşın kaygılarını kısaca sizlere aktarmaya çalıştım.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları