Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

ÖTV kalkacak mı?

2022.08.29 18:05 - Son Güncellenme: 2022.08.29 18:13
A

Beyaz eşya sektöründe sular durulmuyor.

Hammadde fiyatlarındaki artıştan tedarik sıkıntılara, ürünlerin pazarlanmasından tüketici alışkanlıklarına, satış kanallarından ürün dağıtım ve tedarik sistemlerinin değişmesine ve lojistiğe kadar yaşananlar beyaz eşya sektörünün her geçen gün kan kaybetmesine neden oluyor.

Bu durumun ortaya çıkmasının en önemli sebepleri arasında alışverişlerin internet ortamına taşınması ve e-ticaretin yaygınlaşması ile birlikte kargo altyapılarının gelişmesi yer alıyor.

Esnaf, bu durumdan ciddi zarar gördüğüne değiniyor.

İşin üretim safhasından lojistiğine kadar kırılgan bir süreçten bahsediliyor.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından yapılan açıklamaya göre; beyaz eşya iç satışları Temmuz'da buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, derin dondurucu ve kurutucudan oluşan altı ana ürün grubunda yüzde 2 düşüşle 615,625 adede geriledi.

İhracat ise, yüzde 7 düşüşle 1,6 milyon adet oldu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı C. Can Dinçer, yaptığı açıklamada beyaz eşya sektörünün yaklaşık olarak yüzde 2 daralma gösterdiği, bu yüzden de sektör olarak daha fazla zarar görmemeleri için bazı önlemlerin alınmasının zorunluluğuna dikkat çekiyor.

Aynı zamanda da beyaz eşyadan alınan ÖTV'nin kaldırılmasını ve kredi kartlı satışlarda taksit sayısının artırılmasının önemini vurguluyor.

İsterseniz konuya ağırlıklı olarak satış kanalından ve tüketici tarafından öne çıkan gelişmelere hep birlikte bir göz atalım.

ÖTV kalkacak mı? Sorusu beyaz eşya almayı düşünenler tarafından sıkça gündeme gelmeye başladı.

Beyaz eşya almanın neredeyse hayal olduğu şu günlerde, beyaz eşya almak isteyenler artan fiyatlar karşısında ÖTV'de yeni bir düzenlemeye gidilip gidilmeyeceğini merakla bekliyor.

BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ ÖTV'NİN KALDIRILMASINI İSTİYOR

Beyaz eşya almayı düşünenler beyaz eşya fiyatlarında yaşanan artış karşısında şaşkın.

Konu üzerine konuştuğum tüketiciler, döviz kurları ve yüksek enflasyon ile birlikte sıfır araç almak gibi beyaz eşya almakta neredeyse imkânsız hale geldiğini ifade ediyor.

Sektör temsilcileri ise, iç satışlarda düşüş trendinin devam ettiğini söylüyor.

Sektör temsilcileri ve tüketiciler ile görüşmelerimin ardından Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkârlar Odası (Bursa MESO) Başkanı Ali Özkan İlhan'ı aradım.

Başkan Ali Özkan İlhan, satıcılar ve alıcılar için de ÖTV'nin kaldırılmasının olumlu olacağını söylüyor.

ÖTV indirimi ardından ürüne zam gelmeyecekse eğer olumlu geri dönüşler olacağını ifade eden Başkan Ali Özkan İlhan, "Düğün sezonu öncesi ÖTV indirimi gündeme taşınsaydı eğer, piyasaları rahatlatacaktı" dedi.

Aynı zamanda da tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamalarını ve alım gücünü desteklemek üzere, kredi kartı taksit sayısının artırılması ve ÖTV'nin kaldırılması gibi adımların faydalı olacağına inandıklarını ifade ediyor.

Öte taraftan da Ali Özkan İlhan, düğün salonu işletmelerine de dikkat çekti.

Düğün organizasyonları için 6 ay önceden hazırlıkların başladığını ifade ederek; kira, gıda, enerji ve işçilik fiyatlarındaki artışların maliyetleri çok yükselttiğini söyledi.

Aynı zamanda da geçen yıl anlaştıkları yemekli düğünleri yapabilmek için maliyetleri fiyatlara yansıtamadıklarını belirtti.

Hal böyle olunca da, süreç tüm sektörler açısından oldukça kritik gibi...

Velhasıl demem o ki, üretimi de risk altına sokmaktadır.

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden beyaz eşya sektörü alarm mı veriyor?

Arz ve talep dengesi sağlıklı bir seviyeye gelecek mi?

Değerlendirmelerden anlaşılan, temel ihtiyaç olan beyaz eşyalarda uygulanan ÖTV'nin kaldırılması, sektörün ve tüketicilerin avantajına olacağı çok açıktır.

Sektör temsilcilerine göre, piyasaların canlanması ve ekonominin rayına oturmasında bu hamle önemli bir rol üstlenecek.

Ayrıca, ÖTV'nin kaldırılması tüketicilerin ihtiyaçlarını daha rahat karşılamasını sağlayarak, talebi artıracak ve üretimin de güçlü şekilde devam etmesini sağlayacağı paylaşılanlar arasında yer alıyor.

Üretiminin yüzde 75'ini ihraç eden beyaz eşya sektörünün rekabet gücünü koruması için atılması gereken adımlar, bu dönemde en önemli gündem maddelerinin başında geldiğine değinen sektör temsilcileri, Ar-Ge ve teknoloji alanında önemli yatırımlar yapılan ve Türkiye'nin en fazla patente sahip sektörü olduğunu hatırlatıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları