Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Sorun dolar mı yoksa asgari ücret mi?

2023.12.29 23:11 - Son Güncellenme: 2023.12.29 23:11
A

Asgari ücret her dönem tartışma konusu olmuştur.

İşçi zor geçinir, işveren yeri gelir asgari ücreti vermekte bile zorlanabileceğini söyler.

Asgari ücretin çalışanın cebine giren görünen yüzü var, öte taraftan da işverenden çıkan görünmeyen yüzü.

Bu yıl için asgari ücret net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanacak.

Buna göre brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 2 bin 800 lira 35 kuruşunu SGK primi ve 200 lira 3 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturuyor.

3 bin 100 lira 39 kuruş SGK primi (işveren payı) ile 400 lira 5 kuruş işveren işsizlik sigorta primi kalemleri de eklenince yeni asgari ücretin bir işçi için işverene aylık maliyeti 23 bin 502 lira 94 kuruş.

Daha önce işçi başına 500 lira verilen işverene asgari ücret desteği, bu yıl için 700 liraya çıkartıldı.

Merak edilen sorular ise...

İşveren teşviki işletmeleri yeteri kadar destekleyecek mi?

İstihdamı koruyacak mı?

Sürdürülebilir bir üretim nasıl sağlanacak?

İşte yeni asgari ücret rakamının açıklanmasının ardından Bursa'da işveren asgari ücret zammı ile ilgili bakın neler dedi?

Yeni asgari ücretin açıklanması sonrası Bursalı işverenlerle görüşmelerimde değerlendirmelerinden paylaşımlar...

Öncelikle...

Bursalı işveren, asgari ücret artışı sonrası rekabet gücünü koruyabilmek için yeni destekler istiyor!

Devamı şöyle;

Çalışanlar açısından memnuniyet verici olduğunu belirtenler var.

İşverene asgari ücret desteğinin artırılması gerektiğinin altını çizenlerde var.  

Çünkü bu konuya işletmelerin devamlılığı ve rekabet edebilirliği açısından da bakılması gerektiğine vurgu yapıldı.

"Asgari ücretin maliyeti; kıdem tazminatı, yemek, servis, çay/kahve, iş elbisesi (çoğu ülkede yok) derken, 30 bin TL'yi bulur" diyende var.

"Bir işçi çalıştıranın sadece işçi maliyetini karşılamak için günde bin TL kar etmesi lazım. Küçük ticarethanelerin yaşama şansı çok az" diyende var.

"Kısa süreli çalışma sistemi de gelmeli ve/veya asgari ücret hiç olmamalıydı. Piyasa zaten fiyatını niteliğe göre belirliyor. Emekliler de sadece kısa süreli çalışma yani Almanya tabiri ile minijob olarak çalışabilse çok daha iyi olurdu. Yurtdışı ile mukayese ederken, bizdeki ek maliyetler (servis, yemek ve kıdem ) dikkate alınmıyor. Minijob mutlaka olmalı, çünkü günde 2 saat ihtiyacı olan işveren tam gün ve 30 gün/ay elemanı tutmak zorunda kalıyor" diyende var.

Sonrasında...

Sürdürülebilirlik açısından işverenin üzerindeki maliyet yükleri hafifletilmeli ve üretim gücü korunmalı mesajı tekrarlanıyor.

Sorunun 17 bin 2 TL'lik asgari ücret değil, 29,40 TL'lik dolar kuru olduğuna değinen de var.

"2024 yılı için yüzde 35 enflasyon hedeflenirken, artış yüzde 49 oldu. Döviz kurlarının hali de ortada" diyende var.

"Asgari ücretin işverene maliyeti servis ve yemek dâhil edildiğinde bin doları buluyor. Bu asgari ücret ve döviz kuruyla ihracat hedefleri tutturulamaz. İstihdam rakamlarında da kayıplar yaşanabilir" diyen de var.

Yani dolar kurunun 29,40 TL seviyesinde baskılandığı ortamda 17 bin 2 TL'lik asgari ücretin ihracatçının rekabetçiliğini olumsuz etkileyeceği tekrarlanıyor.

Asgari ücret desteğinin verilmeye başlandığı 2016 yılını hatırlatan iş dünyası, bin 300 TL tutarındaki asgari ücret içinde 100 TL olan desteğin, asgari ücret içindeki oranının da kan kaybettiğine dikkati çekerek, asgari ücret desteğinin aynı oranı korusaydı bugün 700 TL yerine, 1.300 TL olması gerekiyordu diyende var.

Özetle...

Reel sektörün rekabet gücü adına devlet desteklerin artması gerektiğinin altı çiziliyor.

"Odak noktamız enflasyonu düşürecek politikalar olmalı! Enflasyonu kontrol altına alırsak zamlar gündem dışı kalır" deniyor.

Asgari ücret artışı maliyeti etkileyip fiyatlara yansıyacağından söz ediliyor.

Döviz kurlarının da ihracatçının elini zayıflattığından söz eden işveren, döviz kurları üzerindeki baskının kaldırılması gerektiğinin altını çiziyor.

"Ancak asgari ücretteki bu artışı yorumlarken ekonominin diğer unsurlarına bakmak lazım... Asgari ücret az mı çok mu arttı diye tartışmanın bir anlamı yok. Asgari ücret büyük olasılık 2 ay sonra açlık sınırının altında kalacak. Kaldı ki, yarından itibaren her şeyin fiyatı artacak çalışanların aldığı fark eline geçmeden eriyecek."

"Üretim çarklarının işlemeye devam etmesi de lazım!"

"Mevcut koşullarda yüksek enerji maliyetleri, hammadde sıkıntısı, finansmana ulaşımın zorluğu ve parite nedeniyle sorunlarla karşı karşıya olan firmalar üzerine ilave yük getirecek uygulamalardan kaçınılması gerekmekte."

Bu nedenle Bursa iş dünyası,  yapılan artış ile birlikte asgari ücret üzerindeki yüklerin azaltılması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesine işaret ediyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları