Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Para arıyoruz!

2023.12.19 19:04 - Son Güncellenme: 2023.12.19 19:04
A

Para lazım, hem de hemen lazım.

Ama çok lazım...

Dün birkaç üretici ihracatçı ile sohbetteyken geçen diyalogdan...

Devamında...

Bu yıl ekonomide yaşanan faiz, enflasyon ve döviz kuru sorunlarının işletmeler üzerinde büyük baskı yarattığı üzerine konuşulurken; özellikle son birkaç yıldır yaşanan finansman sorunları ve krediye erişimdeki zorluklar karşısında iş dünyasının özkaynaklarını kullanarak bu zor dönemleri aşmaya çalıştığına ve krediye erişimin kolaylaştırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Yavaşlayan siparişler, finansa erişim ve maliyet artışlarının üretimi baskılayan konuların başında geldiğine değinildi.

Üretici ihracatçı altını çizerek vurguluyor: Para arıyoruz!

"Çünkü yüksek enflasyonun işletme sermayelerini büyük ölçüde erittiğini görüyoruz. Enflasyonla mücadelede krediler kısıtlanarak talep düşürülmesi sağlandı."

"Çünkü kredi hacmi enflasyon oranında artmadı, hatta kesildiği için sorunlar işletmelerimizi zor duruma düşürdü. Üretim ayağı zora girdi. Maalesef özkaynaklar tükendi ama krediye erişim kolaylaşmadı."

Kısaca, ihracat yapan şirketlerin döviz kurunun enflasyon karşısındaki durumu nedeni ile uzun süredir şikayetçi oldukları biliniyordu.

İhracatçının desteklenmesi gerektiği görüşünü de not etmek gerekiyor. İhracat ve üretim boyutunda gri bir tablonun hâkim olduğunu da bir kez daha hatırlattılar, hatırlatalım...

TBMM Genel Kurulunda Bakanlığın 2024 yılı bütçesine ilişkin konuşmasında Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında 2024'te ihracatın 267 milyar dolara, 2026'da 302 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini söyleyerek, ihracata yönelik desteklerde 2023'te 20 bin firmaya 7,5 milyar lira ihracat desteğinin sağlandığını belirtti.

"İhracatçılarımızın finansman sorununu çözmek üzere de Türk Eximbank vasıtasıyla finans kaynaklarını artırmış bulunuyoruz. Eximbank'ın desteklerinden faydalananların yüzde 84'ü KOBİ'ler" olduğunu söyleyen Bakan Bolat, ihracatçılara sunulan günlük reeskont kredilerinin limitinin 10 katına çıkarıldığını hatırlattı.

İhracatçılar dikkat!

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney söyledi.

Türk Eximbank'tan 2023'te ihracatçılara 41 milyar dolarlık destek öngörülüyor.

İlk 11 ayda toplam destek 38 milyar dolar.

Bu yıl destekledikleri ihracatçı sayısının 16 bin 800'e ve KOBİ oranının da yüzde 84'e yükseldiğini belirtti.

2022 yılında yüzde 81'i KOBİ olmak üzere toplam 15 bin 440 ihracatçıya destek sağlanmış.

Sıkılaştırıcı para politikasının yansımasıyla yavaşlayan iç talebin, bireysel kredi büyümelerinde de ivme kaybına sebep olduğunu da aktardı.

Sadeleşme süreci kapsamında adımların, bankacılık sektörünün kredi iştahını artırmada da etkili olduğunu ve finansmana erişim probleminin önümüzdeki dönemde özellikle ihracatı artıracak seçici alanlarda ortadan kalkacağını söyledi.

"TCMB de seçici kredi kullandırımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla reeskont kredilerinde günlük limiti 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarmıştır. İhracatı Geliştirme AŞ kefaleti ile Bankamız tarafından bugüne kadar 35,4 milyar lira kredi kullandırdık."

2022 yılında ihracatçıya 19,6 milyar dolar nakdi kredi sağlanmış. 25,3 milyar dolar tutarındaki vadeli alacağı sigorta kapsamına alarak ihracatçıya güvenle satış yaptıkları bir ortam oluşturulmuş.

Ayrıca, 2022 yılında yurt dışı sermaye piyasaları ve finansal kuruluşlardan 2,2 milyar dolar tutarında fon temin eden Eximbank, 2023'ün kasım sonu itibarıyla 4,2 milyar dolar ilave kaynak sağlayarak ihracatçının kullandırımına sunmuş.

Öte taraftan, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında sınırda karbon vergisi uygulamasına ihracatçıları hazırlamak amacıyla sürdürülebilirliği stratejimizin merkezine alan Eximbank'ın son 3 yılda sürdürülebilirlik bağlantılı olarak yurt dışı finansal kuruluşlar ve sendikasyon kredileri ile yaklaşık 3,7 milyar dolar fon sağladığını da söyledi. 

Birçok sektörde üretici ve ihracatçı için finansmana erişim sıkıntısı yaşanırken, Eximbank'ın ihracatçıya sağladığı kaynaklar dikkati çekiyor.

Son olarak...

Sıkılaşma politikaları bir yandan yüksek faizler bir yandan... İhracatçı sıkılaşma politikaları arasında üretim ve ihracat yapmak için finansa erişimde dar boğaz içerisinde.

Özellikle bitmek bilmeyen kredi prosedürleri, faizlerin yüzde 60'lara ulaşması ve buna rağmen kredilerin aktif hale getirilmemesi şikâyetlerden...

Uzun süre krediye ulaşamayan ihracatçı Eximbank ile daha fazla finansman imkânı sağladı.

"Ancak bu defa da kredi faizlerinin yüksekliği işleri zora sokuyor. Bu yine de hiç kredi olmamasından çok daha iyi" ihracatçı ve üretici diyalogundan...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları