Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Sanayide hırsızlık girişimleri arttı

2022.06.12 11:10 - Son Güncellenme: 2022.06.12 11:10
A

DOSAB'ın seçimsiz 13.Olağan Mali Genel Kurul toplantısına katıldım.

Fahrettin Gülener'in Divan Başkanlığında ve Cem Ünal'ın Divan Üyeliğinde yapılan genel kurulda 2021 yılı hesap ve çalışmaları kabul edildi, 2022 çalışma programı ve bütçesi karara bağlandı.

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve DOSAB sanayicilerinin değerlendirmelerini dinledim.

Gördüm ki, DOSAB sanayicilerinin hedefleri de, diğer OSB sanayicilerinin hedeflerinden çok farklı değil.

Öncelikle, genel kurulda söz alan sanayicilerin altını çizdiği önerileri paylaşmak istiyorum.

Sanayiciler, TOFAŞ'ın tırlarının ve kamyon şoförlerinin yarattığı sıkıntılardan dolayı şikâyetlerini dile getirdiler.

Lojistik kısmından kaynaklı 3,4 ve 5 nolu kapıların yıllardan beri bölgenin sıkıntısı olduğu ifade edildi.

Yol, Organize Sanayi Bölgesi'ni direk olarak otobana bağlayacağında tırların oraya yönlenebileceği yönünde çözüm önerileri getirildi.

Bölgede hırsızlık girişimlerinin çok daha arttığına dair bilgiler paylaşıldı.

Sanayicilerin başı, bu aralar hırsızlık olaylarıyla dertte.

Yıllardır var olan bu sorun, son dönemde iyice artmış durumda.

Emniyet ekiplerinin arttırılması yönünde önerilerde bulunuldu.

Öte yandan da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) 'Su Geri Kazanım' tesisinin resmi açılışı yapıldı.

176 milyon TL yatırımla kurulan tesis, arıtılan suyun 4 milyon metreküpünü yeniden üretime kazandırıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, konuşmasında, sanayi alanlarının yüzölçümünü Türkiye yüzölçümünün yüzde 1'ine ulaştırmak için çabaladıklarını söyledi.

"Milli geliri iki katına yükseltmeliyiz" diyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, şu noktaları paylaştı:

"330'a yakın organize sanayi bölgemiz ve diğer taraftan da 28 tane endüstri bölgemiz oldu. Türkiye genelinde 15 bin hektar civarında küçük sanayi sitelerimiz var. Herhangi bir OSB içerisinde bulunmayan 130 bin hektar alanda da sanayi tesislerimiz var. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hem OSB kanunu hem de endüstri bölgeleri kanunu için çalışmalarımız devam ediyor. Dünya ile mukayese edildiğinde hala daha sanayi bölgeleri bakımından yeterince büyüklüğe sahip değiliz. Şuanda Türkiye, sanayi bölgeleri bakımından 280 bin hektar sanayisi olan bir ülke. 780 bin kilometre alanı olup, 280 bin hektar sanayisi olan bir ülke durumundayız. Bizde kendimize bazı hedefler koyduk. Koyduğumuz hedefler içerisinde de Türkiye'nin yüzde 1'inin sanayi alanı haline getirilmesi için mücadelemiz var. Yüzde 1'i demek, 750 bin hektar sanayi alanına erişmek demek. Türkiye'nin bu alana ihtiyacı var. OSB'lerimiz, endüstri bölgelerimiz ve sanayi tesislerimiz toplam yüzde 0,4 mertebesinde bir alan işgal etmelerine rağmen, Gayrisafi Millî Hâsıla'nın (GSMH) yüzde 29'unu üretiyorlar. GSMH'nın 800 milyar dolar küçük bir rakamındayız. 800 milyar doları en az 1,5 trilyon dolara katlamamız gerekiyor. 800 milyar dolar içersinde 250 milyar dolar kısmını sanayiciler olarak sizler yapıyorsunuz. DOSAB gibi iklim ve çevre şartlarına uyumlu, nitelikli sanayi bölgelerinin sayısını arttırmalıyız. Hem bu amaçlar hem de Yeşil OSB kavramının gerekliliklerini yerine getirmek için çalışıyoruz."

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, bu yatırımla birlikte atıksu arıtma tesisinde arıttıkları suyun yüzde 40'ını mevcut su kaynaklarından kullanmak yerine atık sulardan geri kazandıklarını söyledi.

Proje ve yatırımların devam edeceğini vurguladı:

"2017 yılından itibaren etaplar halinde su geri kazanımına dönük yatırım yapıyoruz. Bu tesis ile yılda yaklaşık 4 milyon metreküp suyu yeniden üretime sokarak; yeraltı su kaynaklarımızı koruyor, çevreci ve sürdürülebilir üretimle yeşil OSB olarak öne çıkıyor ve firmalarımızın uluslararası arenada tercih sebebi olmasını sağlıyoruz. Kullanılmış suların 'atık' değil, bir 'kaynak' olduğu bilinciyle su geri kazanım kapasitemizi daha da artırmak ve arıtma tesisimizde maliyetleri geri çekip daha yüksek verimlilik düzeyine erişmek için proje ve yatırımlarımıza devam ediyoruz."

4 milyon Euro yatırım maliyetine işaret etti:

"Ülkemiz 'Paris İklim Anlaşması'nı onayladı ve Avrupa Birliği ile Yeşil Mutabakat sürecine dâhil oldu. İş dünyamız yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmak zorunda. DOSAB olarak, bu noktada farkımızı Su Geri Kazanım tesisi yatırımımızla ortaya kolduk. Su Geri Kazanım tesisimizde kapasite artışı ve atık suda renk giderimi için daha az maliyetli optimal bir çözüm yaratmak adına yürüttüğümüz iki çalışma için Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesine başvuruda bulunduk. Bugüne kadar tüm yatırımlarını kendi yarattığı finansman ile yapan DOSAB için bakanlık önderliğindeki bu kredilendirme bir ilk olma özelliği taşıyor. Su geri kazanımı kapasitemizin arttırılması ve atık suda renk giderimi projelerimizin yatırım maliyeti 4 milyon Euro civarındadır. Ayrıca Çamur Yakma tesisimize tekstil atığı entegrasyonunu sağlayıp, tesiste kullanılan doğalgaz miktarını azaltmak, buhardan da elektrik enerjisi elde etmek için 1 milyon dolara yakın bir yatırıma da başladık. DOSAB tarafından kurulacak bir haberleşme altyapısı için çalışıyoruz. Haberleşme şebekesi ve veri merkezi için 6 milyon dolar civarında bir yatırım öngörülüyor."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları