Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Seçim öncesi Bursa'ya 'müjde'!

2024.02.28 20:54 - Son Güncellenme: 2024.02.28 20:54
A

Bursa'nın ağır misafirleri vardı.

Önce...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan bahsedeyim.

Bursa, Oda ve borsaların buluştuğu 'Ortak Akıl Toplantısı'na ev sahipliği yaptı.

Sonrasında ise Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Meclis Toplantısı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Müşterek Komiteler ve Şubat ayı Meclis Toplantısı...

İki gün boyunca Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa iş dünyasıyla bir araya geldi.

Meclis toplantısının açılış konuşmalarının dışındaki programlar basına kapalı olarak devam etti.

Peki, iş dünyasının talepleri nelerdi?

İşte o soruda soru işareti olarak kaldı...

Elbette basına ayrılan sürede Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun birkaç paylaşımı oldu.

Ortak kaygıları yansıtan bazı cümleleri not ettim.

Yapısal reformları işaret ederek, "İş dünyasının önünde 4 sene seçimsiz bir dönem var. Yapısal reformların yapıldığı dönemler de seçimlerin olmadığı dönemler. Çünkü yapısal reformlar yapıldığı zaman ilk başta kimi ilgilendiriyorsa biraz canımızı acıtır ama daha sonrasında aydınlık. Yerel seçimler bittikten sonra TOBB ve iş dünyasının gündeminde ekonomi odaklı bir süreç var. TOBB'un en büyük görevi Türkiye'deki illerin ticaret ve sanayi odalarının sıkıntılarını siyasi iradeye aktarmak ve çözüm yollarını göstermek. Çözüp çözmemek ve nasıl icraat yapılacağını belirlemek ise siyasi iktidarın işi" şeklinde yorumlarda bulundu.

Vergi, istihdam, EYT yükleri, fiyat farkı kararnamesi, KOBİ tanımı güncellemesi gibi çözüm bekleyen konular olarak değindi.

Üretimde yüksek maliyetler, ihracat pazarlarında  yaşanan durgunluk, değişen rekabet koşulları, firmaların hareket kabiliyetinin her geçen gün gittikçe zorlaşması ve yüksek enflasyon ortamının reel sektörün omuzlarındaki yükü her geçen gün arttırdığını vurguluyor Bursa iş dünyası...

Beklentiler ise, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi, fiyat istikrarının ve finansal istikrarın tesisi, makro ekonomik öngörülebilirliğin sağlanması.

Özetle, iş dünyası için en kritik konu enflasyon ve faizler.

Yatırım ortamı için mevcudu korumanın izlenebilecek en iyi yol olduğu düşünülüyor.

Seçim süreci tamamlanana kadar ekonomik çerçevede ılımlı politikaların süreceği anlaşılıyor.

Gelelim bugüne...

BURSA'YA MÜJDE!

'Sivil Toplum Kuruluşları ile buluşma' programı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bursa'daydı.

Bakan Işıkhan, Bursa iş dünyası, esnaf, STK'lar, çiftçi ve Ziraat Oda Başkanlarıyla bir araya geldi.

Katılım yoğundu.

Programa giderken, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı geliyor. Acaba ekonomiye yönelik neler paylaşacak?" bendeki büyük  beklenti...

Neler mi paylaştı?

Konuşmasına Mart ayında açıklanacak olan istihdam ve iş gücü verileri ile başladı.

İstihdam ve iş gücünde artış beklediklerini ve tarihi zirvelerin yakalanacağını vurguladı. 

Konuyu da müjde olarak altını çizdi.

"Daha iyisini nasıl yapabiliriz yaklaşımıyla çalışıyor ve milletimize hizmet ediyoruz. Esnaf, çiftçi, memur, girişimci fark etmeksizin her ölçekte üretime, istihdama ve kalkınma sürecine benim de bir katkım olsun diyen herkese samimiyetle destek veriyoruz. 2023 yılı istihdam ve iş gücü verileri martta açıklanacak. Öncü göstergeler mart ayında hem genelde hem kadınlarda hem de gençlerde 2002 yılından bu yana en yüksek iş gücüne katılım oranları ve istihdam oranlarının ortaya çıkacağına işaret ediyor. Yine aynı şekilde son 22 yılın en düşük işsizlik oranına ulaşacağımızı öngörüyoruz. 9 Şubat'ta hayata geçirilen "İş Pozitif-Kadın İstihdam Projesi" ile 2 haftada 15 binden fazla kadın İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildi. Kadın istihdamına önem veriyoruz."

Söz yerel seçimlere geldi.

"AK Parti belediyecilikte 2004'ten beri ülkemizde belediyecilik destanı yazmaktadır. Ülkemizde temel belediyecilik hizmetlerinden dahi mahrum kalmış şehirlerimizin bu boşluğu, samimiyet ve gayretle çalışan AK Parti'li belediye başkanları tarafından doldurulmuştur. Cumhur İttifakı kadrolarının ülkenin her noktasında gerçek belediyeciliği yaşatmak için hazır ve kararlı. Bursa, belediyecilikte Türkiye'ye örnek."

Sonrasında ikinci müjde de geldi.

Beklenen haber yerel seçimler öncesi gelmiş oldu.

"Çiftlilerimizin mağduriyetlerini çözmüş olacağız" sözleriyle...

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde çiftçilerin Ziraat Odası kayıtlarıyla ilgili sorun yaşaması üzerine konunun çözümü için çalışma başlattıklarını söyledi.

Uzun zamandır çiftçinin gündeminde olan bir konu...

"Özellikle Yenişehir Ziraat Odası'na bağlı yaklaşık 5 bin çiftçimizin, 2015 sonrası sigortalılık hizmetlerinin iptal edildiğini ve bazı çiftçilerimizin emeklilik koşullarını kaybettiklerini öğrendik. Meseleyi öğrenir öğrenmez çözüm için derhal Sosyal Güvenlik Kurumu'na konu hakkında çalışma yapmaları talimatı vermiştim. Buradan da Bursalı çiftçilerimize müjdeyi vermek istiyorum. Konunun, çiftçilerimizin mağduriyetine sebebiyet vermemesi için 2015 tarihine kadar, Tarım Bağ-Kur kapsamında hizmeti olanların sigortalılıklarının bu tarihten sonra devam ettirilmesinde, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü kayıtları da esas alınacaktır. Ziraat Odası kaydı iptal edilen çiftçilerimizin, kayıtlarını Tarım ve Orman Müdürlüklerine getirmeleri halinde sigortalılıklarının devamını sağlayacağız."

Özetle...

Salonda alkış sesleri yükseldi.

Seçim penceresinden  müjdeler...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları