Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Orhaneli'ndeki 'Maden OSB' ne oldu sahi?

2022.04.27 15:34 - Son Güncellenme: 2022.04.27 15:34
A

Bilen var mı?

Bursalı yatırımcılar verdiği kararın arkasında durabildi mi?

Bursa'nın dağ ilçelerinden Orhaneli'nde 'dünya mermer piyasasına' yön verecek özellikte olan Maden İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB)...

Bir zamanlar bu proje ile ilgili yoğun gündem vardı.

500 milyar dolarlık mermer rezervi belirlenen bölgede Maden İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için gerekli tüm izinlerin tamamlandığı ifade edilmişti.

Hatta taahhütte bulunan 61 yatırımcı firma ve 700 dönüm alan üzerinde bünyesinde yüksekokul, otel ve fuar alanı da yer alacak olan Maden OSB'de 5-6 ay içerisinde fabrikaların temelini atacağı planlanmıştı.

O zamanlar, bölgedeki mermer rezervlerinin ülke ekonomisine daha fazla katkı sunması amacıyla Bursa Orhaneli Belediyesi ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) ile yürütülen bir projeydi.

OSB ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ve diğer izinlerin alınmasının ardından resmi süreç tamamlanmaya çalışılırken, Bursa Valiliği başkanlığında OSB'nin mütevelli heyeti kurulması çalışmaları da sürüyordu.

İlçedeki mermer yataklarına yönelik uzun süredir çalışmalar sürerken, Türkiye'de 6 üniversitenin öğretim üyelerinden oluşan bir ekip, Erenler bölgesinde mermer rezervi araştırması da yapmıştı.

Mermer ocaklarını işleten iş insanları, ülkeye döviz girdisi sağlayabilmek için gece gündüz gayret gösterdiklerini vurgulamıştı.

Mermeri çıkarıp blok halinde satabilen iş insanları, blokun yanında mermeri biçerek, işleyerek katma değer kazandırarak da satabilmek için kolları sıvamıştı.

Bu katma değerin Türkiye'de kalması ve ekonominin daha güçlü olması için başlattıkları çalışmalarda büyük mesafe aldıklarını defalarca vurgulamışlardı.

Hatta o dönemin Bursa Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu'da bu proje için çok iddialı ve heyecanlıydı.

O dönem bu projenin yansımalarını ilk kaleme alanlardan biriydim.

OSB sayesinde yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edileceği ve ilçeye tersine göçün olacağına işaret edilmişti.

"BU ORHANELİ'NİN MİLADI DEMEK"

İrfan Tatlıoğlu, şöyle açıklama yapmıştı: "Benim yöremde 500 milyar dolarlık rezerv var. Tam 900 yıl yetecek rezerv var. Bunları yeryüzüne çıkarmak için iş adamları teşvik kapsamına alınmalı, madene teşvik verilmeli. Yerin altında durduğu sürece bu değerin bize hiç bir faydası yok. Ben 2006 yılından beri madene teşvik olsun diye çırpınıyorum. Meclis maden komisyonu geldi buralarda incelemeler yaptı. Ülkeyi dünya ülkeleri arasında yarışa sokacaksak, bu tür zenginlikleri çıkartmak lazım. Çıkarırken asla doğaya zarar vermemek gerekir dedim. Bu girişimin ardından tüm izinler alındı, her şey tamamlandı. Taahhütte bulunan 61 yatırımcı, bölgede 5-6 aya kadar fabrikalarını kuracak. Bu Orhaneli'nin miladı demek... 61 fabrika 200'er kişi çalıştırsa bir sürü istihdam oluyor. Ben bazen 20-30 bin kişi istihdam edilecek diye söylüyorum ama bu rakamlar abartılı geliyor bazılarına. Nakliyecisini, çarşı esnafını, bakkalını düşündüğünüz zaman hakikaten Orhaneli için bir milat sayılır. Orhaneli nüfusunun üç katı kadar insan istihdam edilecek bir proje. Bu projeye Bursa karar verdi. Hem Türkiye'nin ilk Maden İhtisas Organize Sanayisini yapmış olacağız hem de Türkiye'nin en hızlı OSB'sini kurmuş olacağız. Maden OSB'nin kurulması ile birlikte ilçe ve köyler yeniden eski hareketliliğine kavuşacak. Göç tersine dönecek, insanlar Orhaneli'ye geri dönecek, ilçemizde işsizlik kalmayacak."

Gündemde olan projeye ne oldu?

Yani, Orhaneli miladını geri mi tepti?

Merak ettiğim soruların cevaplarını Bursa Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt'a sordum.

BAŞKANDAN YATIRIMCILARA ÇAĞRI...

Başkan Ali Aykurt, şöyle devam etti: "Maden OSB tamamlandıktan sonra madencilere kendi sahalarında işletme hakkı verildi. Fakat madenciler yatırım yapma noktasında içinde bulundukları ekonomik durumlardan dolayı çok fazla yanaşmıyorlar. Maden OSB yönetimini kurmak için bir mücadelemiz söz konusu ve görüşmelerimiz devam ediyor. Şu anda firmalar çok rantabl görmediklerinden dolayı yatırım askıda bekliyor. Geçmişten gelen önemli bir projeye karşı değiliz ve devamını getirmek istiyoruz. Fakat sadece belediyenin yapıyorum demesiyle olacak bir yatırım değil, iş insanlarıyla tamamlanacak bir proje. Bu nedenle iş insanlarımızın yatırım yapmasını bekliyoruz. Şuanda ne OSB yönetimini kurmaya yanaşan yatırımcı firma ne de yönetimde yer almak isteyen yatırımcı var. Orhaneli Maden OSB'nin her şeyi tamamlanmış durumda sadece yatırımcıları beklemektedir."

Sonuç olarak, göçü tersine çevirmesi beklenen Orhaneli Maden OSB'nin geldiği nokta yatırımcı arayışı.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları