Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Okka gibi zam geldi!

2024.01.11 20:22 - Son Güncellenme: 2024.01.11 20:29
A

Bu sefer de dolara zam geldi.

Sonrasında da yine iğneden ipliğe gelecek...

Dolar/TL kuru 30, Euro/TL de 33 seviyesini aştı.

Türk lirası, dolar ve Euro karşısında zayıflamaya devam ediyor.

ABD doları, Türk lirası karşısında yılbaşından bu yana yüzde 1,6 değer kazandı.

Dolar kuru 30 TL'nin üzerinde...

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından 2024 yılı için beklenen faiz indirimlerine yönelik beklentilerin azalması, doların yükselişini beraberinde getirdi.

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, 30 seviyesini aşan dolar/TL için 2024 yılsonu tahminini 34 seviyesinden 36'ya revize etti.

ABD merkezli Citibank'ın dolar kuru tahminlerinde ise, 2023 sonu için 29,76, 2024 sonu için 38,63, 2025 sonu için 43,35 olacağını öngörülüyor.

Banka, dolar/TL'nin 2024 yılı Mart sonunda 32,48 ve Haziran sonunda 35,20 olmasını bekliyor.

Tabi kurun değer kazanması, başta enflasyona geçişkenlik nedeniyle iç piyasayı bozup talebi ve dolayısıyla şirketlerin kârlarını olumsuz etkilemeye devam edecek.

Ancak ihracat temalı şirketler bu durumda daha fazla öne çıkacak.

Bugün doların 30 TL'yi geçmesiyle sosyal medya platformlarında bol bol Hazine ve Maliye Eski Bakanı Nureddin Nebati'nin döviz kurları hakkında sözleri gündeme getirilerek bol bol kulakları çınlatıldı.

"Dolar 25-30 lira olacak diye bekliyorlar. Niye olsun? Türk Lirası şu anda en zayıf durumunda. Gideceği bir yer yok. Vatandaş rahat olsun"

Mart 2022 tarihinde ortalama 14,50 seviyesinde seyreden dolar/TL kuru böylece, Nureddin Nebati'nin dolar/TL için ihtimal vermediği seviyelere erişmiş oldu.

Velhasıl yükselen dolar; akaryakıt, ilaç, et, süt, peynir ve iğneden ipliğe yeni zam / zamlar demek.

KKM...

Bir süredir sınırlı düzeyde düşüş gösteren kur korumalı mevduatlarda çıkışlar hızlandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 626,4 milyar TL'den 2 trilyon 576,5 milyar TL'ye geriledi.

Ekonomi yönetimi kur korumalı mevduatlara karşı düzenlemelerine yeni bir kararla devam etmişti. Son alınan kararla 1 Ocak'tan itibaren TL dönüşümlü kur korumalı mevduat açılmayacağı bildirilmişti.

Döviz dönüşümlü KKM'de ise yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

BDDK verilerine göre KKM 3,4 trilyon TL ile rekor seviyesini görmüştü.

Türk Eximbank...

Bugün dikkat çeken önemli bir konu da, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Eximbank ile ilgili talepleriydi.

"İhracatçı sanayimizin desteklenmesi açısından Eximbank'ın teminata dayalı bankacılık anlayışının en azından past performans kriterleri değerlendirilerek yumuşatılması gerekmektedir. Ayrıca, banka teminat mektubu dışında, geçmiş dönemde başlayan İhracatı Geliştirme Fonu modelinin çok doğru bir metot olduğunu ve bunun kesinlikle daha da güçlendirilmesini beklediğimizi özellikle vurgulamak isterim. Çünkü sadece bankalar üzerinden sağlanan bir model, banka teminat mektubuna dayalı bir sistem içine girmiş olduğumuz dönemde enflasyona karşı eriyen bilançolar nedeniyle, teminat oluşturmaya ne yazık ki imkân sağlamamaktadır" diyordu.

Bu bağlamda İhracatı Geliştirme Fonuna ilave olarak, birikmiş KDV alacaklarının başta Türk Eximbank kredilerinde ve kamuya dönük işlemlerde teminat olarak gösterilebilmesinin de sanayinin teminat sorununa bir ölçüde çözüm olabileceğini değerlendirdiklerini vurguluyordu.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları