Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Türk Metal Sendikası beklediği cevabı alacak mı?

2022.06.21 19:19 - Son Güncellenme: 2022.06.21 19:34
A

Türk - İş, Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanları ve birçok işçi, T.M.K.K. Teknik Metal Kaplama ve Kataforez'in sendika üyesi olan işçilerin işten çıkartılması nedeniyle Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeydi.

Biz de eylem alanındaydık.

Kimi slogan attırıyor, kimi gelenleri karşılıyordu.

Temel talep güvenceli bir ve emekti.

Fabrika önünde eylem hazırlığı yapan işçiler, mücadeleyle ilgili taleplerinin özellikle altını çiziyorlardı.

Kalabalık bir grupla fabrika önünde toplanan sendika üyelerine yönelik konuşmayı Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Selda Tekman ve Türk-İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer yaptı.

İşçiler üzerinde, 'Türk Metal Sendikası' yazılı gömlekler giyerek; 'Türk Metal nerede biz oradayız', 'Türk Metal gelecek dertler bitecek', 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Sendika hakkımız engellenemez' şeklinde sloganlar attı.

Burada konuşan Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Selda Tekman, tarihin tekerrür ettiğini ve iki üyenin işten atıldığını söyledi.

"BİZ ASLA YOLUMUZDAN DÖNMEYİZ, ASLA"

İki üyenin anayasal güvence altına alınmış olan sendiya üye olma hakkını kullandıkları için işten çıkarıldığına değinen Selda Tekman, işverenlere seslendi:

"T.M.K.K. Teknik Metal Kaplama ve Kataforez işyerinde olumlu yetki tespit belgemizi aldık, yani biz bu fabrikaya girdik arkadaşlar. Tarih tekerrür etti ve yine ne yazık ki iki arkadaşımız işten atıldı. Sendikalı olmak anayasal bir hak olduğu halde biz hala bunları tartışıyoruz. Sendikalı olduğumuz için hor görülüp baskı altında kalıyoruz. Buradan bize kimse ekmeğinden olmayacak dediği halde iki arkadaşımızı bu ekonomik olarak zor dönemde kapı önüne koyan işverene sesleniyorum. Uluslararası sözleşmelerle ve anayasamızla güvence altına alınmış sendikaya üye olma hakkını gasp etmeyin, şu zor günlerde kimsenin ekmeğiyle oynamayın. Gelin masaya oturalım, buradaki arkadaşlarımızı toplu sözleşmeye kavuşturalım. Aklınızı başınıza alın, kimsenin ekmeğiyle oynamayın, baskıları bırakın ve gerekirse buraya on binlerce üyemizle geliriz. Hiç gördünüz mü Türk Metal'in girip alamadığını? Biz asla yolumuzdan dönmeyiz, asla."

İşçilerin sendikaya üye olması ve sendikaların çalışmalar yapması anayasal bir haktır.

Ancak ne zaman sendikalar işyerlerinde örgütlenme çalışmalarına başlasa, işverenlerin çoğu yılların verdiği üretime, emeğe ve verime bakmadan sorunsuz çalıştıkları işçilerin, verimsiz olduğu ya da ekonomik koşullar öne sürülür.

Kimi zaman tazminatsız çıkışa zorlayıcı sebepler sunarak, sendikaya üye olan işçileri kapının önüne koyuverilmeye çalışılmaya başlanır.

İşe iade davaları ve ezberlenen bir süreç başlar.

Ezberlenen bir mücadeleden bahsediyoruz.

'İşçi olarak yaşadığınız zorluklar ve beklentileriniz nelerdir?' diye sorduğumda ise, sebepler sıralandı.

Sendika başvurularında başvurusunun fark edilip işten çıkarıldığını ifade eden işçiler, şirketin küçülmeye gittiğini söyleyerek çıkardıklarını söyledi.

Ardından mahkeme sürecine işaret eden işçiler, işe dönüş talebinde bulunacaklarını ve başaracaklarının altını çizdi.

İşçilerin talepleri ve duruşları netti.

Ardından fabrika yöneticileri grev başlamadan önce Türk Metal Bursa Şube Başkanı Selda Tekman'ı fabrikaya konuşmaya davet ettiler.

Karşılıklı gerçekleştirilen görüşmenin ardından Selda Tekman, şu mesajı verdi:

"Şu anda grevi erteleme kararı alıyoruz. İşyeri ile yetki belgesi tartışması vardı. Bizim amacımız yetki itirazını geri çekmeleri. En azından bir iletişim haline girdik. İşi durdurma şu an için geçerli değil. İsteğimizin yüzde 50'si kabul edildi. Fabrika yetkilileri ile görüşme halinde kalmaya karar verdik. Henüz her şey bitmiş değil. Verilen sözlerinin arkasında durmalarını bekliyor olacağız. Tekrar bu kapıya gelme ihtimalimiz var."

"ÜRETİMDE ZİRVE, KALİTEDE ZİRVE"

Türk-İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, şu noktalara değindi:

"Çok fabrikanın önüne gittim, bu şekildeki ilk oldu. Bu aşamaya gelmemizde etkisi olan herkese teşekkür ederim. Biz Türk - İş ve Türk -İş'e bağlı sendikalar ve Türk Metal Sendikası olarak girdiğimiz tüm iş yerlerini kalitede, sayıda ve pazarda büyüterek devam ettik. İnşallah toplu iş sözleşmesini bitirip çalışmaya devam edeceğimiz bu iş yerinde de aynı şekilde üretimde zirve, kalitede zirve yapmaya devam edeceğiz. Burada olanlar herkese örnek olsun. Bir adım gelene, on adım gideriz. İşveren duyarlılığının karşısını mutlaka alacaktır."

Ardından 'Türk -İş nerede biz oradayız' sloganlarıyla topluluk sakin bir şekilde dağıldı.

Umarım beklentilerde aynı sakinlikte karşılanır.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları