Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Seçim sonrası TOBB Genel Kurula gidiyor!

2023.05.26 18:27 - Son Güncellenme: 2023.05.26 18:27
A

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsada geçen sene başlayan seçimlerin, bu yıl mayıs ayında sona ermesi planlanıyordu.

Ancak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri takvimi değiştirdi.

TOBB Genel Kurulu seçim sonrasına kaldı.

Kurul 79'uncu toplantısını 31 Mayıs Çarşamba günü Ankara'daki TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (TOBB ETÜ) gerçekleştirmesi planlanıyor.

TOBB'un mevcut başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun seçime tek aday olarak girmesi bekleniyor.

BURKAY'DAN HİSARCIKLIOĞLU'NA DESTEK!

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, mevcut başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu'nu desteklediğini ifade etti.

İbrahim Burkay'ın mecliste dinlediğim konuşması şöyle;

"Gelecek hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'nu gerçekleştireceğiz. TOBB'un Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında yeni dönemde de iş dünyası ve Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda başarılı çalışmalara imza atmayı sürdüreceğine inancımız tam. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanımızın yeni dönemde de güzel hizmetler yapacağını temelli ediyor ve kendisine başarılar diliyorum."

BURSA'DA 'LOJİSTİK MERKEZ' HAREKETLİLİĞİ...

"Yıllardır konuşulur lojistik üs olabilir miyiz, bunun için neler yapmalıyız" diye...

"Bursa'nın sadece sözde değil, önemli bir lojistik merkez olmaması için hiçbir neden bulunmadığına eminiz" diye cümleler de sarf edilir...

Hızla büyüyen global lojistik sektörü, uzun zamandır Türkiye'de üs haline getirdiği İstanbul'dan üretimin ve sanayinin yoğun olduğu bölgelere kaymaya başladı.

Otomotiv, tekstil, makine ve gıda sektörleriyle ön plana çıkan Bursa, lojistik sektörünün gözdeleri arasında yerini alıyor.

Kentin cazibesi; limanları, hızlı tren ve otoyol projeleriyle daha da artıyor. 

Seneler önce lojistik taşımacılıkta merkez konuma gelmeyi hedefleyen Bursa'da, BTSO liderliğinde yürütülen Lojistik Köy Projesi kapsamında Lojistik Zirvesi hazırlığı da yapılmaya başlanmıştı.

2015 yılı ve öncesinden bahsediyorum.

Hatta o dönemlerde Bursa'nın lojistik açıdan stratejik bir konuma geldiği görüşünde birleşen sektör temsilcileri de, kentte faaliyet gösteren firma sayısının hızla arttığına ve bunun da rekabeti kızıştırdığına dikkat çekmiştiler.

O zamanlar planlanan lojistik merkez projesi askıya alınmış ya da bürokratik engellerden dolayı bir şeyler ters gitmişti.

Yıllar sonra lojistik merkez projesi tekrar gündeme geldi.

Ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın Oda seçimleri öncesinde Bursa iş dünyası ile bir araya gelerek açıkladığı yeni dönem projeleri içerisinde Lojistik Merkez de yer aldı.

Bursa'da depolama ve lojistik merkez ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçildi.

Şehir içinde sıkışan ve kentin trafik yükünü ağırlaştıran lojistik firmalarının otoyol ve demiryolu ile entegre bir şekilde planlı bölgelere taşınması hedefleniyor.

11 şehirde büyük bir yıkım ve can kaybına yol açan deprem, lojistik sektörün hayati bir rol üstlendiğini hatırlattı.

LOJİSTİK MERKEZLER STRATEJİK ÖNEMDE...

Mart ayında BTSO, depolama ve lojistik alanların kurulması için talep toplamaya başladı.

Bursa'da başta karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi taşımacılık ağlarıyla entegre, depolama ve ulaştırma hizmetlerinin birlikte sunulduğu lojistik merkezlerin kurulmasını amaçladıklarını belirtmişti BTSO Başkanı İbrahim Burkay...

Ve şu ifadelerle toplama sürecinin altını çizmişti:

"Bu merkezlerimizle, işletmelerimizin operasyonel ihtiyaçlarına çözüm üretirken, Bursa'mızın olağanüstü koşullar karşısında hızlı refleks verme kabiliyetini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda firmalarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun, geri dönüşüm alanları, ileri arıtma ve atık bertaraf tesisleri ile yeşil sanayi alanlarının bulunduğu modern yapıda lojistik merkezlerin kurulması için talep toplama sürecini de başlattık."

BTSO Lojistik Konseyi Başkanı Ersan Keleş de Sektörel Bakış programıma konuk olduğunda lojistik merkez ile ilgili şu ifadelere yer vermişti:

"Mekânsal planlama, Bursa'nın bir gerçeği. Kentimizin ve sektörümüzün de Lojistik Merkeze ihtiyacı var. Lojistik Merkezimiz hayata geçtiğinde antrepolar, soğuk hava ve lojistik depoları, akaryakıt istasyonları, otopark alanları, konteyner stok sahaları, ticari ofisler, ticari alanlar, konaklama ve sosyal donatı alanlarını aynı çatı altında toplayabiliriz. Lojistik Merkez Bursa'nın ulaşılabilir ve ulaştırılabilir olması adına da önemli. Eğer proje hayata geçerse, şehrin trafik yükünü de azaltacaktır."

Geçtiğimiz ay BTSO meclis toplantısında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa iş dünyası ile buluşmasında gündem içerisinde lojistik merkez ve KOBİ OSB projeleri de vardı.

"Şu anda Bursa'nın sanayisi ve lojistiğiyle ilgili yatırımlarla ilgili birtakım eksikliklerin olduğunun da farkındayız. Çevre planlaması, yollar, ilave alan ihtiyacı, iş gücü teminindeki sıkıntılar, tren, liman ve otoyol bağlantıları, bunların hepsinin biz farkındayız. Bunların hepsini de ortak akılla el ele vererek, samimiyetle beraber çözeceğiz" sözleriyle değinmişti Varank...

Mayıs ayı meclis toplantısında da İbrahim Burkay, iş insanlarına yaptığı çağrıyı tekrarladı.

"Başta karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi taşımacılık ağlarıyla entegre, depolama ve ulaştırma hizmetlerinin birlikte sunulduğu Lojistik Merkezlerin kurulması en büyük ihtiyacımız. Bu kapsamda firmalarımızın taleplerini toplamaya başladık. Talep toplama sürecimiz 27 Haziran 2023 tarihine kadar sürecek. Ardından da bu talepleri Bursa Valiliğimiz öncülüğünde oluşturulan komisyon ve ilgili kurumlarımızla paylaşacağız.  Antrepolardan soğuk hava depolarına, akaryakıt istasyonlarından konteyner stok alanlarına, ticari ofislerden sosyal donatı alanlarına kadar kentin büyüme hedeflerinde stratejik nitelik taşıyan Lojistik Merkezlerin hayata geçirilmesi Bursa'mızın gelecek hedefleri açısından kritik önem arz ediyor. Firmalarımızı bu vesileyle hızla başvuru sürecini tamamlamaya davet ediyorum."

BURSA İŞ DÜNYASI YAPISAL SORUNLARI ÇÖZECEK REFORMLAR İSTİYOR!

Öte taraftan Bursa iş dünyasının seçim sonrasını beklentileri büyük.

Seçimler sonrasında kur, enflasyon ve cari açık gibi ekonominin temel sorunlarına odaklanılacak bir dönemin başlaması en büyük dilekleri arasında yer alıyor.

Finansmana erişim konusunda bankaların kredi temininde reel sektöre olan yaklaşımını gözden geçirmesi, üretimin, yatırımın ve istihdamın sürdürülebilirliği adına bu dönemde en önemli unsurlardan bir tanesi.

Son olarak...

"İş dünyası olarak bizlerin seçim sürecinin ardından temel beklentisi hızla ekonomiye ve üretime odaklanılmasıdır. Başta kur, enflasyon ve cari açık olmak üzere ekonomide yapısal sorunları çözecek reformlara ve büyümenin sürdürülebilirliğine odaklanan politikalara öncelik vermemiz gerekiyor. Ülkemizin potansiyeline ve gücüne inanıyoruz" diye ekledi BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları