Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Şapkadan tavşan çıkmadı

2022.06.23 18:46 - Son Güncellenme: 2022.06.23 18:46
A

Ekonomi dünyasında sebep - sonuç ilişkileri karmakarışık hale geldi.

Artık döviz bazında yaşadığımız bir hayatımız var.

Haftanın en önemli gelişmesi olan Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde Dolar/TL 17,30-17,35 aralığında kalırken, euro/TL'de de 18,20'lerden 18,35'lere ulaşıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tahmin edildiği gibi politika faizini değiştirmedi ve oran yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu.

Son 5 toplantıda da faiz yüzde 14,00 seviyesinde tutularak değişiklik yapılmamıştı.

Karar metninde politika çerçevesinin gözden geçirilmesi sürecinin devam ettiği belirtildi.

Duyuruda; etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik risklerin yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleştiği, enerji maliyet artışları, cari açık, küresel enerji, ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi, taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye ve enflasyona dikkat çekildi.

Neredeyse aynı ifade...

Artık bunu tahmin etmek de zor değil.

'Bekle - gör' politikasına devam!

Geçmiş aylara birkaç ek olarak; finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankalarınca geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı ve değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarının para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edileceği ifade edilmiş.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında piyasalardan herhangi bir tepki gelmedi.

Dolar/TL 17,35 ve euro/TL ise, 18,25 seviyesindeki hafif aşağı yönlü hareketlerini sürdürdü.

Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi'nde de 2.585 puan civarındaki alıcılı seyir korundu.

Ekonomi gündeminde gezmeye devam ederken;

AK Parti'nin Meclis tatile girmeden önce yeni bir torba teklifi Meclis gündemine getirmeye hazırlandığı, ağırlıklı olarak ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer alması ve torba kanun teklifiyle Kredi Garanti Fonu (KGF) limitinin 60 milyar liradan 100 milyar liraya çıkarılmasına ilişkin düzenlemeye gidileceği konuşuluyor.

Temmuz ayında emekliler dâhil olmak üzere yüzde 40'lara yakın bir zam ve asgari ücret ile ilgili farklı seçeneklere dikkat çekiliyor.

Tüketici güven endeksi haziranda aylık bazda yüzde 6,2 azalarak 63,4 oldu.

TÜİK'ten TÜFE sepeti için yeni uygulama geldi. TÜFE'de bazı tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkân verecek bazı düzenlemeler yapıldığı duyuruldu.

Gelelim sanayici kesimine...

Kimi ziyaret etsem sohbet aynı...

 Elektrik, su, doğalgaz, hammadde fiyatlarındaki artış, güvensizlik, kurdaki oynaklık, ticaret kısıtlamaları, vergiler, üretim, istihdam, asgari ücret, nakliye, finansman, kira bedelleri, bankalar derken, gündemde yer alan haberler iç açıcı değil.

Şimdi asıl meseleye gelelim.

SİZCE SEPETTEN NE ÇIKACAK?

Enflasyon oranı ne olacak?

TÜİK tarafından duyurulacak olan enflasyon rakamları 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü açıklanacak.

Saat 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacak veri sonrasında maaş artışları netleşecek.

Mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 artmıştı.

Enflasyon beklentisi merak edilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı Haziran ayı piyasa katılımcıları anketini açıkladı.

Merkez Bankası tahminlerine göre;

Katılımcıların cari yılsonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 57,92 iken, bu anket döneminde yüzde 64,59 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 33,28 iken, bu anket döneminde yüzde 37,91 oldu.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 19,54 ve yüzde 22,04 olarak gerçekleşti.

2022 yılı Haziran ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin ihtimal tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 30,07 ihtimalle yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 20,31 ihtimalle ise yüzde 37,00 - 43,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 27,91'inin beklentilerinin yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 25,58'inin beklentilerinin ise yüzde 37,00 - 43,99 aralığında olduğu gözlendi.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları