Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Kredi bulamayan 'BES'e sarıldı!

2023.09.27 18:55 - Son Güncellenme: 2023.09.27 18:59
A

2023'e hızlı başlangıç yapan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısının yüzde 30'a çıkartılması sonrası sistemin cazibesi giderek arttı.

Hatta yüksek enflasyon ve döviz kurunda yaşanan hızlı tırmanışa rağmen, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı özelliğinde olan BES yatırımcısı tasarruf yapmaya devam etti. 

Geçtiğimiz aylarda Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay'ın açıklamasını dinlemiştim.

BES'in toplam fon büyüklüğünün 2024 yılında rahatlıkla 1 trilyon TL'ye ulaşacağından söz etmişti.

2023 yılının ilk yedi ayında BES katılımcı sayısının yaklaşık 900 bin arttığını ve bu dönemde tasarruf için BES'e yaklaşık 19 milyar TL'lik net nakit girişi yaşandığını söylemişti.

2022 ilk 7 ayında gönüllü Bireysel Emeklik Sistemi'nde (BES) yeni düzenlenen BES sözleşme adedi 1,2 milyon seviyesindeydi. 2023 aynı döneminde ise 1,1 milyon olarak gerçekleşti.

Ekonomik açıdan belirsizliklerin olduğu bir dönemde dahi hane halkının tasarruf yapmak için BES'i tercih ettiğini görüyoruz.

Yılın ilk 7 ayında gönüllü bireysel emeklilik ve otomatik katılım toplamından oluşan BES katılımcı sayısı 17 milyonu aştığına, sektörde yüzde 5,6 oranında bir büyüme sağlandığına ve devlet katkısı dâhil fon büyüklüğü tutarı ise yılbaşından bu yana 200 milyar TL tutarında artarak yüzde 46 oranında büyüdüğüne vurgu yapmıştı.

BES'TE YENİ DÖNEM...

Şimdilerde ise, BES ile ilgili yeni bir dönem başlıyor.

Finansmana erişime BES ile çözüm dönemi...

Yani Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme dönemi...

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle katılımcılar sistemden çıkmadan konut alımı, evlenme, eğitim, doğal afet gibi durumlarda birikimlerinin yüzde 50'ye kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek.

2024 Mart sonunda yani 6 ay sonra yürürlüğe girmesi beklenen uygulamanın şartları da var tabi...

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) BES'te kısmen ödeme hakkında yönetmeliğine göre, kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcılar, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, birikiminin yüzde 50'sine kadar olan tutarın ve  devlet katkısı da dâhil kısmen ödenmesi için emeklilik şirketine başvurabilecek.

Kısmi ödeme hakkı, ödeme tarihinden itibaren 3 yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmenin sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek şartıyla kullanabilecek.

Banka kredilerine ve finansmana ulaşamayan çözümü BES'te ararken...

BES ile ilgili gelişmeleri Papatya Sigorta ve GESİAD Başkanı Yardımcısı Tolga Papatya ile görüştüm.

Taleplerin ne durumda olduğunu sorduğumda, son zamanlarda talep yoğunluğunun arttığından bahsetti.

Finansman ihtiyacından dolayı bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım sistemi kapsamından giren katılımcıların BES'i çözüm olarak gördüklerine dikkat çekti.

Böyle giderse ilerleyen süreçte BES havuzunda yapılacak yüklü ödemelerin sistemin büyümesini durağanlığa sürükleyebileceğine vurgu yaptı.

Sanayiciden iş insanlarına ve vatandaşa kadar talep telaşesi içine girilmiş.

Ekonomide karşılaşılan bu durum devam ettiği sürece, finansman çözümü için BES'e müracaatın artacağı yönünde belirtilerin olduğuna değindi.

Bir yönden katılımcılar için avantaj olan ve öte tarafta sistem için soru işareti yaratan çözüm...

Aslında kısmi çekim hakkı ile katılımcılar sistemde daha uzun süre kalarak sistemin olanaklarından bir şekilde faydalanma olanağı bulacak.

Fakat yeterliliğini ilerleyen süreçte göreceğiz tabi...

Ne var ki, bankalardan umudunu kesen finansman kaynağı için BES'e sarılmış oldu.

Kötü gün dostu BES...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları