Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Sonunda bu da oldu!

2023.12.07 19:25 - Son Güncellenme: 2023.12.07 19:25
A

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ne demişti?

1994'te "Bankacılık gereklidir, bankalar değil" dediğinde pek çok kişi bunu anlamlandıramamıştı.

Oysa günümüzde bankacılık işlemleri için bankaya gidilmesi pek çok kişi için neredeyse istisnai bir durum halini aldı.

Sadece bankacılık değil, gün gelecek iş hayatımız değişecek.

Çünkü yapay zekâ devrim yaratacak.

Peki, değişime ne kadar hazırız?

Yapay zekâ mesleklerin geleceğini nasıl etkileyecek?

Ya da yapay zekâ ile gelecek nasıl şekillenecek?

Hep konuştuğumuz Endüstri 4,0 ile Endüstri 3,0 arasındaki fark ne?

İşte tam da bugün...

BUSİAD Dijital Dönüşüm, Yenilikçilik ve Girişim Uzmanlık Grubu tarafından bu yıl 13'üncüsü gerçekleşen 'Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu'ndaydık. 

"Yenileşim ve Yapay Zekâ" başlığı altında Doç. Dr. Şebnem Özdemir, Gökhan Mataracı ve Mustafa İçil'den 'yapay zekâ ile gelecek nasıl şekillenecek?' ve 'tanımlardaki değişimden algıdaki değişime' kadar düşündüren paylaşımlar dinledik.

"YAPAY ZEKÂ İNSANI ROBOTLAŞTIRAN İŞ YÜKÜNDEN KURTARIYOR!"

Yapay zekâ ile insanın içindeki robotu dışarı çıkarıp insanın insan olma özelliğini katacağına işaret etti Doç. Dr. Şebnem Özdemir...

İnsan gibi düşünebilen bir yapay zekâ istenildiğinden bahsetti. 

İnsan seviyeli bir yapay zekâ...

Veri o kadar fazla bir hale geldi ki, bu veriden öğrenebilen bir makinenin varlığıyla tekrar eden işleri makineye yaptırabilir hale gelindiğine değindi.

"Bu anlamda yapay zekâ da insanın tekrar eden ve robotlaştıran iş yükünden kurtulması demek" dedi.

Yapay zekânın insanlara farklı bir alan sunduğuna da dikkat çekti.

Sonrasında yapay zekânın sanat, tıp, eğitim ve spor gibi birçok alanda kullanıldığı, neredeyse yapay zekânın kullanılmadığı bir alan olmadığını vurguladı.

"Yapay zekâ bizi yansıtıyor. Yapay zeka nötr bir şey, bir araç gibi. Yani niyetlere göre çalışan bir dünyadan bahsediyoruz. Yapay zekâyı gözümüzle büyütüp korkunçlaştırmaya ve kötüleştirmeye çalışıyoruz ama kullandığımız her teknoloji iyi ve kötü anlamda kullanılabilir. Kullanıcısına göre zararlı ya da yararlı hale geliyor. Yapay zekâda adil bir dünya geliştirebilmemiz için işin teknik tarafını doğru öğrenmemiz gerekiyor. Çünkü elimizde şu an veriden öğrenen yapay dar zekâ var. Dolayısıyla veri setimizi teknik anlamda doğru kurgulamamız gerekiyor ki, makinemiz doğru öğrensin."

Yapay dar zekânın öğrenebilmek için insan verisine ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesi bakımından insan kaynağı fazla ve çeşitli olan Türkiye'nin şanslı olduğunu belirtti.

"YAPAY ZEKÂ İLE GELECEK NASIL ŞEKİLLENECEK?"

"Yapay zekânın gittikçe daha da akıllandığı, kendini geliştirdiği, her alanda kendine iş edindiği, bir insandan daha hatasız ve daha verimli çalışabildiği ve çoğu zaman da geleceği bir insandan daha iyi öngörebildiği bir dünyada yapay zekâ bizler için bir fırsat mıdır, yoksa bir risk mi?" dedi Mustafa İçil...

Bu soruların yanıtlarını verebilmek için terazinin iki tarafına da detaylıca bakmak gerektiğini vurguladı.

Bu dünyanın makine öğrenimi, derin öğrenim, algoritma, görüntü işleme, NLP (yani doğal dil işleme), RPA (yani robotik süreç otomasyonu) gibi teknolojilerini de iyi anlamak gerektiğini, çünkü ancak bu şekilde yapay zekânın gücünü ve sınırlarını kavramak mümkün olacağından bahsetti.

"Yapay zekâ, iş süreçlerimize çeşitli alanlarda katkı sağlamakta" dedi. 

Şöyle değerlendirdi:

"Sürekli tekrar eden işlerin otomasyonu, süreçlerin optimizasyonu, kontrol mekanizmaları ile hatasız süreçler, akıllı teknolojiler sayesinde kişiselleştirilmiş etkin iletişim, büyük veri analizi ile gelecek öngörüleri ve kişisel güvenlik başta olmak üzere daha birçok alanda yapay zeka iş süreçlerimizin içine entegre edilmiş durumda. Departman olarak baktığımızda da pazarlama, satış, insan kaynakları, finans, müşteri destek, operasyon ve diğer tüm departmanlarda yapay zekânın artan bir şekilde kullanıldığını görüyoruz."

Küçük bir not düşeyim...

Yapay zekâ ile müşteri memnuniyetinin 3 katı arttığı söyleniyor.

Konuşmasının sonuna doğru Mustafa İçil, yapay zekânın hiç yorulmadan yardımcı olmaya hazır olduğuna da değindi.

"Yeter ki siz ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin ve yapay zekâyı doğru yönlendirin!"

Son olarak...

"Kendinize şu soruları sormanız gerekli... Yapay zekâdan yeterince faydalanabiliyor musunuz? Yapay zekâ hangi alanlarda size daha fazla fayda sağlayabilir? Bu değişimin neresinde olmalısınız? Siz mi yapay zekâyı kontrol ediyoruz, yoksa yapay zekâ mı sizi kontrol ediyor?" dedi Mustafa İçil...

Hayatımızın birçok alanında bu teknolojileri daha fazla deneyimleyeceğimiz bir geleceğe doğru ilerliyoruz. Bu teknolojilerin sadece tüketeni olmak yerine, üreteni olmak için de yoğun emek vermemiz gerektiğine inanıyorum.

Her değişim, başka değişimlerin de habercisi!

Karar sizin...

Yapay zekâ ile geleceğinizin nasıl şekillenmesini istiyorsunuz?


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları