Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Kredi kartlarına yeni ayar!

2024.02.08 18:17 - Son Güncellenme: 2024.02.08 18:18
A

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunun sunumu yaptı.

Enflasyon beklentileri değişmedi.

TCMB'nin enflasyon tahmini 2024 sonu yüzde 36, 2025 sonu yüzde 14, 2026 sonu yüzde 9.

Merkez ne diyor?

- Bunu atlamayalım!

Para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını ancak enflasyon görünümünün bozulması halinde yeniden sıkılaştırmaya gidilebileceği.

- Şimdilik faiz artışı yok, faiz indirimi de yok. 2024 boyunca yüzde 45'te kalabilir. Ne zamana kadar mı, enflasyon beklentileri öngörülen tahmine kadar...       

"Ek bir faiz artışı gerektiğini şu an değerlendirmiyoruz. Faiz artışı döngüsünü sonlandırdığımızı ilan ettik, fakat indirimi konuşmak için fazlasıyla erken. Aylık enflasyona baktığımızda, geçici etkileri dışlayarak ana eğilimi okuduğumuzda hem 2024 hem de 2025 hedefinin tutabilecek durumda olduğunu görmemiz gerekiyor. O dönemde faiz indirimini konuşmaya başlayabiliriz. Şimdi fazlasıyla erken..."

"Enflasyon küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmektedir. Küresel olarak önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimleri devam etmektedir. Merkez bankalarının indirim süreçlerini kademeli bir şekilde sürdürecekleri ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağı değerlendirilmektedir."

"TL mevduat faizleri yeniden artmaya başlamıştır. TL mevduata geçiş devam etmektedir. Bununla birlikte Ocak ayında TL payının artışının yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu yeniden hızlandıracağız. Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceğiz."

"Mayıs'ta enflasyonun yüzde 73'te zirve yapacağını, yılsonunda yüzde 36'ya gerileyeceğini öngörüyoruz."

"Kiralarda henüz istediğimiz düzelmeyi göremedik."

"Enflasyon görünümünde bir numaralı risk asgari ücret..."

"Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz."

Rapordaki satır aralarından çıkan sonuçlar bu yöndeydi.

Dolayısıyla enflasyon eğiliminin tahmin ettiklerinden daha iyi gittiğini ve faizi yüzde 45'te tutarak yılsonu enflasyon hedefine ulaşılacağını düşünen bir Merkez Bankası görüyoruz.

Umarım haklı çıkarlar.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın bugün verdiği temel mesaj:

"Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mevduat faizi bağı kopmuş, politika faizi enflasyon bağı kopmuş, faiz kur bağı kopmuş durumdaydı. Tekrar ihdas ediyoruz. Modelleme açısından 36 hedefini değiştirmekten ziyade o hedefe bizi yakınsatacak önlemleri devreye sokmak çok daha anlamlı.36 hedefi iddialı ama erişilebilir."

Özetle...

Meğer Merkez Bankası'nı asgari ücret artışı ne kadar rahatsız etmiş!

Velhasıl asgari ücret artışı beklentinin çok üstündeymiş. 

Kredi kartına yeni düzenleme yolda!

Bugün Merkez Bankası yılsonu enflasyon beklentisini değiştirmemesine rağmen, piyasada faiz artış beklentileri artıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları