Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Şişen bilançolara ayar geldi!

2023.05.25 21:27 - Son Güncellenme: 2023.05.25 21:27
A

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımına yönelik yeni bir adım daha atıldı.

KOBİ tanımında değişikliğe gidildi.

Buna göre bilanço sınırları da yükseldi.

Yıllık çalışan kişi sayısı 250 kişiden az olan, yıllık net satış miktarı veya mali bilançosu 250 milyon TL'den fazla olmayan işletmeler olarak sınıflandırılan orta büyüklükteki işletmeler de yine çalışan sayısı 250 kişiden az olan, yıllık net satış miktarı veya mali bilançosu ise 500 milyon TL'yi aşmayan işletmeler olarak sınıflandırıldı.

Yıllık çalışan kişi sayısı 50 kişiden az olan, yıllık net satış miktarı veya mali bilançosu 50 milyon TL'den fazla olmayan işletmeler olarak tanımlanan küçük işletmelerde de çalışan sayısı 50 kişiden az olan, yıllık satışı miktarı veya mali bilançosundan herhangi biri 100 milyon TL'yi aşmayan işlemeler olarak belirlendi.

Yıllık çalışan sayısı 10 kişiden az olan ve yıllık net satışı miktarı veya mali bilançosu 5 milyon TL'den fazla olmayan mikro işletmelerde çalışan sayısı aynı kalmakla birlikte mali bilançosu 10 milyon TL'yi aşmayan işletmeler olarak tanımlandı.

Ancak işletmelerin istihdam eşiklerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

İşletme sınıfları son hesap dönemine ait verilerle belirlenecek. Kurumlar vergisi mükellefleri ve gelir vergisi mükellefleri beyanname verme süresinin içinde bulunduğu ay sonu esas alınacak.

Öyle ya...

KOBİ tanımına ve bilançolara enflasyon ayarı gelmiş oldu.

Çünkü...

Yüksek enflasyon çok sayıda şirketi, KOBİ kapsamı dışında bıraktı.

Enflasyon kaynaklı cirolarında yaşanan şişme sebebiyle KOBİ dışına çıkan birçok şirket bazı desteklerden yararlanamaz hale geldi.

Şöyle ki;

Son yıllarda enflasyonun artması, buna bağlı olarak işçilik ücretlerinin yükselmesi, döviz kurunun uzun bir süre 18-19 bandında kalması ve artan maliyetlerin fiyatlara yansıtılması ile beraber şirketlerin ciroları da büyüdü.

Böylelikle ciroların büyümesinde karlılık değil, enflasyon etkili olmuş oldu.

Aslında geçen yıl ciroları ve bilançoları artan işletmeleri korumak için KOBİ tanımında değişiklik yapılmıştı, fakat sonrası enflasyonun da artmasıyla dengeler değişti.

Özetle...

Yüksek oranlı enflasyon ciroları şişirdi, firmalar da KOBİ'ye sığmadı.

Böylelikle çoğu şirket limitlerin yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çünkü firmalar desteklere ulaşmakta zorluk çekecekti.

Tanımda değişikliğe gidilmesiyle, KOBİ desteklerinden birçok firmanın faydalanmasına katkı sağlayacaktır.

Öte taraftan da durumu kötüleşen büyük şirket hemen KOBİ olacak.

"DÖVİZ YÜKSEKLİĞİ KAYNAKLI BİR CİRO ARTIŞI OLDU"

Konuya biraz daha detaylı bakmak için TOSYÖV Bursa geçmiş dönem Başkanı ve Mubitek Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş ile görüştüm.

Öncelikle KOBİ'lerin, Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturduğunu ve istihdamın büyük bir kısmını sağladığının altını çizdi.

Ardından şöyle devam etti:

"Bu nedenle, KOBİ'lere yönelik finansal desteklerin artırılması, ekonominin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunuyor."

Aynı zamanda KOBİ tanımının değişmesinin yerinde bir karar olduğunun altını çizdi.

Döviz kurundaki yükselişten kaynaklı ciro artışına dikkat çekti.

"Ancak bu artış işletmenin gerçek büyümesini gösteren bir artış değildi" dedi.

Ve son olarak şu değerlendirmeyi paylaştı:

"Son dönemde ülkemizde döviz kurundaki yükseliş, ekonomik dengeleri etkileyen önemli bir faktör haline geldi. Özellikle ihracat geliri olan firmaların cirolarında döviz yüksekliği kaynaklı bir ciro artışı oldu. Ancak bu artış işletmenin gerçek büyümesini gösteren bir artış değildi. Bu nedenle KOBİ tanımının değişmesinin yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Yeni KOBİ tanımıyla birlikte, daha fazla işletme finansal desteklerden faydalanabilecek. Büyüme potansiyeli yüksek olan işletmeler, artık devletin sunmuş olduğu teşvik ve kredilerden daha fazla yararlanabilecek."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları