Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Rapor işleri karıştırdı!

2023.04.11 18:25 - Son Güncellenme: 2023.04.11 18:27
A

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi bakiyesi yüksek olan bankalara yönelik yeni bir adım attı.

Buna göre, kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan şirketlerin döviz pozisyonlarını aylık olarak merkez bankasına raporlamalarını istedi.

Ancak...

Rapor işleri karıştırdı!

İşletmelere ve mali müşavirlere dert oldu!

Rapora tepki yağıyor!

Şöyle ki;

Mali müşavirlerden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB),  'Özet Döviz Pozisyon Raporu' tepkisi gelmeye başladı.

Şu anda büyük bir belirsizlik var.

"RAPOR UYGULAMADAN KALDIRILMALIDIR!"

Konuya biraz daha detaylı bakmak için Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı (BSMMMO) Hüseyin Halil ile görüştüm.

Gerçeğin ne olduğunu anlatmaya çalıştım.

'Özet Döviz Pozisyon Raporu' ile ilgili bir tepki de Başkan Hüseyin Halil'den geldi.

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 'Özet Döviz Pozisyon Raporu'nu aylık dönemler halinde ve izleyen ayın ilk 10 iş günü içinde, bankanın bilgi sistemlerine elektronik ortamda bildirilmesini talep etmişti. Ancak, bankaların elinde bulunan mevcut bilgilerin mali müşavirler tarafından verilmesi ve aynı zamanda istenen süre durumu imkânsız hale getiriyor. Zaten kullanılmış olan krediler ve döviz pozisyonları bankaların elinde var."

Başkan Hüseyin Halil, raporun belirlenen sürede sunulabilmesinin imkânsız olduğunu söyledi.

Ardından şöyle devam etti:

"Merkez bankası, kendi ellerinde olan bilgileri tıpkı gerçek faydalanıcı bilgi formu gibi mali müşavirler aracılığıyla tekrar sistemine istiyor. Ancak teknik olarak istenilen raporun takip eden ayın ilk on iş günü içerisinde oluşturulması ve bankanın bilgi sistemine elektronik ortamda girişinin yapılması mümkün değildir. Yapılmadığı takdirde ise, işlem yüklü miktarda da cezaya tabi..."

Ve ekledi:

"Bankalar müşterilerimizi arayarak yapılmadığı ya da yetiştirilemediği takdirde döviz satışını durduracaklarını ya da daha pahalı döviz satacaklarını ve krediyi daha pahalı verecekleri yönünde söylemlerle işletmeleri ve meslektaşlarımızı sıkıştırıyor."

"Rapor uygulamadan kaldırılmalıdır!" dedi ve son olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu raporun acilen kaldırılması ya da mutlaka iletilmesi gerekiyorsa da, gerekli olan sürenin meslek odalarıyla beraber belirlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla şart koşulan işlemin her ay yapılması teknik olarak imkânsızdır. Zaten yoğunluktan ve verilen sürenin kısıtlı olmasından dolayı sistem kilitlenmiş durumda. Kısaca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından istenen "Özet Döviz Pozisyon Raporu"nun belirlenen şekilde ve sürelerde verilebilmesi mümkün değildir."

Bir tepki de TÜRMOB'dan geldi.

TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) şu paylaşımıyla tepkisini gösterdi:

"T.C. Merkez Bankası tarafından istenen 'Özet Döviz Pozisyon Raporu' kaldırılmalıdır! Çünkü aylık ödemeler halinde ve izleyen ayın ilk 10 günü içinde elektronik ortamda bildirimi kapsayan söz konusu rapor, az sayıdaki kurumsal işletmeler dışında sunulamaz!"

"Birçok işletmede bilgi sistemleri bu kadar kısa sürede hazır hale gelemez!"

"İşletmeler ve mali müşavirler bu yükü kaldıramaz!"

"Dönem ortasında böyle bir raporun hiçbir tarafa katkısı olamaz! Rapor uygulamadan kaldırılmalıdır!"

Özetle...

Şirketlerin döviz bakiyelerine takip!

Tablo böyle...

İşletmeler de mali müşavirlerde zorda!

Bakalım tepkilere cevap gelecek mi?


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları