Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Otomotivcilerin planı ne?

2022.06.04 12:16 - Son Güncellenme: 2022.06.04 12:21
A

Türkiye ve Bursa otomotiv sanayisine büyük katkıları olan kuruluşların liderlerini dinledim.

Gelecek dönem öngörülerinin paylaşıldığı önemli sunumlar gerçekleşti.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı ve TOFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi / CEO Cengiz Eroldu, Renault Group Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Doğu ve Beyçelik Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı / CEO ve OİB Başkanı Baran Çelik ile katıldığım online platformda buluştuk.

Pandemi ve sonrasında otomotiv endüstrisinin içinde bulunduğu durum, otomotiv endüstrisindeki dönüşüm, iklim ve enerji krizi ile ticaretteki korumacılık konuşuldu.

"HURDA KONUSUNDA SORUNLAR ÇIKABİLİR"

TOFAŞ CEO'su Cengiz Eroldu, Türk otomotiv sanayinin pandemi sınavından iyi bir şekilde geçtiğini söyledi ve ekledi:

"Otomotiv sanayinin sorumlu sanayici kimliğini başarıyla gösterdiğimizi düşünüyorum. Türkiye ve Bursa'daki bantlardan çıkan her araç son derece değerli... Birçok malzemede temin sorunumuz var. Bugün temin sorunu olmayan, fakat önümüzde temin sorunu olabilecek malzemelerde var. Çip konusunda en kötüyü geçtiğimizi düşünüyorum. Sistem yavaş yavaş adapte oluyor, ama tamamen ortadan kalkması için daha belli bir süre geçmesi gerekecek. Diğer taraftan Rusya ve Ukrayna savaşı sonrasında hurda konusunda sorunlar çıkabilir. Türkiye'nin önemli hurda kaynakları; Rusya, Ukrayna ve ABD'dir. Bir yandan hurda fiyatları çok artarken, bir yandan da hurda bulunurluğu çok önemli bir sorun. Dolayısıyla başka hammaddelerde de önümüzdeki günlerde sıkıntılar yaşayabiliriz. Bir diğer önemli tedarik kaynağı da enerji ve enerji güvenirliğinin ne kadar önemli olduğunu anladığımız bir dönem geçirdik. Sanayi olarak, İran kaynaklı bir miktar doğalgaz kesintisinden dolayı üretim yapamama gibi tabloyla da karşılaştık. Dolayısıyla tüm sanayi için enerji yeterliliği ve güvenirliliği son derece önemli. Tedarik sisteminin bir diğer boyutu, tüm dünyada yaşanan yüksek enflasyon olduğunu düşünüyorum. Yüksek enflasyon, tedarik sistemi üzerinde önemli bir maliyet ve fiyat baskısı oluşturuyor."

"EMTİA FİYATLARI BİR MİKTAR GERİYE GELECEK"

Cengiz Eroldu, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi, emtia fiyatlarında inanılmaz bir yükseliş var. Emtia fiyatlarının eski seviyelerine dönmeleri mümkün olmayacak, ama bir miktar geri geleceklerini düşünüyorum. Bana göre, asıl yıkıcı dönüşüm otonomi ile beraber ortaya çıkacak ve markaların da değeri düşecek. İş modelleri değişecek ve asıl dönüşümün otonom araçlarının hayatımıza girmesiyle olacağını düşünüyorum. Elektrifikasyon ve bağlanabilirlik gibi konularda Türk ana sanayinin çok geride olmadığını, ama yan sanayi açısından aynı şeyi söylemek zor. Otonomi tarafına geçtiğimiz zamansa işimiz daha zor. Orada ülkelerin zenginlikleri de ön plana çıkıyor. Kişi başına düşen milli gelir ve vergilerin yeni teknolojilere ulaşımında global bir faz farkı oluşturuyor. Bu faz farkını sanayinin yönetebiliyor olması lazım. Kişi başına düşen araç sayımız Bulgaristan'ın altında. Türk insanının araca ihtiyacı var. Satın alma gücü ve vergiler engel teşkil ediyor. Türkiye'ye yeni yatırım gelmesi, teşviklerden çok pazarın boyutuyla alakalı. İç pazar güçlü olursa, mevcut yatırımları büyütürken yeni yatırımı da çekebiliriz. Türkiye, en rekabetçi ülkelerden biridir. Türkiye'ye yeni yatırımcı çekebiliriz ve mevcut yatırımları da büyütebiliriz. Son gelen yatırımcı Honda'ydı. Türkiye pazarını büyütmeliyiz."

"YENİ ARAÇ YOK, İKİNCİ EL ARAÇTA MÜTHİŞ BİR SIKINTI VAR"

Renault Group Türkiye CEO'su Hakan Doğu, "Pandemi, dünyadaki dönüşümü hızlı bir şekilde tetikledi. Yeni bir düzene denk geldik ve bu düzenin adlı düzensizlik. Küresel ve jeopolitik riskler, savaşlar ve çip krizi derken, düzensizliğin hakim olduğu bir ortamdayız. Çip krizinin arkasında birçok hammadde de büyük sıkıntılar var. Örneğin; otomobil üretimi azlığı nedeniyle ikinci el arabaya ve tamiratına talep nedeniyle tarihte siparişi verilmeyen ömrü bitmiş araçların parçaları bile sipariş edilir duruma geldi. Çünkü yeni araç yok, araç olmadığından dolayı ikinci el araçta müthiş bir sıkıntı var. Aynı şekilde insanlar araçların fiyatlarının pahalılığını ve bulunamayışını görüyor. Yeni dünya düzeni artık böyle" dedi.

"ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ DE EKLENDİ"

Hakan Doğu, stratejik sektörlere dikkat çekti:

"Küresel iklim değişikliğinin artık her şeyde etkili olduğunu görüyoruz. Dünyada stratejik olan enerji, bilgi işlem ve gıda sektörlerine çevre teknolojileri de eklendi. Otomotiv sanayinin kendini yeniden yapılandırması gerekiyor. Bu çevreden baktığımızda, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Bursa için en önemli konu buna adapte olmaktır. Bu arada birçok sektör de gelişiyor, özellikle geri dönüşüm sektörü çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Geri dönüşüm konusunda yeterli derecede uzmanlaşmamız lazım. Bu konuda Türkiye'nin şanslı olduğunu düşünüyorum."

"ARAÇLARIN İÇİNDEKİ EN ÖNEMLİ UNSUR YAZILIM"

Mobilite kavramına değinen Hakan Doğu, "Mobilite çok önemli bir kavram, çünkü mobilite olmazsa ekonomi olmaz. Gelecekte hidrojen yakıtları önem kazanacak ancak hâlihazırda pahalı bir yatırım. Otomotiv ana sanayi kendini mobilite çözümleri üreten şirketler olarak adlandırıyor. Araçların içindeki en önemli unsurun yazılım olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de ana sanayi bu dönüşümü biliyor, fakat tedarik sanayi bu işi hiç anlamamış. Bu dönüşüm çok yıkıcı bir dönüşüm" dedi.

"ACIMASIZ VERGİ SİSTEMİ BÜYÜK PROBLEM YARATIYOR"

Hakan Doğu, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki henüz tartıştığımız nokta aracın ÖTV'si. Bambaşka bir gerçekten söz ediyoruz. İnsanlar otomobil sahibi olamıyor, çünkü otomobil pahalı. Acımasız vergi sistemi, insanların arabaya ulaşımında büyük problem yaratıyor. Batı Avrupa, ABD ve Çin'de inanılmaz bir elektrikleşme ve araç paylaşımı konuşulurken; Türkiye'de hala bin kişiye düşen 250'ye yakın otomobille otomobile aç bir toplum var. O yüzden çevre ve mobilite dediğimde, insanlar 'benim otomobile ihtiyacım var' diyor. Otomotiv camiasının bir an önce ulusal bir strateji oluşturması gerekiyor. Herkes dönüşüm ile yetkili satıcıların ne olacağını merak ediyor. Artık tek bir yerde, tek bir çözüm olmayacak. İnsanlar araç almadan önce internetten arabalara bakıyor. Zaten süreç dijitalleşmiş... Yeni  dünyada bayilerin sadece görev tanımları değişecek. O görev tanımına adapte olan yetkili satıcılar ayakta kalacak. Elektrikli araçlarda yetkili satıcılar açısında gelir kaybı söz konusu değil."

"10 MİLYONU AŞKIN ARAÇ ÜRETİLEMEDİ"

OİB Başkanı Baran Çelik ise, araç üretimine değindi:

"Çip krizi nedeniyle, 2021'de dünyada 10 milyonu aşkın araç üretilemedi. Türk otomotiv endüstrisi bu nedenle 4 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşadı. Araçlardaki çip sayısı gelecek yıllarda katlanarak artacak. Bu durum bizim çip sorununa karşı umudumuzu kırıyor. Globalde bu yıl en kötü senaryoda 4 milyonluk araç kaybı konuşuluyor."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları