Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Sanayici çözümünü buldu

2022.04.22 12:03 - Son Güncellenme: 2022.04.22 12:04
A

Sanayide kesintiler, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artması, sanayicilerin alternatif kaynaklara yönelmesine yol açtı. Bursalı sanayiciler enerji maliyetlerini karşılamada yeni çözüm arayışlarını hızlandırırken, bir yandan da güneş enerjisi yatırımlarına odaklandı.

Bugünlerde ana gündem konularımızdan birisi enerji.

Hemen hemen her sektörün en önemli girdi maliyetlerinin başında gelen enerji konusu...

Uzmanlar, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve iklim kriziyle mücadele etmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Aynı zamanda yenilenebilir enerjiyi daha temiz bir Türkiye olarak tanımlayan uzmanlar,  enerji ithalatını ve cari açığı azaltmanın güneş enerjisi kullanmaktan geçtiğine işaret ediyor.

Üretim maliyetlerindeki yükseliş sanayi kuruluşları için rekabetçi ortamı etkileyen önemli bir faktör olmaya devam ederken, OSB'leri de önlem almaya teşvik ediyor.

Birçok OSB, çevreci bir alternatif olan güneş enerjisi santrali (GES) kurmaya başladı.

Güneş enerjisi yatırımlarının özellikle sanayi kuruluşları için önemi her geçen gün daha da artırıyor.

Böylelikle, GES' ten elde edilen enerji ile fabrikaların tükettiği elektriğin bir kısmını ve arıtma tesislerinin, bölge müdürlüğü idari binalarının ve su sondajlarının enerjisini temin edebiliyor.

Son günlerde yoğun olarak girdi maliyet artışlarına isyan eden sanayiciler de, en büyük girdilerinden olan elektrik maliyetlerinde yaşanan belirsizliğe çözüm bularak, elektrik enerjisini güneşten temin etmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Bursalı sanayiciler,  fabrika çatılarına kuracakları güneş enerjisi panelleriyle elektrik tüketimlerini kendileri karşılamak için güneş enerjisi yatırımlarına odaklandı.

Fakat henüz GES yatırımları halen istenilen seviyede değil.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), NOSAB Yalçın Aras Konferans Salonu'nda bölgede faaliyet gösteren firmalara yönelik " GES Yatırım Fırsatları" konulu seminer düzenledi.

BTSO Meclis Üyesi ve Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu ve BTSO Meclis Üyesi Erdal Aktuğ'da yaptıkları sunumlarda, yenilenebilir enerji yatırımlarının '4. Bölge Teşvikleri' kapsamına alınmasına değindi.

Sanayicilerin GES yatırımlarına yönelik olan ilgisi, yoğun şekilde bilgilendirme seminerleri için talep artışı yaratmış gibiydi.

BURSALI SANAYİCİLER ENERJİYİ GÜNEŞTEN ALACAK

Yaptıkları sunumlarda teşvik mekanizmalarının artırılmasına dikkat çeken konuşmacılar, yenilenebilir enerji konusunda yapılan yeni teşvik mekanizmalarının artırılmasının, yatırımlardaki bürokratik yapının kolaylaştırılmasının önemine işaret etti.

Bursa'da yenilenebilir enerji potansiyelinin verimli bir şekilde kullanılmasını istediklerini belirten konuşmacılar, özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarının önemli olduğunu vurguladılar.

Yüksek güneş potansiyeli, çevreci olması, işletme bedelinin düşük olması, enerjide dışa bağımlılığın azalması, enerji tasarrufu, elektrik zamlarından korunması ve karbon salımının azaltılarak hem doğanın kirlenmesine hem de ileride oluşabilecek iklim vergisine karşı önlem alınması amacıyla güneş enerjisinin tercih edildiğini anlatan konuşmacılar, depolama sistemleri teknolojilerine de değindi.

Aynı zamanda depolama sistemleri teknolojileri sayesinde enerjinin daha ucuza ve daha küçük zeminlerde depolandığında çok daha kıymetli olacağını belirten konuşmacılar, santralleri yaparken enerjinin depolamaya hazırmış gibi düşünülmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulundular.

TEMİZ ENERJİNİN PAYI ARTIYOR

Örneğin; Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) "Yenilenebilir Kapasitesi 2022 İstatistikleri" raporuna göre, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilediği küresel ekonomilere ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen yenilenebilir enerji projeleri hız kesmedi.

Geçen yıl, güneş ve rüzgâr enerjisi yenilenebilir enerji kurulumları içinde yüzde 88 payla lider konumda yer aldı.

Mesela, bu iki enerji kaynağına yapılması gereken yatırımlar, diğer kaynaklara göre daha kolay ve ulaşılabilir durumda bulunuyor.

Ayrıca, yatırımların hayata geçirilmesi için geçen sürenin diğer kaynaklara göre daha kısa oluşu, bu iki kaynağın hızla artmasında önemli yol oynuyor.

Rapora göre, geçen yılın sonunda güneş enerjisi kurulu gücü önceki yıla göre yüzde 19 artışla 133 gigavat oldu. Rüzgar enerjisi aynı dönemde yüzde 13 büyüyerek 93 gigavata ulaştı. Hidroelektrik enerjisi kapasitesi ise yüzde 2 artışla 19 gigavat olarak hesaplandı.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları